ROMÂNIA BREAKING NEWS

„Penalii transnistreni” au fost puși de Moscova în poziții cheie ale autoproclamatei Republicii Populare Donețk

Conducători ai ministerelor de forță ale autoproclamatei Republicii Populare Donețk (RPD) au devenit alți doi foști colaboratori ai serviciilor speciale ale Transnistriei. Potrivit agenției „Infotag”, care face referire la presa rusă, anunțul a fost făcut de vicepremierul RPD, Vadim Antiufeev, care, de asemenea, a deținut funcția de ministru al Apărării al autoproclamatei RMN.

Ministru al Afacerilor Interne al RPD a devenit Oleg Berioza, iar ministru al Apărării – Andrei Pinciuk. Ambii sînt cetățeni ruși și au lucrat împreună cu Antiufeev la Tiraspol. Ei au plecat din Transnistria după ce Antiufeev a fost demis din funcția de ministru al Apărării al autoproclamatei RMN în ianuarie 2012.

Berioza și Pinciuk au figurat în cazuri penale intentate de organele de drept ale Moldovei pentru reținerea în Transnistria a jurnalistului Ernest Vardanean și locuitorul orașului Bender Ilie Cazac. Potrivit anchetei moldovenești, Berioza și Pinciuk, care atunci erau angajați ai serviciilor speciale ale Transnistriei, sînt direct implicați în arestul cetățenilor moldoveni.

Vadim Antiufeev, (foto) care pe parcursul a peste 20 de ani a condus serviciile secrete ale Transnistriei, pe 10 iulie a fost numit în funcția de vicepremier al autoproclamatei Republici Populare Donețk, responsabil pentru organele de forță și securitate.

Politologul Oazu Nantoi a declarat că „folosirea în regiunea separatistă a oamenilor cu experiență de activitate în Transnistria este o dovadă indirectă a faptului că scenariile pentru Transnistria, Donețk și Lugansk au fost elaborate la Moscova”. Expertul a amintit, în acest context, că alți doi lideri ai autoproclamatei RPD – Igor Strelkov și Alexandr Borodai – au luptat în Transnistria.

„Apariția acestor persoane la estul Ucrainei vorbește despre faptul că Rusia are planuri grandioase în această regiune. Acest conflict a fost zămislit ca «de lungă durată», Rusia dorește «transnistrizarea» Ucrainei”, a declarat Nantoi.

Surse:Infotag, Noi

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.