ROMÂNIA BREAKING NEWS

PERSECUTAREA CREDINCIOSILOR ROMANI DIN TIMOC DE CATRE SECURITATEA SÂRBĂ ȘI SECURITATEA BULGARĂ ! ( SECOLUL 21 – INCREDIBIL ! )

In timp ce diplomatii din Romania discuta de strategii, in Timoc securitatea sarba si bulgara creste presiunile asupra romanilor/vlahilor din Timoc.

Pe fondul dezinteresului manifestat de ambasadorii Romaniei la Belgrad si Sofia fata de romanii/vlahii din Timoc, autoritatile sarbe si bulgare fac presiuni asupra organizatiilor laice si religioase romanesti din zona, dar si a romanilor in general, pentru a le descuraja si a impiedica pe romani sa-si apere identitatea nationala romaneasca.
In acest context poate nu ar fi rau ca ministrul de externe al Romaniei, daca tot ii are la Bucuresti, sa intrebe pe cei doi ambasadori de la Sofia si Bucuresti de cate ori au fost in zonele romanilor/vlahilor din Timoc. Si daca cumva s-au ratacit pe acolo cu ce autoritati au vorbit si care sunt rezultatele vizitelor lor…
In loc ca ambasadorul Romaniei la Belgrad sa toace banii contribuabilului roman pentru apararea unui infractor de talia lui Ion Cismas, mai bine s-ar misca in zona Timocului sa dea semnale politice clare asupra interesului Romaniei in sustinerea romanilor timoceni.

 

„Avem datoria crestineasca, in calitate de diacon al protopopiatului Daciei Ripensis si al parohiei ortodoxe romane din Bobova, a va informa despre evenimentele care au avut loc in ultimele luni, dar care au tulburat viata credinciosilor nostri, incredintati mie spre ingrijire duhovniceasca”, se arata intr-o scrisoare adresata de diaconul si presedintele consiliului parohial din Bobova, Protopopiatului Ortodox Roman de Dacia Ripensis si preluata de Romanian Global News

„Anume, este vorba despre actiunile comise in mod neoficial si semioficial din partea securitați si politiei locale, care actioneaza inca din luna martie a acestui an impotriva existarii parohiei noastre ortodoaxe romane in Bobova. In moduri diferite, uneori greu de explicat, de la niste sfatuiri prietenesti cu intentia de ai indeparte pe oamni de Biserica nostra Ortodoxa si   pana la inplicare directa in viata credinciosilor nostri si a Bisericii Ortdoxe Române.
Dupa informatiile obtinute de credinciosi, politistii din zona, sau pe unii securitatea, i-au contactat , direct sau indirect, in felul sus expliat, adresandu-le intrebari sugestive si tendentioase, precum- „ce cautati in biserica romaneasca, de ce va bagati in asa ceva„,  „oare nu stiti  ca biserica  romaneasca este ilegala si ve-ti avea complicări , de ce aveti nevie dea asa ceva`,  si asa mai de parte.
Au fost amenintati si credinciosii care poseda firmele sale particulare, spunandu li se  „de ce ai treba cu biserica romana, esti un om de afaceri, ai firma, de ce să-ti faci probleme?„
Din cauza supravegeri exagerate si prezentei peste masura a politistilor, cum m-au instiintat insiși cei care au adunat semnaturi, pentru ai cere episcopului nostru Daniil infiitarea unei parohii românesti in localiotatea Bobova, trebuind ei sa “ascunda hartiile si sa ocoleasca fugind peste locuri sau tarine”,   s-au retras catva ne mai luand parte la formarea cosiliului parohial.
La fel, reprezentantii Bisericii Ortodoaxe Sarbe din zona, si preotul sarbesc al satului romanesc Bobova,  au declarat in mod public ca Biserica romana este prezenta in mod illegal  pe teritoriul acesta, si ca scopul lor primar  este sa o combata, ca să nu-si poata continua activitatea printre romani  dupa cum s-au expriat catva preoti. Ce anomalie si ce tristete.
Toate aceste lucruri sunt foarte ingrijoratoare avand in vedere ca sunt comise din partea oficiantilor statului sarb si ai bisericilor sarbe.
Credinciosii satului Bobova sunt oameni modesti si loiali care mereu au respectat cu fidelitate si respect toate legile statului, si niste acuzari false de acest gen adresate din partea oficiantilor, cu toate ca aceste sunt false, i pot intimida foarte mult.
In calitatea mea de diacon ortodox, ma intreb, cum pot lupta singur impotriva politiei si a statului, care, nerespectand propriile legi in care clar scrie ca toti avem libertate religioasa apsoluta, se implica in viata Bisericii,  si ameninta lumea intrun mod stalinist ??
Consideram si suntem convinsi ca un astfel de comportament al politiei locale si securitatii nu reprezinta atitudinea oficiala a statului in care traim si caruia i suntem cetateni loiali.
De aceea va rugam, parinte protopop, sa intreprindeti masurile necesare si sa va adresati institutiilor competente din Serbia, Romania si UE pentru a ne proteja si a ne face posibila exercitarea dreptului nostru civic, legal si democratic de a avea libertatea religioasa neclintita, ca sa ne putem liber desfasura activitatea nostra misionara printre cresinciosii nostri, asemenea celorlalte biserici traditionale si institutii religioase.
Un stat democrat care se doreste membrul egal al UE nu-si poate permite ca  politia sa sa hotareasca despre apartenenta confesionala si bisericaesca a cetatenilor sai. Biserica Ortodoaxa Romana este egala si recunoscuta in statul nostru, noi suntem cetateni loiali ai statului, si dorim sa avem aceea ce ne apartine”, se arata in scrisoarea celor doi adresata Parintelui Boian Alexandrovic, Protopop al Protopopiatului Ortodox Roman de Dacia Ripensis.

Pe fondul lipsei totale din peisaj a ambasadorului Pacuretu si autoritatile bulgare au reluat presiunile asupra romanilor din Vidin


“Frati romani de pretutindeni, Primaria de la Vidin inpreuna cu autoritatile locale din nou au inceput sa tortureaza romanii din Bulgaria, incercind din nou sa ne scoata din spatiu de unde ne aflam, violind spatiul la sediul “AVE”, distugind tabelele cu inscriptii ale sediului si cerind ca noi sa parasim spatiul unde ne aflam care nu este proprietatea primariei si este in proces de judecata cu statul bulgar”, se arata intr-un apel disperat al presedintelui AVE, dr. Ivo Gheoghiev, preluat de Romanian Global News.

“Aici se intimpla citeva lucruri ciudate”, se arata in continuarea apelului:
1. Intoleranta etnica care se aplica de zeci de ani de zile acuma a devenit violenta la adresa singurei organizatii romanesti din Bulgaria care a creat o biblioteca romaneasca si face cursuri de limba romana benevol, fara nici un sprijin;
2. Violare de spatiu este o ilegalitate care dupa legile in viguare se pedepseste;
3. Distrugerea de bunuri, ( functionari ai primarii din Vidin au aruncat zeci de cutii de carioci care au fost donate pentru copii care invata limba romana si urmau ca sa fie date in prima zi de scoala pe 15.09.2012;
4. Refuzarea de orice dialog din partea primarului cu noi ;
5. Continuarea procesului de asimilare dorit mentinut din partea oficialitatilor din Bulgaria impotriva noastra prin nerecunoasterea noastra ca neam si refuzarea de a se deschide scoli de limba materna in zonele cu masa compact romineasca de aici;

Frati romani care duceti suflet si spirit romanesc ajutati-ne ca sa nu isi mai bata joc autoritatile din Bulgaria de noi, trimiteti scrisori de protest pe facebook , sau direct catre autoritatile din Bulgaria. Romanii sunt umiliti si torturati psihic de autoritati. Va rog fratilor dati o mina de ajutor.

Presedinte AVE dr. Ivo Gheorgiev

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: