ROMÂNIA BREAKING NEWS

Președintele Administrației Regionale de Stat Cernăuți s-a întâlnit cu reprezentanții etnicilor români

Liderii asociațiilor culturale românești din Cernăuți i-au solicitat lui Oleksandr Fișciuk să contribuie la organizarea de cursuri de perfecționare în limba română pentru profesorii din școlile românești, la toate disciplinele școlare, iar în acest scop să fie invitați specialiști din România și din Republica Moldova. O altă solicitare a fost introducerea cursului de traducere a terminologiei româno-ucrainene și ucraineano-române și conceperea și editarea de dicționare terminologice bilingve pe domenii.
Președintele Administrației Regionale de Stat Cernăuți s-a întâlnit cu reprezentanții etnicilor români

Președintele Administrație Regionale de Stat din Cernăuți, Oleksandr Fișciuk, s-a întâlnit cu câțiva dintre reprezentanții comunității românești din regiune, printre care Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române și redactor-șef al revistei „Glasul Bucovinei”, Vasile Tărâțeanu, membru de onoare al Academiei Române și președinte al Senatului Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina, Ilie T. Zegrea, președintele Societății Scriitorilor Români din Cernăuți, Nicolae Toma, redactor-șef al ziarului „Zorile Bucovinei”, președintele Societății jurnaliștilor români din regiunea Cernăuți, Simeon Gociu, membru al uniunilor de scriitori din Ucraina, România și Republica Moldova, Iurie Levcic, coordonatorul Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești Cernăuți – transmite portalul de știri BucPress.

Reprezentanții comunității românești din Cernăuți au discutat cu guvernatorul regiunii despre problemele de ordin cultural, educațional și social care apar în viața românilor din zonă, cerând, totodată, să se acorde atenția cuvenită predării limbii și literaturii române în școlile cu predare în limba română, anularea cursului integrat de predare a literaturii (română și universală), asigurarea rețelei de școli românești cu specialiști care predau și celelalte discipline în limba maternă.

Participanții la întâlnire au subliniat importanța deschiderii la Universitatea din Cernăuți a unei facultăți cu predarea tuturor disciplinelor în limba română, conform modelului aplicat la Universitatea Națională din Ujgorod și la Institutul Umanist-Pedagogic din Mukaceve (Transcarpatia).

În același timp, liderii asociațiilor culturale românești din Cernăuți i-au solicitat lui Oleksandr Fișciuk să contribuie la organizarea de cursuri de perfecționare în limba română pentru profesorii din școlile românești, la toate disciplinele școlare, iar în acest scop să fie invitați specialiști din România și din Republica Moldova. O altă solicitare a fost introducerea cursului de traducere a terminologiei româno-ucrainene și ucraineano-române și conceperea și editarea de dicționare terminologice bilingve pe domenii. În cadrul discuțiilor, a mai fost abordată problema creării condițiilor necesare pentru efectuarea orelor de practică pentru studenți în instituții  din România și din Republica Moldova.

Printre temele discutate s-a numărat și reducerea numărului de școli cu predare în limba română, iar Oleksandr Fișciuk a promis crearea unor grupuri de lucru care să se ocupe de soluționarea a fiecărei probleme în parte, cu implicarea reprezentanților comunității românești din nordul Bucovinei, din ținutul Herța și din nordul Basarabiei.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: