ROMÂNIA BREAKING NEWS

Preconizata lovitură a SUA – scăderea prețului petrolului, zdruncină economia rusă din temelii

Guvernul rus are suficiente resurse in buget pentru a trece prin 2015, in ciuda scaderilor pretului mondial la petrol si a deprecierii monedei nationale, a declarat miercuri ministrul rus de Finante, Anton Siluanov, citat de Itar-Tass si preluat de Karadeniz Press. „Am creat un fond special tocmai in acest scop si au acumulat rezerve de valuta”, a declarat oficialul mentionat. Fondul de Rezerva al Rusiei a fost creat pentru a strange surplusul provenit din vanzarile de petrol si este folosit pentru a contracare efecte scaderii mondiale a pretului barilului de petrol. „In primul rand vom ajusta bugetul in concordanta cu noile realitati. Lucram ca parte a unei comisii pentru eficienta bugetului si programe de optimizare pentru a ajusta bugetul la posibilitatile reale ale conomiei. In al doilea rand, bugetul are o rezerva ce urmeaza a fi folosita. Trei, vom folosi Fondul de Rezerva”, a declarat ministrul, adaugand ca Rusia va trece cu calmitate peste anul 2015.

Declaratiile lui Siluanov vin dupa ce oficiali ai Gazprom spuneau recent ca sanctiunile occidentale nu au vreun „efect semnificativ”. Economia Rusiei a fost afectata de catre sanctiunile luate de catre Statele Unite si de Uniunea Europeana, dar ea a primit o lovitura mai puternica din cauza scaderii pretului petrolului pe plan mondial. Elementul cheie al planificarii bugetare a Rusiei il reprezinta petrolul. Veniturile din petrol si gaze naturale sunt imperative pentru un buget echilibrat, potrivit Forbes. Insa pretul petrolului este in scadere, iar indicele S&P GSCI Crude Oil Total Return a coborat cu 15,85% in ultimele trei luni. Cu un pret al petrolului evaluat de guvern la 100 de dolari barilul pentru 2015-2017, Rusia a facut o supra-estimare a acestuia. In prezent, pretul barilului de petrol a fost de 88,97 de dolari pentru contractele din noiembrie 2014.

De altfel, revista britanica The Economist scria ca economia Rusiei a dat semne de regresiune cu mult timp inainte de anexarea Crimeii sau a razboiului din regiunea de Est a Ucrainei. Modelul de crestere, ce se baza in special pe vanzarile de gaze si petrol, a inceput sa se zdruncine inca din 2012, de cand Vladimir Putin a revenit in scaunul de la Kremlin. Totusi, in ciuda semnelor de slabiciune, liderul rus a respins adoptarea unui nou model economic, care ar fi presupus inovare si investitii. Karadeniz Press a scris recent ca rubla a coborat luni la un nou minim istoric in raport cu moneda euro, afectata de criza din Ucraina si consecintele sale asupra economiei Rusiei, dar si de preturile mondiale la petrol. Moneda euro a depasit pragul de 51,20 ruble, precedentul record care data din luna martie, in momentul anexarii Crimeei de catre Rusia, si a urcat pana la nivelul record de 51,258 ruble. Separat, guvernatorul Bancii centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, a declarat ca in ultimele zece zile institutia pe care o conduce a cheltuit aproximativ sase miliarde de dolari pentru apararea rublei, adaugand insa ca situatia de pe piata valutara este sub control.( Karadeniz Press)

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.