ROMÂNIA BREAKING NEWS

Premierii Pavel Filip (RM) şi Volodimir Groisman (Ucraina) întrevedere bilaterală la Odesa

Premierii Pavel Filip (RM) şi Volodimir Groisman (Ucraina) întrevedere bilaterală la Odesa

Premierii Pavel Filip şi Volodimir Groisman au avut vineri / 8 septembrie o întrevedere bilaterală, în contextul Conferinței internaționale de transport “Coridoarele integrate de transport Europa-Asia”, urmată de declaraţiile de presă ale celor doi oficiali. Potrivit unui comunicat al Guvernului Republicii Moldova, în cadrul briefingului de presă, Pavel Filip a subliniat caracterul constructiv şi deschis al dialogului dintre Moldova şi Ucraina, fapt care facilitează identificarea soluțiilor optime la problemele comune și trasarea noilor perspective de colaborare.

Șeful Executivului de la Chișinău a reiterat importanța participării la Conferința internațională de transport, specificând că în urma semnării Acordului de Asociere cu UE, țara noastră și-a asumat obligația de a extinde cooperarea internațională în sectorul transporturilor, ceea ce va contribui la dezvoltarea unei infrastructuri moderne în acest sector. Totodată, Premierul și-a exprimat convingerea că punerea în aplicare a Declarației Prim-miniștrilor cu privire la rezultatele Conferinței va constitui un pas important în aprofundarea cooperării bilaterale în domeniul transporturilor și al cooperării economice în ansamblu.

“Integrarea în coridoarele de transport Europa-Asia este extrem de importantă pentru Republica Moldova, deoarece aceasta va permite eliminarea barierelor administrative, va asigura tranzitul liber prin Moldova pentru operatorii străini și va contribui la creșterea transportului de mărfuri și a fluxului de pasageri între țările noastre”, a menționat Pavel Filip. În acelaşi sens, şeful Executivului de la Chişinău a reiterat intenţia celor două ţări de a institui mai multe puncte de control comun la frontieră pentru asigurarea securităţii statale, dar şi pentru facilitarea activităţii mediului de afaceri.

Noua lege privind educația, adoptată de Rada Supremă pe 5 septembrie 2017, un alt subiect al întâlnirii

Premierul Pavel Filip s-a referit şi la noua lege privind educația, adoptată de Rada Supremă pe 5 septembrie 2017, accentuând necesitatea implementării acesteia astfel încât noile prevederi să nu constrângă interesele moldovenilor și românilor care locuiesc în Ucraina. În context, Pavel Filip a accentuat că dreptul acestor cetățeni să beneficieze de educație în limba lor maternă este prevăzut de mai multe documente privind drepturile minorităţilor naţionale ratificate de Ucraina.

La rândul său, Premierul Ucrainei, Volodimir Groisman  a menţionat că evenimentul de astăzi constituie o bază bună pentru elaborarea strategiilor de transport ale ambelor state, trasând obiective şi priorităţi comune, în beneficiul cetăţenilor ambelor state. Totodată, Volodimir Groisman şi-a exprimat speranţa că organizarea unor astfel de platforme va devini o tradiţie.

În același timp,  Prim-miniştrii Pavel Filip şi Volodimir Groisman au confirmat disponibilitatea de a discuta în continuare problemele prioritare de pe agenda comună, în contextul punerii în aplicare a Foii de parcurs pentru dezvoltarea cooperării bilaterale pentru anul 2017, semnată la începutul acestui an.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: