ROMÂNIA BREAKING NEWS

Ponta se va întâlni cu Vladimir Putin la Soci. Obama și Cameron au refuzat invitația! Primarul Chișinăului: Victor Ponta ar trebui să meargă la Tiraspol, nu la Soci! Moise Guran:Victore, trimite și tu un MMS la Tiraspol!

Ponta cu Putin la Soci, foto: www.biziDay.ro

Ponta cu Putin la Soci, foto: www.biziDay.ro

Premierul Victor Ponta va participa, vineri, la Soci, la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă, anunță Mediafax.
Ponta va participa și la dineul care va fi oferit cu acest prilej de către președintele rus Vladimir Putin.

Președintele american Barack Obama și premierul britanic David Cameron au refuzat invitațiile, în timp ce președintele Franței, Francois Hollande, a anunțat încă din decembrie că nu va merge. Președintele german Joachim Gauck a invocat nerespectarea drepturilor omului din Rusia pentru absența sa de la ceremonie.

Referitor la vizita premierului român la Soci, în contextul presiunilor și provocărilor de ultimă ora de la Transnistria (arestarea de către miliția transnistreană a unor profesori de la liceul românesc din Tiraspol), primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a declarat miercuri seară, într-o intervenție telefonică la B1 TV,că premierul Victor Ponta ar trebui să meargă mai degrabă la Tiraspol și nu la Soci.

Dorin Chirtoaca

Dorin Chirtoaca

Declarațiile au fost făcute după ce directorul liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev, a fost acuzat de contrabandă de forțele transnistrene.

„Nu este pentru prima dată când Rusia prin regimul de la Tiraspol își manifestă obrăznicia în ceea ce privește școlile cu predare în limba română”, a declarat edilul.

Acesta a catalogat acuzațiile aduse profesorului drept puerile.

„Nu știam că iau masa împreună cei doi. Mie mi-a plăcut reacția primarului de la Praga, care a spus că nu-l mai primește pe Ianukovici la Praga, respectiv nu organizează niciun protocol care este firesc în asemena situații și dimpotrivă vor aloca sprijin financiar pentru manifestațiile de la Kiev. Aceasta o consider eu o actiune firească într-o situații limită pentru cei care se zbat pentru libertate și dreptate în Ucraina.

În ceea ce privește situația din Transnistria, poate nu se știe, dar în mod normal ar trebui să existe o atitudine pentru că nu este prima dată când Rusia, prin regimul de la Tiraspol, își manifestă obrăznicia cu privire la școlile cu predare în limba română. Acuzația adusă directorului liceului este puerilă și absurdă. E clar că Federația Rusă ne încearca și vedem cât de departe poate să mearga în contextul pregătirii alegerilor din noiembrie, unde se va juca cartea definitivă a integrarii europene a Republicii Moldova”, a declarat Dorin Chirtoacă.

Întrebat dacă vizita lui Ponta în Rusia vine la momentul potrivit, edilul a răspuns:

„Eu aș face o vizită la Tiraspol în locul domnului Pota pentru a vedea cum și în ce condiții învață copiii din Transnistria în limba română. Atunci aș vedea cum și unde s-ar putea sta de vorbă cu cei din Rusia”.

 Și realizatorul TV Moise Guran a reacționat față de insolita vizita a

Moise Guran TVR1

Moise Guran TVR1

premierului Victor Ponta la Soci în contextul abuzurilor  față de profesorii români din transnistria:

„Victore, trimite și tu un MMS la Tiraspol!”

Ar fi probabil anecdotică dacă n-ar fi tragică o știre despre leul moldovenesc, ajuns valută forte. Înainte de a vorbi despre asta aș mai vrea să știți că premierul Victor Ponta participă vineri la deschiderea Jocurilor olimpice de la Soci, în Rusia. E un bun prilej să-și facă poză cu Vladimir Putin, deși mă îndoiesc că acesta va avea față de premierul român aceeiași bunăvoință pe care a avut-o Barak Obama la înmormântarea lui Nelson Mandela. Oricum, de data asta Victoraș ar putea să-și facă o misiune strategică dintr-o poză în care Putin să zâmbească naibii și el că e olimpiadă, nu înmormântare. O poză bună, o poză utilă, o poză care te poate ajuta în sălbăticia unei lumi care doar de frica lui Putin mai poate ști.

În timp ce Ponta își făcea bagajele pentru Soci, directorul liceului Lucian Blaga din Tiraspol, singurul rămas cu predare în limba română, a fost arestat de securitatea transnistreană sub acuzația de contrabandă cu valută străină. În fapt acuzatul director se întorcea împreună cu contabila și șoferul de la Chișinău, de unde aduceau salariile, în lei moldovenești.

În Moldova nu au ținut amenințările fățișe ale rușilor împotriva semnării tratatului cu Uniunea Europeană, așa cum s-a întâmplat în Ucraina. Și totuși, de câteva luni criza liceelor din Transnistria s-a reactivat (primul episod s-a consumat în 2004) iar găgăuzii au făcut un referendum neconstituțional în care au spus un Da hotărât integrării în Uniunea Eurasiatică și un nu și mai hotărât unei eventuale uniri a Moldovei cu România. Chiar dacă are populație cam cât Piteștiul, Găgăuzia este regiune autonomă legală a Republicii Moldova. Transinistria în schimb este o republică rebelă, autoproclamată, nerecunoscută de nimeni dar controlată din gesturi de țarul de la Moscova pe care Victor al nostru ar putea să îl prindă într-o poză personală făcută cu iPonul la Soci.

De aia zic… Victore, fă-te util! Poate după aia le poți da pe MMS poza asta românilor din Transnistria. Poate directorul școlii românești de acolo i-ar putea speria pe milițienii ăia cu poza lui Putin. Nu contează dacă milițienii te recunosc sau nu și pe tine în poză, dar cel puțin dascălii aceia care chiar sunt hărțuiți dur și trăiesc periculos doar pentru ideea de limbă română ar putea afla și ei că României îi pasă și face ceva pentru ei. – Moise Guran

Surse:evz.rocotidianul.rostiri-presa-online.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.