ROMÂNIA BREAKING NEWS

Premierul Pavel Filip la Odesa: „românii/moldovenii din Ucraina trebuie să învețe în limba românească”

Premierul Pavel Filip la Odesa: „românii/moldovenii din Ucraina trebuie să învețe în limba românească”

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului R. Moldova și postului Prime TV, premierul Pavel Filip s-a referit la controversata și discriminatoria Lege a Educației din Ucraina, ieri, 8 septembrie 2017, la Odesa, unde s-a reîntâlnit cu omologul său ucrainean, Volodimir Groisman. Mai mult despre întâlnirea bilaterală în articolul Premierii Pavel Filip (RM) şi Volodimir Groisman (Ucraina) întrevedere bilaterală la Odesa

Noua lege adoptată de Rada Supremă de la Kiev, care a trezit revolta în lanț a minorităților entice din Ucraina, dar și a Ministerelor de Externe ale României și Ungariei, prevede trecerea sistemului de învățământ exclusiv în limba ucraineană, cu lichidarea școlilor românești și ale celorlalte minorități entice, ceea ce contravine nu numai drepturilor fundamentale ale omului, dar și Constituției Ucrainei.

Reamintim că-n fostele teritorii istorice daco-moldave-române – nordul Bucovinei, Ținutul Herța, nordul și sudul Basarabiei, Maramureșul Istoric (Transcarpatia), aflate în prezent în componența Ucrainei – locuiesc circa 500 de mii de români/moldoveni (a doua minoritate etnică din Ucraina), care sunt supuși unei deznaționalizări programate mult mai odioase decât pe vremea URSS. Exemplu elocvent: circa 30 de școli cu limba română de predare au fost închise după 1991, anul proclamării Independenței de stat a Ucrainei.

Ieri, 8 septembrie 2017, liderii comunităților românești din Ucraina au adresat o Scrisoare deschisă Președintelui României, cerându-i implicarea plenară în rezolvarea acestei probleme dramatice, care pune în pericol însăși existența românilor pe teritoriile lor istorice.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: