ROMÂNIA BREAKING NEWS

Ponta răspunde Rusiei: Reunirea României cu Moldova în UE până în 2018-2019 este obiectiv strategic

Reunirea României cu Republica Moldova în cadrul Uniunii Europene, până în 2018-2019, este un obiectiv strategic pentru Guvernul proeuropean de la Chișinău și pentru Guvernul României, a declarat premierul Ponta, adăugând că se bucură când este criticat de la Moscova pentru acest lucru.

El a insistat asupra faptului că vorbește despre reunirea României cu Republica Moldova strict în cadrul Uniunii Europene.

„Mă bucur când sunt criticat de la Moscova pentru faptul că îmi doresc, alături de prim-ministrul Iurie Leancă, ca Moldova să fie în Uniunea Europeană până în 2018-2019. Poate că este un obiectiv prea ambițios, dar dacă nu ai obiective ambițioase, nu le atingi. Eu cred că reunirea României cu Moldova în cadrul Uniunii Europene – atenție! nu în alt fel – este un obiectiv strategic pentru Guvernul proeuropean de la Chișinău și pentru Guvernul României și pentru toți cei care văd un viitor european pentru Republica Moldova. Așa încât asemenea critici este în regulă dacă primesc, le susțin. Da, chiar asta vreau, ca Moldova să fie membră a Uniunii Europene și am totală încredere că un guvern proeuropean, așa cum este cel condus de domnul Leancă, este cel care duce Moldova în direcția bună”, a spus Ponta în ședința de miercuri a Guvernului, în fața presei.

Vineri, premierul Ponta a afirmat, în discursul rostit în cadrul Congresului PSD, reunit la Alba Iulia, că angajamentul său și apelul adresat românilor este acela de a face împreună, pentru a doua oară, marea unire a României.

„Vreau să ne asumăm cu toții un angajament: în 1918, aici, la Alba Iulia, după ce sute de mii români și-au dat viața în primul Război Mondial, am obținut cel mai important obiectiv național: Marea Unire. Vreau și vă rog să fiți alături de mine pentru ca, la o sută de ani, să fim acea țară mândră, puternică, respectată, pe care strămoșii noștri aflați aici în urmă cu 96 de ani și-au dorit-o. Acesta e angajamentul meu, acesta e apelul meu către toți românii, să facem împreună a doua oară Marea Unire a României”, a afirmat Ponta.

El a precizat că profilul viitorului președinte al României trebuie să aibă o caracteristică importantă, respectiv aceea de a uni.

„Vreau să spun un lucru important, care ține de profilul prezidențial, de ceea ce trebuie să facă președintele. Vă rog să mă credeți că știu foarte bine cât de greu este să fii prim-ministru cu un președinte care te sabotează tot timpul. Și vreau să-mi iau angajamentul, așa cum mi l-am luat și la Craiova, și voi spune tot timpul că voi lucra ca președinte cu Guvernul pe care românii îl aleg pentru binele României și pentru a fi într-adevăr uniți în România”, a spus Ponta.

El a arătat că rolul președintelui nu este de a lupta cu Guvernul, cu Parlamentul sau cu Justiția, ci, dimpotrivă, este cel de a-i uni, de a-i pune ca împreună să lucreze pentru România.

Marți, Ministerul rus de Externe a transmis un comunicat în care apreciază ca iresponsabile și inacceptabile declarațiile premierului Victor Ponta privind „eventualitatea unirii Republicii Moldova cu România”, cerând o reacție din partea Uniunii Europene.

„Rusia este preocupată de afirmațiile premierului Victor Ponta privind viitorul Republicii Moldova, făcute la o întâlnire cu activiști ai Partidului Social-Democrat, la Alba Iulia”, anunță Ministerul rus de Externe.

„După cum reiese din apelurile clare făcute de candidatul în scrutinul prezidențial din Romania în sensul realizării „celei de-a doua mari uniri” până în 2018, unele cercuri politice de la București continuă să elaboreze planuri de anexare a unui stat vecin suveran. Rusia consideră iresponsabile și inacceptabile declarații de acest fel făcute din afară, în contextul campaniei electorale din Republica Moldova”, precizează diplomația de la Moscova.

„Așteptăm ca autoritățile de la Chișinău să analizeze în mod adecvat aceste declarații. Sperăm, de asemenea, că va exista o reacție corespunzătoare din partea Bruxellesului și a capitalelor statelor europene”, încheie Ministerul rus de Externe. (Sursa: digi24.ro)

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.