ROMÂNIA BREAKING NEWS

Premierul sarb promite ca va acorda drepturi daca „vlahii” se vor declara romani

Romani Valea Timocului sm2

Presati din ce in ce mai mult de la Bucuresti si Bruxelles, oficialii de la Belgrad promite drepturi pentru romanii timoceni, catalogati de sarbi drept „vlahi”. „Vlahii care se declara romani se vor bucura de aceleasi drepturi ca romanii (din Serbia, n.r.), dar nimeni nu ii poate forta pe vlahi sa se declare romani daca ei doresc sa se declare vlahi”, a declarat sambata premierul sarb Ivica Dacic, relateaza Tanjug. In cadrul unei vizite la Petrovac na Mlavi (Piatra Mlavei, oras din estul Serbiei), unde a participat la evenimentele organizate cu prilejul Zilei orasului, Dacic a spus ca nimanui in Serbia nu ii este negat dreptul de a-si declara etnia pe care o alege si de aceea vlahii care traiesc in tara sa, se pot declara membri ai comunitatii nationale romane sau pur si simplu vlahi. Premierul sarb, care este si lider al Partidului Socialist din Serbia (SPS), a afirmat ca a discutat recent acest subiect cu presedintele roman Traian Basescu si cu premierul Victor Ponta, intrucat o parte din publicul politic romanesc considera ca vlahii si romanii sunt acelasi lucru.

Drepturi doar sub presiunea Bruxelles-ului

Dreptul oamenilor de a-si declara orice identitate doresc reprezinta fundamentul democratiei si al drepturilor omului in intreaga lume, a mentionat Ivica Dacic, adaugand ca nimeni nu a avut probleme in Serbia din acest motiv. ‘Vrem egalitate pentru sarbi, vlahi si romani, precum si toti ceilalti care locuiesc in Republica Serbia’, a incheiat premierul sarb. In paralel, duminica a sosit in Valea Timocului o delegatie de parlamentari si europarlamentari romani care au mers in sanul comunitatii romanesti de la Negotin. Acestia le-au promis romanilor din estul Serbiei ca se vor asigura ca in viitorul foarte apropiat sa beneficieze de drepturile de baza – scoala, biserica, presa – asa cum se intampla cu romanii din Voivodina.

Informeaza karadeniz-press

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: