ROMÂNIA BREAKING NEWS

Personalitatea lui Alexandru FILIPAȘCU, istoric al Întregului MARAMUREȘ, omagiată la București

Personalitatea lui Alexandru FILIPAȘCU, istoric al Întregului MARAMUREȘ, omagiată la București

22 aprilie 2018 /Actualizare video:

8 aprilie 2018 / Știrea inițială:

INSTITUTUL FRAȚII GOLESCU, pentru românii din străinătate, a organizat miercuri, 17 aprilie 2019, ora 18:00, la Clubul Țăranului Român, evocarea lui Alexandru Filipașcu de Dolha și Petrova, Istoric al Maramureșului, (ÎNTREGUL MARAMUREȘ)

Dr. Mihai NICOLAE, gazda evenimentului, i-a avut ca invitați principali, pe doamna Livia PISO (FILIPAȘCU) și Dr. Ilie GHERHEȘ, ISTORIC.  Evenimentul a fost realizat în parteneriat cu Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară, Maramureș și Fundația „Ion și Livia Piso” În memoria și pentru redescoperirea trecutului, nobilimii maramureșene și a boierilor Zărneșteni.

Potrivit comunicatului transmis redacției RBN Press, organizatorii au dorit prin această manifestare, aducerea în actualitate a personalitatății istoricului ALEXANDRU FILIPAȘCU (1902-1952) care și-a dedicat întreaga energie românilor maramureșeni. Lucrarea sa „Istoria Maramureșului” (București, 1940) a rămas până acum un studiu de referință pentru istoria regională; o sinteză unică a evenimentelor care au modelat Maramureșul și destinul românesc al acestei părți de țară. (Menționăm că astăzi doar 1/3 din teritoriului maramureșean se regăsește între hotarele României, iar restul de 2/3 a trecut din mână străină în mână străină, în prezent fiind între granițele Ucrainei. „Trist epilog pentru delegații din Apșa care la Alba Iulia, în ziua de 1 decembrie 1918 ceruseră: „Unire de la Nistru până dincolo de Tisă”). Patriot neclintit al neamului său, istoricul s-a implicat cu mult curaj în mișcarea unionistă, în toamna anului 1918 participând chiar la alungarea ucrainenilor care ocupaseră malul drept al râului Vișeu. După înfăptuirea Unirii a contribuit ca prim ajutor (nepolitic) al primarului Sighetului la toate treburile obștei. În anii întunecați care au premers al II-lea război mondial s-a manifestat cu fermitate împotriva revizionismului maghiar și a tentativelor iredentiste ucrainene. În 1936 e decorat cu Ordinul „Coroana României”. În 1941 primește Premiul „Năsturel” al Academiei Române.

Pe data de 16.08.1952 1952 este arestat de noile autorități comuniste și condamnat, împărtășind astfel destinul tragic al elitei politice și culturale interbelice. După patru luni (20.12.1952) moare la Canal, în colonia penitenciară de la Valea Neagră. Împlinise 50 de ani…”

Postum, prin strădania doamnei Livia Piso, fiica sa apare monumentala ” Enciclopedie a familiilor nobiliare maramureșene de origine română” (2006).

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: