ROMÂNIA BREAKING NEWS

Politologul Oleksi Haran: Proiectul Novorossia a eșuat !

Potrivit expertului ucrainean Oleksi Haran, chiar dacă planurile lui Putin au eșuat, desfășurarea de trupe rusești pe teritoriul Ucrainei nu ar trebui exclusă complet.

Președintele rus, Vladimir Putin, nu a reușit să divizeze Ucraina, planul său de crea „Novorossia”, care ar cuprinde regiunile ucrainene Donețk și Luhansk, dovedindu-se a fi unul nereușit – consideră expertul Oleksi Haran, profesor de științe politice la Academia Kiev-Mohyla din capitala Ucrainei.

„Crearea așa-numitei Novorossia pe teritoriul ucrainean a fost un plan B al lui Putin, o încercare de a împărți Ucraina. A fost o intenție de a trece dincolo de Crimeea și Donbass, de a se întinde pe o parte semnificativă din Ucraina. Dar acest plan al Rusiei a eșuat, la fel ca și planul precedent, A, de a obține controlul asupra întregii Ucrainei. Cu toate acestea, sunt posibile provocări și în Harkov, și la Odesa, însă poziția populației din aceste regiuni a arătatproiectul Novorossia nu are perspective” – consideră expertul, citat de Gazeta.ua.

În opinia lui Oleksi Haran, o parte semnificativă a localnicilor din Donbas care susțin cu arma în mână autoproclamatele republici Donețk și Luhansk trebuie să fie vizată de amnistie.

Oleksiy_HaranCea mai mare parte a populației locale a obosit de atâta război, iar în localitățile eliberate de teroriști a ajuns asistența umanitară. Astfel, separatismul își pierde treptat din susținători. Oamenilor trebuie să li se ofere o alternativă, să li explice care vor fi beneficiile instaurării păcii. Iar față de acea parte care nu acceptă toate aceste lucruri autoritățile vor trebui să aibă o abordare dură– susține Haran.

Potrivit expertului, o invazie militară directă a Rusiei în Ucraina este constrânsă de eventuale sancțiuni din partea Uniunii Europene.

„Amenințarea cu sancțiuni din partea Occidentului îl face pe Putin să recurgă la diverse manevre, însă, cu toate acestea, desfășurarea de trupe rusești pe teritoriul Ucrainei nu ar trebui exclusă complet, pentru că Putin este un dictator dispus să se sacrifice pentru ideile sale maniacale precum ‘Lumea rusă’ și refacerea URSS într-o nouă formă” – consideră expertul.

Oleksi Haran este om de știință ucrainean, profesor de științe politice la Universitatea din Kiev, în cadrul căreia mai ocupă funcțiile de Director Stiintific la  Școala pentru Analiza Politicilor , Director fondator al Scolii de Analiză Politică, Profesor de politică comparată,  Fondator al Departamentul de Politică – NaUKMA . Este expert al Institutului „Wilson Center” pentru cercetări politice și dialog deschis, pentru zonele Eurasia-Rusia-Ucraina.

New_Russia_on_territory_of_UkraineNovorusia (rusă Новороссия, transliterat: Novorossiia, iar în ucraineană Новоросія, adică Noua Rusie) este o regiune istorică în sudul Ucrainei și sud-vestul Rusiei. Cuprinde zona de stepă din nordul Mării Negre, situată între Nistru, la vest, și rîul Kuban, la est. Sudul Transnistriei, adică interfluviul dintre cursul inferior al Nistrului și cel al Bugului de Sud (regiune cunoscută în timpul stăpânirii tătare, respectiv otomane sub denumirea de Edisan) este o subregiune a Novorusiei. Cel mai important oraș („capitala istorică„) a regiunii este Odessa. De fapt, Novorusia coincide cu teritoriul fostului Hanat al Crimeii cucerit de Imperiul Rus la finele secolului XVIII. Între 1774 și 1861zona a fost masiv populată cu coloniști ruși și ucraineni, dar și germani (așa-numiții germani pontici). În spațiul dintre Nistru și Nipru au existat și importante enclave de populație românească, astăzi, în parte, asimilată. 

Surse: wilsoncenter.orgzoominfo.comgazeta.ua,  etransmedia.roro.wikipedia.org

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.