Premierul român Mihai Tudose, reacție tranșantă în problema „legii educației” din Ucraina: „ministerele cu atribuţii să se ocupe cu prioritate de situaţia românilor din Ucraina!”

Premierul Mihai Tudose a cerut joi, în şedinţa de Guvern, ca ministerele cu atribuţii să se ocupe cu prioritate de situaţia românilor din Ucraina, unde a fost adoptată o nouă Lege a Educaţiei care prevede eliminarea treptată a predării în alte limbi decât cea naţională, ceea va duce, în final, la închiderea şcolilor româneşti.

„Noi avem ditamai problema naţională cu o şcoală şi acolo ni s-au închis toate”, a spus Tudose, referindu-se la scandalul diplomatic declanşat de Ungaria după ce o instanţă din România a decis, printr-o hotărâre definitivă, închiderea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş.

Despre acest din urmă subiect ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a susţinut că e o problemă locală, asta deşi Ungaria a anunţat oficial miercuri că retrage din această cauză sprijinul oferit României în ceea ce priveşte aderarea la OECD (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică), principala organizaţie economică internaţională.

„Avem o situaţie specială la Târgu Mureş. Nu este atributul Ministerului Educaţiei. După şedinţă de Guvern, aş vrea să vă prezint câteva soluţii, care sunt locale. Noi avem în momentul de faţă tratament egal faţă de toate minorităţile din România. Nu avem o problemă la nivelul ministerului, este o problemă locală. E şi un dosar DNA în lucru. Cred că avem o soluţie prin care elevii să nu sufere acolo. Sunt câteva sute de elevi care au intrat într-o dispută care nu le aparţine”, a spus ministrul Educaţiei, despre situaţia de la Târgu Mureş.

Citeşte mai multe despre miza scandalului diplomatic dintre România şi Ungaria?

Cât despre Ucraina, Parlamentul de la Kiev a adoptat marţi o nouă Lege a Educaţiei care prevede că în şcolile din această ţară studiile se vor desfăşura doar în limbă de stat, astfel că este desfiinţat sistemul de predare în limba minorităţilor naţionale.

Legea a fost trimisă spre promulgare preşedintelui Petro Porosenko.

Prima fază a reformei va avea loc începând cu 1 septembrie 2018 (reforma claselor primare şi a grădiniţelor). Predarea materiilor în limba romană se va păstra doar în clasele primare (1-4). De la 1 septembrie 2022, reforma va fi implementată în cazul claselor medii, iar din 2027 – în clasele superioare (9-12).

Reforma sistemului de învăţământ din Ucraina a stârnit un val de critici, comunitatea de români din Ucraina vorbind despre un proces de lichidare a şcolilor româneşti şi de ucrainizare a minorităţilor etnice. În acest sens, a fost semnat un apel către preşedintele Ucrainei, Petro Porosenko, prin care se solicită respingerea prin veto a acestei legi, considerată a fi una care ar putea genera noi conflicte şi instabilitate în ţară.

Datele Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina arată că, în prezent, în această ţară locuiesc peste 400.000 de etnici români, potrivit TVR Moldova.