ROMÂNIA BREAKING NEWS

UP-DATE! Vadim Krasnoselskii pretinsul președinte al regiunii transnistrene a fost primit la Londra!

UP-DATE! Vadim Krasnoselskii pretinsul președinte al regiunii transnistrene a fost primit la Londra!
UP DATE

Ambasada Marii Britanii la Chişinău precizează că vizita liderului separatist Vadim Krasnoselski la Londra a fost una privată şi nu una oficială după cum s-a scris în presa de la Tiraspol preluată de cea de la Chişinău. Acesta s-a întâlnit cu Directorul suplimentar al MAE pentru Europa de est și Asia Centrală, Nicola Pollitt, care a reiterat că Marea Britanie susţine soluţionarea paşnică a conflictului transnistrean având la bază integritatea teritorială a Republicii Moldova cu un statut special pentru regiunea din stânga Nistrului.

În context, Ambasada precizează că poziţia britanică privind Transnistria este clară și de lungă durată: „ne-am angajat să sprijinim o soluționare comprehensivă și paşnică a conflictului nerezolvat din Transnistria, bazată pe suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, cu un statut special pentru Transnistria. Orice sugestie precum că poziția Regatului Unit s-ar fi schimbat sau precum că am recunoaște Transnistria este incorectă”. Doamna Pollitt a reiterat această poziție în timpul întrevederii.

Pollitt i-a încurajat pe vizitatori să se angajeze într-un dialog constructiv cu Chişinăul şi să se concentreze asupra beneficiilor concrete pe care progresul în Grupurile de lucru le-ar putea aduce cetățenilor de pe ambele maluri.

Regatul Unit continuă să sprijine negocierile privind procesul de reglementare în formatul „5+2”, precum și reuniunile în format „1 + 1” și în Grupurile de lucru.

„Susținem pe deplin contribuția mediatorilor și observatorilor și ne exprimăm mulțumirea față de OSCE și în special față de președinția anterioară a Germaniei și actuala președinție a Austriei pentru activitatea lor constructivă, inclusiv cu privire la Declarația Ministerială din 2016 privind procesul de negociere bazat pe rezultate. Nici MAE, nici Ambasada Britanică la Chișinău nu au făcut declarații precum că „Marea Britanie susține poziția liderului Transnistriei” și nici nu am exprimat „sprijinul pentru organizarea cât mai curând posibil a întâlnirii” Conferinței Permanente „, se spune în mesajul Ambasadei.

Proiectele implementate de Ambasada Marii Britanii, dintre care unele se implementează și pe malul stâng, accentuează disponibilitatea Regatului Unit de a-și continua sprijinul de lungă durată pentru proiectele menite să promoveze consolidarea încrederii între Chișinău și Tiraspol.

Pretinsa Preşedinţie de la Tiraspol a emis un comunicat de presă în care anunţă că Preşedintele nerecunoscutei regiuni transnistrene, Vadim Krasnoselskii, a efectuat vineri, 16 iunie, o vizită de lucru în Marea Britanie, la Ministerul Afacerilor Externe de la Londra. Din delegaţia Transnistriei a făcut parte Vadim Krasnoselskii, prim-ministrul nerecunoscut al regiunii, Alexandr Martânov şi aşa-numitul ministru de Externe de la Tiraspol, Vitalii Ignatiev.

În cadrul discuţiilor au fost abordate mai multe probleme legate de relaţiile bilaterale dintre Transnistria şi Marea Britanie. În acest context, a avut loc un schimb de opinii vizavi de realizarea pe teritoriul Transnistriei a unor proiecte socio-umanitare, inclusiv implementate pe linia Ambasadei Marii Britanii.

Potrivit aceluiaşi comunicat, diplomaţii britanici şi-ar fi exprimat sprijinul faţă de poziţia lui Krasnoselskii, în ceea ce priveşte necesitatea soluţionării problemelor acumulate între R. Moldova şi Transnistria, doar la masa de negocieri. De asemenea, aceştia s-au expus pentru reluarea negocierilor în formatul „5+2”.

*

Preşedintele nerecunoscut al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselskii, a efectuat vineri, 16 iunie, o vizită de lucru în Marea Britanie, la Ministerul Afacerilor Externe de la Londra. Delegaţia condusă de Krasnoselskii a avut o întrevedere cu directorul pe relaţii cu Europa de Est şi Asia Centrală, Nicola Pollit, potrivit deschide.md

Din delegaţia Transnistriei a făcut parte Vadim Krasnoselskii, prim-ministrul nerecunoscut al regiunii, Alexandr Martânov şi aşa-numitul ministru de Externe de la Tiraspol, Vitalii Ignatiev.

În cadrul discuţiilor au fost abordate mai multe probleme legate de relaţiile bilaterale dintre Transnistria şi Marea Britanie. În acest context, a avut loc un schimb de opinii vizavi de realizarea pe teritoriul Transnistriei a unor proiecte socio-umanitare, inclusiv implementate pe linia Ambasadei Marii Britanii.

O atenţie deosebită s-a acordat situaţiei regionale din jurul Transnistriei, în contextul relaţiilor actuale dintre regiunea transnistreană şi vecini (Ucraina şi Moldova). Krasnoselskii le-a vorbit oficialilor englezi în detalii despre situaţia actuală în procesul de negocieri dintre Transnistria şi R. Moldova, punând accentul pe problemele mai acute, existente între părţi.

La rândul lui, diplomaţii britanici şi-au exprimat sprijinul faţă de poziţia lui Krasnoselskii, în ceea ce priveşte necesitatea soluţionării problemelor acumulate între R. Moldova şi Transnistria, doar la masa de negocieri. De asemenea, aceştia s-au expus pentru reluarea negocierilor în formatul „5+2”, se arată într-un comunicat de presă al „Preşedinţiei” de la Tiraspol, citat de Adevărul.

Pe finalul întrevederii, părţile au subliniat că a avut loc un dialog constructiv şi au pledat pentru continuarea acestuia.

Contactat de NewsMaker.md, ministrul Reintegrării, Gheorghe Bălan, a refuzat să comenteze vizita lui Vadim Krasnoselskii la Londra.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: