ROMÂNIA BREAKING NEWS

Preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov: „Limba de stat în Republica Moldova este Româna!”

Preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov: „Limba de stat în Republica Moldova este Româna!”

 „Limba de stat în Republica Moldova este Româna!” Declaraţia – citată de IPN – a fost făcută la postul de radio Europa Liberă, de către președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov.  Acesta a afirmă că nu poate răspunde pentru toți deputații relativ la șansa de a modifica articolul 13 din Constituție, dar, personal, încă din anul 1994, susţine că limba de stat în Republica Moldova este Româna și așa trebuie să fie și în Constituție. Deputatul a precizat că în interiorul PD există mai multe păreri în acest sens, scrie deschide.md.

„Societatea este divizată și în această chestiune. Și unii consideră că trebuie să fie limba moldovenească, alții consideră că trebuie să fie limba română. Eu consider de mulți ani că era bine să fie scris Limba română. Punct. Cetățenii Republicii Moldova, moldovenii din Republica Moldova vorbesc limba română, așa cum austriecii vorbesc limba germană, așa cum jumătate de Africă vorbește limba franceză sau portugheză, sau spaniolă ș.a.m.d., dar țările-s diferite; așa cum Elveția vorbește și limba italiană, și limba germană, dar sunt elvețieni. Este o problemă de timp”, spune Dumitru Diacov.

În opinia sa, când va exista o majoritate favorabilă acestei idei, atunci va ideea fi implementată. „Statul trebuie să facă tot ce-i posibil ca limba română să fie studiată pe întreg teritoriul Republicii Moldova: și în zonele compacte, unde trăiesc minoritățile naționale, fiindcă noi producem opoziție și în această chestiune. Dacă copilul termină școala și nu cunoaște limba de stat, inițial e o problemă de școală, dar pe urmă se transformă în problemă socială, politică și așa mai departe”, a opinat democratul.

Întrebat în altă ordine de idei cum va arăta viitorul Parlament, dacă vin 51 de deputați din circumscripție și 50 pe listă de partid, Dumitru Diacov consideră că va fi mai complicat ca astăzi. Și aceasta pentru că nu se cunoaște în rândul celor 51 cine va fi, dar, în primul rând, nu va exista monopolul partidelor. În opinia sa, partidele vor fi puse în situație să discute, să negocieze.

Referitor la relația dintre guvernare și Președinție, Dumitru Diacov spune că guvernarea trebuie să facă un pas, dar și președintele trebuie să facă un pas în întâmpinarea guvernării. „Noi suntem pentru integrarea europeană, ei au fost puțin așa mai în altă direcție. Președintele, în condițiile Republicii Moldova, trebuie să fie un factor de echilibru”, a arătat democratul. Dumitru Diacov a mai spus că președintele trebuie să fie moderator, președintele trebuie să fie distanțat de partidul care l-a înaintat.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: