Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului R. Moldova și postului Prime TV, premierul Pavel Filip s-a referit la controversata și discriminatoria Lege a Educației din Ucraina, ieri, 8 septembrie 2017, la Odesa, unde s-a reîntâlnit cu omologul său ucrainean, Volodimir Groisman. Mai mult despre întâlnirea bilaterală în articolul Premierii Pavel Filip (RM) şi Volodimir Groisman (Ucraina) întrevedere bilaterală la Odesa
Noua lege adoptată de Rada Supremă de la Kiev, care a trezit revolta în lanț a minorităților entice din Ucraina, dar și a Ministerelor de Externe ale României și Ungariei, prevede trecerea sistemului de învățământ exclusiv în limba ucraineană, cu lichidarea școlilor românești și ale celorlalte minorități entice, ceea ce contravine nu numai drepturilor fundamentale ale omului, dar și Constituției Ucrainei.
Reamintim că-n fostele teritorii istorice daco-moldave-române – nordul Bucovinei, Ținutul Herța, nordul și sudul Basarabiei, Maramureșul Istoric (Transcarpatia), aflate în prezent în componența Ucrainei – locuiesc circa 500 de mii de români/moldoveni (a doua minoritate etnică din Ucraina), care sunt supuși unei deznaționalizări programate mult mai odioase decât pe vremea URSS. Exemplu elocvent: circa 30 de școli cu limba română de predare au fost închise după 1991, anul proclamării Independenței de stat a Ucrainei.
Ieri, 8 septembrie 2017, liderii comunităților românești din Ucraina au adresat o Scrisoare deschisă Președintelui României, cerându-i implicarea plenară în rezolvarea acestei probleme dramatice, care pune în pericol însăși existența românilor pe teritoriile lor istorice.