Mediul de afaceri: Impozitul pe cifra de afaceri este unul de secolul XIX, arata incapacitatea autoritatilor de colecta un impozit pe profit aplicat in toate tarile europene. Potrivit profit.ro, impozitul pe cifra de afaceri, a carui introducere este luata in calcul de noul Guvern, este unul de secolul al XIX-lea, care demonstreaza incapacitatea autoritatilor de a colecta un impozit pe profit aplicat in toate tarile europene. Un astfel de impozit da senzatia de improvizatie, Romania ar fi singurul stat european in care s-ar aplica, incalcand directiva UE in domeniu, iar tratatele bilaterale de evitare a dublei impozitari ar deveni imposibil de aplicat, atentioneaza oamenii de afaceri care reprezinta companiile in dialogul cu Guvernul.
„Am pornit cu o imagine de tara cu cresterea cea mai inalta din Europa, am fost, inainte de introducerea acestui val de masuri, acestei revolutii fiscale, un adevarat tigru al Europei, dar cu introducerea acestor masuri, una peste alta, vedem doar senzatia de criza si panica pe care o creeaza, incepand de la impozitul pe venitul gospodariilor, iar acum impozitul pe cifra de afaceri, dupa ce au fost introduse modificari structurale prin salarizarea unitara. Aceste lucruri reflecta o adevarata disperare privind situatia colectarii la buget si situatia deficitului bugetar,”, a declarat, vineri, presedintele Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei, Florin Pogonaru.
Expertii in fiscalitate ai Coalitiei au aratat, la randul lor, ca aruncarea pe piata, fara niciun fel de studii de impact, asa cum a fost cazul impozitului pe gospodarie, de astfel de idei la fiecare 6 luni nu este in masura decat sa alunge potentialii investitori si sa stopeze planurile de dezvoltare ale companiilor, anunta profit.ro.
Potrivit New Money, peste jumatate de miliard de euro s-a „evaporat” de pe bursa in urma „topaielii” legate de desfiintarea Pilonului II. Peste trei miliarde de lei s-au „evaporat” de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) joi, dupa ce ministrul Finantelor Ionut Misa a declarat presei ca Pilonul II al pensiilor private obligatorii se va desfiinta, urmand ca fiecare contribuabil sa aleaga daca doreste sa transfere fondurile acumulate catre bugetul de stat (al asigurarilor sociale) sau catre Pilonul III, al pensiilor private facultative.
Cele mai valoroase 20 de companii listate pe bursa locala (cu o pondere de aproape 95% in capitalizarea bursiera totala) au pierdut 3,04 miliarde de lei joi, echivalentul a 668,3 milioane de euro. Actiunile au inceput sa scada vertiginos in urma declaratiilor legate de desfiintarea fondurilor de pensii private obligatorii. Reactia emotionala a investitorilor a fost generata de o declaratie facuta de ministrul, pe atunci doar propus, al Finantelor, care a afirmat ca Pilonul II de pensii va disparea.
Fondurile de pensii sunt cel mai mare investitor institutional de pe bursa de la Bucuresti. Anul trecut, spre exemplu, 18,8% din activele de 7,3 miliarde de euro ale acestora erau investite in actiuni. Pe plan local, fondurile de pensii se regasesc in actionariatul celor mai mari companii listate, cum ar fi Banca Transilvania, Fondul Proprietatea, OMV Petrom, Romgaz, Electrica, BRD, Transgaz, Transelectrica sau SIF-uri. De asemenea, fondurile de pensii au fost cele care au sustinut listarea unor companii mari precum MedLife sau Digi.