Pentru prima oară de la înființare, Bundeswehr (armata germană) se află „la limita capacităților sale de intervenție”

Bundeswehr (armata germană), desfășoară în prezent operațiuni în cadrul coaliției internaționale în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic. Hans-Peter Bartels, nsărcinatul cu chestiuni de apărare al guvernului, a declarat că Bundeswehr  se află „la limita capacităților sale de intervenție” din cauza reducerilor bugetare, se arată într-un raport citat marți de AFP.

Hans-Peter Bartels, care a solicitat o majorare a bugetului pentru Bundeswehr, a declarat, în timpul prezentării raportului că „Trupele sunt obosite și (…) și se confruntă cu multe lipsuri”.

Lipsurile materiale și financiare pun în pericol formarea, antrenarea și intervențiile, a avertizat el, în condițiile în care, pe lângă Siria și Irak, soldații germani sunt prezenți și în Mâli, unde Berlinul a prevăzut trimiterea suplimentară a 500 de militari pentru a sprijini soldații francezi.

Germania a decis să majoreze în luna noiembrie, limita maximă a efectivelor militare din Afganistan în cadrul unei misiuni de antrenare și consiliere. Berlinul va trimite până la 980 de soldați în 2016, în cadrul misiunii „Resolute Support”.

„Personalul este în anumite sectoare (…) la limita capacității de intervenție”, a adăugat acesta, în raportul care evoca lacune de materiale, în special pentru elicoptere sau avioane de luptă.

Armata germană s-a confruntat în ultimele luni cu critici puternice legate de calitatea echipamentelor, precum problemele de precizie ale puștii de asalt G36.

Numeroase  avioane Tornado, dintre care unele angajate în misiuni de recunoaște împotriva ISIL, sunt blocate la sol din cauza problemelor tehnice.

Ministerul Apărării, condus de Ursula von der Leyen, analizează în prezent o posibilă majorare a personalului. La rândul său, Bundestagul a votat o creștere a bugetului Bundeswehr-ului, care va ajunge, în patru ani, de la 33 la 35 de miliarde de euro. O majorare considerată insuficiență de Bartels.

Armata Germană – Bundeswehr, a fost reînființată după înfrângerea Germaniei Naziste, în anul 1955. În momentul reunificarii cu DDR din 1990, armata germană număra aproximativ 600.000 de soldați, iar în prezent doar 117.000.

Publicat de Gabriel Negru – romaniabreakingnews.ro