ROMÂNIA BREAKING NEWS

Pentru cine se înarmează Rusia la Nistru?

Parcă suntem în lumea cărții lui Iov. După ce de zece ori a fost batjocorit și i s-a tăiat orice ieșire, după ce l-au zdrobit din toate părțile, depărtându-i pe frații lui de la el, părea că în sfârșit trebuia să intervină o ușurare. Dar oștile vrăjmașului s-au aprins de o mânie și mai mare. Au pornit înainte, și-au croit drum până-n curtea lui Iov și i-au smuls nădejdea ca pe un copac.

Cu cine vor să lupte rușii?

Așadar, Kremlinul, în loc să-și evacueze munițiile și trupele de la Nistru, onorându-și angajamentele asumate la Istanbul, aduce pe ascuns arme noi: mai performante și cu o putere de foc mult mai mare decât cele vechi. Nu e vorba, firește, doar de automobile blindate și arme individuale (automate Kalașnikov, de exemplu).

A fost introdusă tehnică de război nou-nouță. Contingentul militar rus s-a pricopsit cu armament greu de infanterie: lansatoare de grenade, aruncătoarele de bombe calibru 82 mm, puști cu lunete, rachete antiblindate dirijate etc.

E la mintea oricui că pretinșii pacificatori ruși nu au nevoie de atare arme. Unde mai pui că depozitele de la Cobasna sunt doldora de carabine Vepr și pistoale-mitraliere AK-47 modernizate care pot fi utilizate în misiunile de menținere a păcii.

Potrivit concepției NATO de întrebuințare a armelor de luptă, armamentul greu de infanterie este utilizat ca forță de descurajare și neutralizare a inamicului mai cu seamă în operațiile de sprijin ale unor acțiuni ofensive de amploare. Cu cine vor să lupte rușii la Nistru? Ale cui ținte vor fi lovite de aruncătoarele lor de bombe?

Chișinăul poate fi cotropit într-o oră

Odată cu introducerea armamentului greu de infanterie, forța de distrugere a unităților militare ruse de tip operativ este suficientă pentru a ataca și a ocupa Chișinăul în decurs de oră. Spre deosebire de Georgia, condițiile noastre geo-climatice nu formează o stavilă naturală în fața agresorului. În aceste împrejurări, trupele ruse, chiar fără tancuri și artilerie grea, sunt capabile să răpună rezistența Armatei Naționale a Republicii Moldova în doi timpi și trei mișcări.

De altfel, Moscova se înarmează nu pentru Chișinău. Contingentul militar rus de la Nistru era în stare să facă ferfenița orice redută moldovenească și fără modernizarea potențialului său militar. Nu încape îndoială că aducerea armamentului greu de infanterie e o demonstrație de forță în fața Washingtonului și a aliaților săi europeni.

Dislocarea noilor puști și lansatoare de grenade în Transnistria a fost din capul locului un secret al lui Polichinelle. Agenții secreți ai SIS-lui de la Chișinău nu au trebuit să-și riște viața, ca ministrul Apărării, Vitalie Marinuță, să afle în sfârșit că rușii au adus noi arme și muniții la bazele lor militare de pe teritoriul ocupat al Republicii Moldova.

Totul s-a știut din timp. Că Moscova își va renova și moderniza arsenalul de la Nistru a anunțat cu surle și trâmbițe acum câtva timp nimeni altul decât Dmitri Rogozin.

Kremlinul își marchează teritoriul

Mai mult decât atât. Se pare că Rusia a avut grijă ca scandalul legat de introducerea armamentului greu de infanterie să izbucnească odată cu desfășurarea la București a Congresului Partidului Popular European. Și faptul acesta nu-i un mister. Din contra. E pe deplin explicabil.
Rușii se înarmează ostentativ pentru a-și marca teritoriul și a-și bate-n cuie prezența la Nistru. „Noi de aicea nu plecăm acasă, pentru ca „Nistrenia să nu fie a voastră!”, parcă ar scanda voios Putin.

Ministrul Apărării, Vitalie Marinuță, are dreptate, bineînțeles, când ne îndeamnă să nu intrăm în panică. Dar nici să intrăm la apă, tot scăldând-o, nu-i cazul.

sursa:  jurnal.md / foto:karadeniz-press.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: