ROMÂNIA BREAKING NEWS

Pentru prima oară în istoria României! Românii din Covasna și Harghita au venit în București, pentru a transmite un puternic mesaj de unitate națională către întreaga Țară

În județele Harghita și Covasna (...) există 100.000 de români care își păstrează credința, limba maternă şi datinile, în ciuda fenomenelor de maghiarizare care au avut un efect dramatic asupra unor comunități de români. Acestor oameni li se va auzi glasul în Capitala Țării. Un glas care afirmă, precum modelul exemplar al spiritualităţii româneşti, Mihai Eminescu: “Suntem români şi punctum

Este pentru prima oară în istoria României când frații noștri din Covasna și Harghita, aproximativ 200 la număr, au venit cu mic cu mare înveșmântați în straie populare în Capitala României, tocmai din Inima Țării pentru a transmite un puternic mesaj de unitate națională către întreaga Românie, un mesaj cu o încărcătură simbolică și identitară deosebită.

Video ROMANII DIN HARGHITA SI COVASNA / BUCUREȘTI – STATUIA LUI MIHAI VITEAZUL 

Piața Universității, Biserica Voievodală Sfântul Gheorghe Nou şi Muzeul Național al Satului” Dimitrie Guşti” au fost locurile unde au poposit acești bravi români pentru a transmite Țării și bucureștenilor mesajul lor.

Asociația “Calea Neamului”, cu binecuvântarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei și în parteneriat cu Muzeul Național al Satului” Dimitrie Guşti”, a organizat sâmbătă, 10 iunie, Șezătoarea Românilor din Covasna și Harghita.” Femeile din Ținutul Căciularilor cos ie” la Muzeul Național al Satului” Dimitrie Guşti”.

Înregistrarea transmisiei Live – Facebook Romanian Breaking News RBN Press

Potrivit organizatorilor, scopul acestei acțiuni simbolice îl constituie afirmarea în Capitala României a elementelor de tradiţie românească, care vădesc continuitatea elementului etnic românesc din Covasna și Harghita.

„.(…) dorim conștientizarea de către autorităţile centrale şi a românilor din întreaga ţară a faptului că în cele două județe există 100.000 de români care își păstrează credința, limba maternă şi datinile, în ciuda fenomenelor de maghiarizare care au avut un efect dramatic asupra unor comunități de români. Acestor oameni li se va auzi glasul în Capitala Țării. Un glas care afirmă, precum modelul exemplar al spiritualităţii româneşti, Mihai Eminescu: “Suntem români şi punctum”.

Extras din Comunicatul organizatorilor: Asociația „Calea Neamului”-Președinte Asociația Calea Neamului. Dr. Mihai Tîrnoveanu

Programul activităților a cuprins următorul parcurs:
ora 11 – Sosirea celor 200 de români din 15 orașe și sate aparținând Covasnei și Harghitei pe Esplanada Statuilor din Piața Universității. Gruparea în jurul Statuii lui Mihai Viteazul și intonarea Imnului Național. Depunerea de coroane de flori la acest monument și la Crucea Eroilor Revoluției din escuarul Pieței Universității.

ora 11,45 – Procesiune religioasă spre Biserica Voievodală Sfântul Gheorghe Nou, Km 0 al României. În frunte se va afla grupul de oameni care va purta Troița Românilor din Covasna și Harghita, pe care o dăruim sfântului lăcaș de cult al Martirilor Brâncoveni. Procesiunea se va desfășura de-a lungul Bulevardului Ion C. Brătianu și va avea un caracter solemn.

ora 12 – Sfințirea Troiței Românilor din Covasna și Harghita, care va fi amplasată în curtea Bisericii Sfântul Gheorghe Nou. Slujba Parastasului pentru Mihai Eminescu.

ora 13 – Începerea Şezătorii Românilor din Covasna și Harghita” Femeile din Ținutul Căciularilor cos ie” la Muzeul Național al Satului” Dimitrie Guşti”, Gospodăria Berbești. Alocuțiuni din partea invitaților, experți în domeniile sociologiei, etnografiei și folclorului.

Pe fundalul desfășurării activităților specifice unei șezători, cum ar fi torsul lânii și confecționarea straielor populare românești, se va desfășura un program de cântece și jocuri populare susținut de coruri și ansambluri din peste zece localități ale celor două județe. Asociația „Calea Neamului” mulțumește Bisericii Voievodale „Sfântul Gheorghe Nou” și Muzeului Național al Satului „Dimitrie Guşti” pentru sprijinul deosebit de important pe care l-au acordat, nutrind în același timp speranța că bucureştenii îi vor primi pe românii din Inima Țării cu brațele deschise.

Foto

Dorian Theodor CLENCIUromaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: