Presa străină față de scandalul din Casa Regală a României: critici dure, întreaga situaţie „nedemnă”

Scandalul din Elveţia în care a fost implicată familia regală a României nu a trecut neobservat în presa internaţională. Mai multe publicaţii din Elveţia, ţară unde Regele Mihai s-a stabilit în exil, au scris despre incidentul provocat de nepotul fostului suveran. Dar subiectul a ajuns şi în paginile Washington Post, care a catalogat întreaga situaţia drept „nedemnă”.

„Un scandal nedemn afectează mândra familie regală română” – este titlul unui articol cuprinzător din Washington Post despre scandalul din Aubonne. Cotidianul american a scris că încercările prinţului dezmoştenit Nicolae să-şi vadă bunicul a făcut-o pe propria mamă să-l renege.

Publicaţia citează din comunicatul Principesei Elena, care spune că fiul său dat dovadă de „dispreț” față de România, față de poporul ei și față de principiile Casei Regale. În acelaşi timp, este menţionat şi răspunsul lui Nicolae Medforth-Mills, care îşi acuză rudele că strică imaginea şi valorile Regelui Mihai.

Washington Post aminteşte că românii asociază Familia Regală cu eleganţa şi demnitatea care lipsesc politicienilor.

Ziarul elveţian La Cote a relatat despre incidentul violent petrecut marţi la reşedinţa privată a Regelui Mihai şi a menţionat că poliţia a confirmat că o anchetă este în desfăşurare.

24Heures, un cotidian din Lausanne care a mai scris în trecut despre Casa Regală, titrează „Nepotul fostului Rege al României neagă faptul că a agresat angajaţii bunicului său”. Publicaţia a scris că a primit un comunicat de la avocatul lui Nicolae Medforth-Mills prin care este negat incidentul de marţi, de la reşedinţa din Aubonne a Regelui Mihai.

Tribune de Geneve a scris că fostul moştenitor este acum în drum spre Anglia şi că nepotul regelui are încredere în justiţia elveţiană şi că onoarea sa va fi spălată. Totuşi, ziarul a amintit că nepotul regelui a salutat decizia excluderii sale din linia de succesiune, deoarece responsabilităţile faţă de Coroana română i-ar fi impus un stil de viaţă dificil de acceptat.

Royal Central, un portal britanic care publică ştiri despre monarhiile lumii, a dedicat un articol noii legi iniţiate de liderii celor două Camere ale Parlamentului legată de statutul Casei Regale.

Autorul a menţionat principalele avantaje pe care ar urma să le primească urmaşii Regelui Mihai, inclusiv asimiliarea şeful Casei Regale cu un fost şef de stat. Acesta este modul prin care iniţiatorii proiectului îşi arată recunoştinţa pentru modul în care Regele Mihai şi-a servit ţara şi după abdicare, a notat Royal Central. (Dar vrem sa le asiguram avantaje substantiale… circarilor astia, ahtiati dupa averi si pozitii in stat!)