ROMÂNIA BREAKING NEWS

PE INTERNET. Primarul din Târgu Mureș, promotor al propagandei iredentiste maghiare. Dorin Florea: Ținutul Secuiesc poate deveni între altele o zonă turistică de primă talie internațională

 

Primarul (român!) al municipiului Târgu Mureș, PDL-istul Dorin Florea, a lansat un apel pe Facebook, în limbile română și maghiară, prin care îi îndeamnă pe susținătorii așa-zisului ținut secuiesc să militeze pentru desemnarea municipiului Târgu Mureș ca viitoare capitală regională.

Apelul lui Florea către români și maghiari ar fi de lăudat dacă primarul unui municipiu important din România nu ar legitima invenția revizionismului maghiar a așa-zisului ținut secuiesc. Întocmai ca extremiștii maghiari din UDMR, PCM, PPMT sau alte organizații civile sau politice maghiare, și chiar întocmai ca dementul antisemit Csibi Barna, Florea are alergie la utilizarea denumirii oficiale a zonei județelor Covasna, Harghita și Mureș și utilizează sintagma ”ținutul secuiesc”, transformându-se astfel într-o veritabilă goarnă a revizionismului maghiar care militează pentru autonomia teritorială a maghiarilor din Covasna, Harghita și Mureș și pentru epurarea etnică a românilor din această zonă.

Este evident că Florea nu poate fi acuzat de prostie. Un om politic la vârsta lui ar fi trebuit să aibe minime cunoștințe despre istoria municipiului pe care îl conduce vremelnic dar și despre evoluția în timp a pretențiilor Ungariei cu privire la Transilvania, parte a României care cuprinde și municipiul în care primar este Dorin Florea.

Aș fi vrut să-l văd pe Florea la fel de vocal și în chestiunea situației disperate a românilor din Covasna și Harghita, supuși unui proces violent de epurare etnică chiar de către cei la care Florea face apel. Evident că nu l-am văzut și nici nu-l voi vedea vreodată.

Dacă ai ales să legitimezi, chiar și pe o rețea de socializare, o sintagmă inventată de revizionismul maghiar pentru a desena un teritoriu din care România și românii să dispară în timp înseamnă că nu ești altceva decât un trădător abject al neamului din care, din păcate, faci parte.

Nu există, domnule primar Florea, niciun ținut secuiesc. Nu a existat niciodată în istoria acestor locuri vreun ținut al secuilor, domnule primar. Secuii au fost colonizați în această zonă de către maghiari, domnule primar. Există în această zonă doar județele Covasna și Harghita. Iar în aceste două județe nu maghiarii, ci culmea (!!!), românii sunt discriminați, domnule primar.

Redau mai jos mesajul integral al primarului Dorin Florea promovat în limbile română și maghiară pe Facebook:

Pe 10 martie la Tirgu Mures va fi organizat un mars pentru AUTONOMIA TINUTULUI SECUIESC. Dragi prieteni, va rog sa ma ajutati sa fac cunoscut acest MANIFEST pretudindeni, prin orice mijloc. Aceasta este realitatea, acestea sunt problemele si solutiile, nu ceea ce indruga provocatorii, cei care se joaca cu destinele noastre, ale tuturor! Va multumesc, Dorin

SĂ LUPTĂM PENTRU CAPITALA REGIONALĂ LA TÎRGU MUREȘ !

Dragi susținători ai Ținutului Secuiesc,
Dragi maghiari și dragi români,

Mă adresez vouă din postura de primar al Municipiului Tîrgu Mureș, ca reprezentant ales de patru ori consecutiv în această funcție, atât de către români cât și de către etnicii maghiari.
Unul dintre motivele importante pentru care am primit sprijinul populației pentru a conduce destinele acestui oraș a fost lupta pe care am dus-o susținut, timp de 16 ani, pentru a crea o atmosferă de armonie interetnică între români și maghiari.
Tîrgu Mureș a fost un oraș marginalizat de către Ceaușescu, izolat și nesusținut financiar de către toate regimurile politice. A fost un oraș folosit în scopuri politice, iar populația română și maghiară, în egală măsură, au fost tratate ca instrumente de manipulare etnice.
În ultimii ani Tîrgu Mureș a reușit să dea o lecție de armonie interetnică, a devenit un model de conviețuire dat ca exemplu din ce în ce mai des, în întreaga Europa.
Faptul că împreună am reușit să închidem rănile deschise de istorie a făcut posibilă schimbarea la față a acestui oraș și în sfârșit să avem șanse reale de a ne dezvolta economic. Primăria Tîrgu Mureș a reușit, pe acest fond de armonie interetnică, prin intermediul unei echipe formată din români și maghiari, să atragă finanțări europene semnificative pe care le-am investit în infrastructura orașului, lucru cu care ne mândrim.
Tot ce vedeți că am reușit să realizăm, NU s-ar fi putut face în condițiile și în atmosfera de conflicte interetnice și separatism. Puterea de a renaște a acestui oraș a izvorât din iscusința românilor și a maghiarilor de a depăși conflictele interetnice susținute artificial de către politicieni.
Având în vedere succesul nostru în Tîrgu Mureș, demonstrat și nu doar afirmat, confirmat de către orice străin care ne vizitează orașul, îmi asum dreptul de a vă ruga, de a vă cere vouă, susținătorilor Ținutului Secuiesc și etnicilor maghiari de pretutindeni, să renunțăm la acțiunile prin care ne facem rău.
Cred că astăzi, pe fondul discuțiilor privind reorganizarea administrativă a României, este mult mai important să susținem împreună ca Tîrgu Mureș să devină capitala regională, indiferent de forma în care reorganizarea administrativă se va hotărî la București.
Dragi susținători ai Ținutului Secuiesc!
Doar prin armonie interetnică putem izbândi. Nu vă lăsați manipulați de către politicieni, nu cădeți în capcana provocărilor. Bunăstarea secuilor, a maghiarilor și a românilor, recunoașterea Ținutului Secuiesc, ca regiune geografică, depind în cea mai mare măsură de dezvoltarea economică locală și mai ales de atragerea fondurilor europene, nu de separare și autonomie.
Ținutul Secuiesc poate deveni între altele o zonă turistică de prima talie internațională. Această regiune geografică are nevoie de fonduri europene și proiecte, de promovare turistică, nu de promovarea imaginii unei zone de conflict.
Experiența mea de primar, de om de administrație, îmi spune că trebuie să ne gândim cum să atragem străinii să viziteze Munții Călimani, Gurghiu și Harghita a căror frumusețe este debordantă , cum să promovăm lacurile Zetea, Sfânta Ana, Lacul Roșu sau Izvorul Muntelui, nu cum să ne certăm între noi.
Avem nevoie de o susținere regională pentru a reface renumele internațional al stațiunilor balneoclimaterice Borsec, Tușnad, Sovata sau Covasna, de a amenaja cheile Bicazului și ansamblurile arhitectonice unice cum ar fi Cetatea de la Lăzarea, nu de organizarea de mitinguri de separare care îi alungă pe potențialii turiști. Tîrgu Mureș are un potențial semnificativ de a deveni centru logistic datorită plasării sale la intersecția coridoarelor transeuropene de transport.
Autonomia Ținutului Secuiesc este o luptă cu morile de vânt, pe când o posibilă stabilire a capitalei regionale la Tîrgu Mureș poate deveni o realitate. Șansa ca secuii, maghiarii și românii care trăiesc în această zonă geografică să ajungă la o bunăstare este crescută dacă vom știi cum să administrăm corect zona. Experiența demonstrează că bunăstarea nu vine din segregare ci din coeziune și dezvoltarea unor activități relevante la nivel național și european. Împreună am demonstrat că știm și putem să aducem investiții pentru orașul și regiunea noastră. Separat sunt sigur că ne va fi mai greu.
Începând cu 1 ianuarie 2014, noi programe de finanțare cu fonduri europene nerambursabile vor fi lansate de către Uniunea Europeană, o țintă prioritară fiind proiectele regionale și inter-regionale. România va avea disponibile fonduri de peste 40 miliarde euro în perioada 2014-2020. De noi depinde să atragem cât mai multe fonduri în comunitatea și în regiunea noastră. Dacă noi pierdem aici timpul cu mitinguri pro sau contra autonomiei Ținutului Secuiesc, care nu se soldează decât cu izolarea acestei zone, șansa să beneficiem de aceste fonduri scade spre zero. Toți pierdem. Pierde țara, pierde regiunea, pierd toți locuitorii Ținutului Secuiesc. Nu câștigă decât politicienii.
Dacă ne unim forțele, dacă reușim să susținem unitatea și capitala regională la Tîrgu Mureș, câștigăm cu toții. Câștigă țara, câștigă regiunea, câștigă secuii, românii și maghiarii care locuiesc în zona Ținutului Secuiesc. Pierd doar acei politicieni care își duc existența datorită conflictelor interetnice generate de ei înșiși.
Municipiul Tîrgu Mureș are posibilitatea și experiența administrativă să devină capitala acestei regiuni, este în măsură, așa cum a demonstrat-o, nu doar să gestioneze această relație în mod constructiv dar să devină un model pentru Europa. Eu am încredere că putem pune bazele unui model de dezvoltare bazat pe armonie și încredere reciprocă. Avem șansa să ne finanțăm dezvoltarea din resurse europene. Depinde doar de noi să nu o ratăm !
Ținutul Secuiesc poate deveni o mândrie a secuilor, a maghiarilor și a românilor deopotrivă. Coasta de Azur din Franța nu este o regiune autonomă, și totuși este mândria Franței. În România, zona noastră poate deveni o regiune recunoscută, de impact turistic internațional. Condiția este însă să fim uniți, nu dezbinați. Să atragem fonduri, nu să le îndepărtăm. Nimeni nu va finanța proiecte atâta timp cât imaginea este de zonă de conflict interetnic.
În acest sens, vă rog pe toți, indiferent de culoare politică și etnie, să fim constructivi, vă îndemn să luptăm și să susținem stabilirea capitalei regionale la Tîrgu Mureș. În afară de capacitatea administrativă, avem o infrastructură care ne ajută. Avem un aeroport internațional, avem un mediu universitar recunoscut care vor contribui practic la demersurile noastre. Este o garanție pentru noi toți, atât pentru târgumureșeni cât și pentru locuitorii zonei geografice Ținutul Secuiesc că vom putea să accesăm fonduri pentru dezvoltare care indirect vor genera locuri de muncă. Este singura soluție.
Miza procesului de regionalizare nu poate fi interesul unui anumit grup. Vorbim despre descentralizare administrativă și despre șansa de a aduce deciziile dar și resursele administrative cât mai aproape de cetățean. Miza acestui proces este să ne asumăm aici, la noi acasă, deciziile cu privire la dezvoltarea regiunii noastre. Tîrgu Mureș este un model pentru regiune, vă rog să mă sprijiniți în a-i face și pe decidenții guvernamentali să recunoască acest fapt și să ne aloce mijloacele administrative de a acționa în interesul cetățeanului.
Caut și sper că mai ales tinerii secui, maghiari și români se vor implica în această luptă. Sunt sigur că voi, tinerii mă puteți ajuta ca acest mesaj să ajungă așa cum trebuie în casele tuturor, ale bunicilor și rudelor voastre mai în vârstă. Am nevoie de ajutorul vostru, să reușim să trecem peste mentalitatea greșită și să ne vedem de interesul nostru, nu să le facem jocul celor care trăiesc și se hrănesc cu ura.
De asemenea, vă rog pe voi, membrii familiilor mixte, să vă alăturați tineretului și celor care înțeleg acest demers al meu. Copiii voștri au nevoie de o zonă în dezvoltare, cu șanse de creștere economică, cu locuri de muncă, nu de scandal.
Nu stați deoparte! Dacă noi, majoritatea, tăcem la nivel național și internațional se va auzi doar vocea minorității, a celor care nu înțeleg că separatismul duce la sărăcie și izolare. Susțineți și promovați varianta ca Tîrgu Mureș să devină capitala de regiune, iar eu vă promit că împreună cu voi, secuii, maghiarii și românii vom reuși să creștem economic zona prin atragerea masivă de fonduri europene, și indirect, vom promova și zona noastră.

Doamne Ajută!

Dr. Dorin Florea,
Primar Tîrgu Mureș

SURSA:  

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: