ROMÂNIA BREAKING NEWS

Plan românesc! „Spațiul informațional comun România – R. Moldova” poate constitui breșa în spațiul informațional al RM dominat de Rusia

Plan românesc! „Spațiul informațional comun România – R. Moldova” poate constitui breșa în spațiul informațional al RM dominat de Rusia

România are în plan ruperea tuturor barierelor comunicaționale în relația cu Republica Moldova, prin crearea unui spațiu informațional  (audiovizual) comun. Declarația a fost făcută de noul ministru delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni​Dan Stoenescu, informează RFI citat de romaniabreakingnews.ro

Ministrul Dan  Stoenescu a afirmat că „Republica Moldova este un stat vecin cu care împărtășim aceeași istorie, aceeași limbă și aceeași cultură. În acest sens, vom încerca să rupem toate barierele comunicaționale dintre noi și vom iniția demersuri privind instituirea unui spațiu comunicațional comun între România și Republica Moldova, astfel încât instituțiile audiovizualului din România și din Republica Moldova să aibă acces reciproc, liber și gratuit. Dorim să creăm un spațiu în care vorbitorii de limbă română de pe ambele maluri ale Prutului să se simtă liberi, acasă, în propria lor limbă”.

Ce presupune acest spațiu audiovizual comun?

„Prin spațiu audiovizual comun mă refer la faptul că atât românii din Republica Moldova, cât și românii din România trebuie să aibă acces la canale de televiziune în limba română și la posturi de radio în limba română. Din păcate, presa de limba română întâmpină probleme în Republica Moldova și numai prin ruperea barierelor la nivel audiovizual putem impulsiona prezența culturii române și identității naționale în Republica Moldova. De asemenea, este foarte important ca și românii din România să aibă acces la știri, la informații, despre ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. Numai prin schimbul de informații, acces la spațiul audiovizual comun, putem să ne apropiem, având în vedere că avem aceeași limbă, aceeași cultură, suntem două state, o singură națiune”

Spațiul audiovizual comun reprezintă pentru Ministrul Dan Stoenescu soluția apropierii dintre cele două state românești

„Din păcate, presa de limba română întâmpină probleme în Republica Moldova și numai prin ruperea barierelor la nivel audiovizual putem impulsiona prezența culturii române și identității naționale în Republica Moldova. De asemenea, este foarte important ca și românii din România să aibă acces la știri, la informații, despre ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. Numai prin schimbul de informații, acces la spațiul audiovizual comun putem să ne apropiem, având în vedere că avem aceeași limba, aceeași cultură, suntem două state, o singură națiune”, a arătat ministrul.

Cum se poate realiza spațiul audiovizual comun  ?

„spațiul audiovizual comun se poate realiza prin discuții la nivelul Consiliului Național al Audiovizualului, prin prezența canalelor românești în Republica Moldova, prin deschiderea unor stații locale de radio și de televiziune românești în Republica Moldova, dar și moldovenești în România. Trebuie să creăm un spațiu liber, comun, după modelul Uniunii Europene”. – a mai spus Ministrul Dan Stoenescu.

„Trebuie să creăm un spațiu liber, comun, după modelul Uniunii Europene”, a adăugat Dan Stoenescu.

Primii pași în concretizarea planului pentru spațiul informațional comun

Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe vă invită luni, 29 februarie, de la ora 13.30, la conferința de presă organizată cu prilejul lansării Consiliului Consultativ Mass-Media România-Republica Moldova. Evenimentul se va desfășura la sediul MAE, sala Grigore Gafencu.

La conferința de presă vor participa ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, ministrul consultării publice și dialogului social, Victoria-Violeta Alexandru, ministrul comunicațiilor și pentru societatea informațională, Marius Bostan, secretarul de stat din Departamentul pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, Petre Guran, precum și membri ai secretariatului Consilului Consultativ Mass-Media România-Republica Moldova.

Consiliul Consultativ Mass-Media reprezintă un cadru instituțional care va avea, în principal, rolul de a implementa spațiul comunicațional comun între România și Republica Moldova, un element important pentru transpunerea normelor europene în țara vecină, care să contribuie la valorificarea oportunităților pe care le oferă colaborarea bilaterală în domeniul mass-media.

Membrii Consiliului Consultativ sunt reprezentanți ai Consiliilor Naționale ale Audiovizualului, canalelor de informare în masă din ambele țări, membri ai societății civile și experți în comunicare. Consiliul se va întruni alternativ, la București și la Chișinău.

Citiți și

În spațiul informațional din R. Moldova dominat de Rusia, mai vine un greu al mediei românești! Digi24 se extinde la Chișinău!

Publicat de romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: