ROMÂNIA BREAKING NEWS

Pentru a apăra R.Moldova de TANCURILE rusești, UE riscă și grăbește PARCURSUL EUROPEAN

UE a riscat ca să poată apăra Moldova de tancurile rusești…

„Republica Moldova este mai aproape decât crede de UE și ar putea obține o perspectivă de aderare la UE mai devreme decât se așteaptă”. Este declarația făcută de premierul Poloniei, Donald Tusk, aflat vineri într-o vizită oficială în Republica Moldova.

El a menționat că „UE și-a asumat riscul de a grăbi parcursul european al Moldovei” și și-a exprimat speranța că autoritățile de la Chișinău nu vor ceda în fața presiunilor din exterior. Potrivit lui Donald Tusk, liberalizarea rapidă a regimului de vize pentru cetățenii moldoveni (mai 2014) și semnarea mai devreme decât se anunțase a Acordului de Asociere Republica Moldova – UE (în iunie 2014) sunt acțiuni menite să accelereze continuarea parcursului european al Moldovei. „Sunt riscuri pe care UE și le asumă, deoarece este încrezătoare în aspirațiile europene ale Moldovei. Uniunea Europeană oferă oportunități tuturor statelor membre, iar Polonia, care a depășit deja etapele prin care trece în prezent Republica Moldova, a înregistrat beneficii deosebite”, a menționat oficialul de la Varșovia.

Iurie Leancă: „Ne așteptăm la provocări!”

Tensiunile care se simțeau în ultimul timp pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene au pierdut săptămâna aceasta din intensitate, iar problemele au început să fie discutate la nivel diplomatic. Totuși, premierul moldovean Iurie Leancă a avertizat că se așteaptă la anumite provocări din partea regimului separatist de la Tiraspol. Potrivit lui, anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia „a creat așteptări” în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. „Suntem îngrijorați din cauza apropierii frontierelor noastre de criza ucraineană. Suntem îngrijorați pentru că avem, de 23 de ani, o problemă de separatism similară”, a spus Iurie Leancă. Îngrijorările premierului moldovean vin după declarația generalului NATO, Philip Breedlove, care a avertizat cu privire la o posibilă incursiune rusească, prin Ucraina, în vederea ocupării Transnistriei.

„Blocada Transnistriei” – un argument fals al lui Vladimir Putin

Situația din regiunea transnistreană a fost unul dintre subiectele abordate în cadrul convorbirii telefonice de vineri a președintelui american Barack Obama cu omologul său rus, Vladimir Putin. Potrivit unui comunicat al Kremlinului, Putin a spus că „Rusia este interesată de funcționarea eficientă a actualului format de negocieri „5+2” în problema transnistreană” și l-a atenționat pe Barack Obama asupra a ceea ce Putin a numit „blocada externă reală a Transnistriei”, cu referire la anumite presupuse restricții impuse de Ucraina. Potrivit președintelui rus, „această blocadă complică semnificativ condițiile de viață ale oamenilor din regiune, împiedică mobilitatea lor și desfășurarea activităților comerciale și economice normale”. Autoritățile ucrainene au anunțat că nu au blocat în nici un fel, economic, Transnistria, dar au sporit măsurile de securitate la graniță.

Încă o moțiune de cenzură înaintată de comuniști

La Chișinău, forțele politice pro-ruse agită în continuare spiritele. Grupul parlamentar al comuniștilor a inițiat o nouă moțiune de cenzură împotriva Guvernului, invocând presupusa „aliniere” a Republicii Moldova la sancțiunile UE față de Federația Rusă. Și asta chiar dacă Ministerul de Externe al Republicii Moldova a dezmințit în repetate rânduri alinierea la sancțiunile amintite. Potrivit ministrului adjunct de Externe, Iulian Groza, „Republica Moldova s-a aliniat doar la sancțiunile cu privire la măsurile restrictive (înghețarea de active, fără restricții de circulație) impuse la solicitarea autorităților ucrainene foștilor oficiali ucraineni pentru învinuiri de delapidări de fonduri și încălcarea drepturilor omului”. Deputații din majoritatea parlamentară de la Chișinău susțin că moțiunea de cenzură a comuniștilor va eșua (ca și altele două înaintate anterior) și că, prin aceste minciuni, comuniștii speră să se mențină în atenția opiniei publice.

Ieșirea Moldovei din CSI este inevitabilă

Concomitent cu demersurile politico-diplomatice ale Ucrainei de abandonare a Comunității Statelor Independente (CSI), forțele politice pro-europene de la Chișinău au început să pregătească societatea de ieșirea Moldovei din CSI – un imperativ în perspectiva aderării Moldovei la UE. Liberalii din Parlamentul de la Chișinău au înregistrat câteva inițiative în acest sens, invocând invazia Rusiei în Ucraina ca fiind incompatibilă cu principiile în baza cărora a fost formată CSI. Deocamdată, în coaliția de guvernare de la Chișinău nu există o poziție consolidată în această privință. Partidul Democrat, care face parte din coaliția pro-europeană de guvernare, susține că mai întâi „este necesar ca Moldova să-și construiască o casă europeană și abia după aceea să demoleze vechea casă”.

Analistul politic Petru Bogatu crede, însă, că după evenimentele din Ucraina, care vor dicta o nouă conjunctură politică, Republica Moldova se va pomeni, cu sau fără voie, în afara CSI. Analistul invocă cinci argumente:

Primul. Ucraina începe procedurile de retragere din CSI. Drept rezultat, Republica Moldova în timpul apropiat nu va avea hotar comun cu statele membre ale acestei alianțe economice, spațiul comunitar răsăritean fiind fragmentat. În plus, fără Ucraina, CSI își pierde orice rațiune.

Al doilea. Kievul anunță oficial că va lupta pe diverse căi pentru eliberarea teritoriilor ocupate. Astfel, anexarea Crimeei pune Ucraina în stare de război cu Rusia. În această situație, continuarea cooperării Chișinăului cu Moscova peste capul Kievului s-ar constitui într-un afront diplomatic la adresa celor din urmă. Republica Moldova face tandem cu Ucraina în procesul de integrare europeană, celor două state fiindu-le scris să meargă mână-n mână.

Al treilea. Sancțiunile economice se înăspresc și se diversifică. Embargoul impus de SUA și UE va constrânge Chișinăul să se alăture într-o măsură mai mare sau mai mică acțiunilor internaționale de pedepsire a Kremlinului, fapt ce va bloca toate mecanismele încă existente de funcționare a CSI.

Al patrulea. Rusia este exclusă din G8, care redevine astfel G7. Barack Obama declară că Moscova va fi izolată, iar statutul ei extern va fi coborât. În aceste împrejurări, Kremlinul va folosi CSI și alte instituții la îndemână pentru a zădărnici represaliile occidentale. Republica Moldova s-ar păcăli dacă ar apuca nada întinsă de ruși.

Al cincilea. Cum Rusia se transformă într-un stat paria, aerul din jurul ei va fi irespirabil. Următorul summit CSI, bunăoară, urmează să aibă loc la Kiev, care, neîndoios, va refuza să-l găzduiască. Kremlinul ar putea să propună Chișinăului să-l adăpostească. Însă Republica Moldova nu poate accepta această ofertă, deoarece gestul său ar deranja deopotrivă și Ucraina, și Occidentul.

Sursa:dw.de

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.