ROMÂNIA BREAKING NEWS

Alegerile din Republica Moldova. Reacții Andrei Năstase și Maia Sandu

Alegerile din Republica Moldova. Reacții Andrei Năstase și Maia Sandu

Actualizare

După procesarea 99,44% din procesele-verbale, Partidul Socialiștilor a obținut în circumscripția națională 31,22% din sufragii, iar Blocul electoral ACUM Platforma DA și PAS – 26,66%. Partidul Democrat a obținut 23,73% din voturi, iar Partidul Șor – 8,35%. Conform rezultatelor preliminare, alte formațiuni nu trec pragul electoral de 6%, transmite IPN.

Pentru prima dată în Republica Moldova, cei 101 deputați sunt aleși în baza sistemului electoral mixt, o combinație între sistemul reprezentării proporționale și cel majoritar. Pentru 50 de deputați s-a votat, ca și până acum, pe liste de partid. Iar 51 de deputați sunt aleși în cadrul a 51 de circumscripții uninominale, câte un deputat pentru fiecare circumscripție.

În 46 de circumscripții uninominale din țară numărarea voturilor s-a încheiat. PDM obține 16 mandate de deputat, la fel ca și PSRM. Candidații Blocului electoral ACUM DA și PAS au câștigat alegerile în zece circumscripții uninominale. Partidul Politic Șor a învins în două circumscripții. Printre cei care au reușit să învingă în circumscripții se numără și doi candidați independenți: Alexandr Oleinic și Ion Groza.

Stirea inițială

Pe 24 februarie,  ora 21:00,  secțiile de votare din R.Moldova s-au închis. Potrivit datelor comunicate de Comisia Eelectorală Centrală a Republicii Moldova, au votat 49,06% din totalul persoanelor cu drept de vot, aceasta fiind cea mai mică prezență la urne atestată din 1994 încoace. Singurle secții rămase deschise sunt cele pentru diaspora, din orașele unde fusul orar este diferit. Din procentul care și-au exprimat opțiunea de vot, 46,76% sunt bărbați, iar 53,24% sunt femei. Comparativ cu alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, rata de participare a fost de 55,86% ceea ce reprezintă 1 649 402 de alegători, iar la alegerile din 2010 s-a atestat o prezență de 63.37%, ceea ce a constituit 1.732.944 de alegători.

În urma analizei rezultatelor preliminare din circumscripțiile electorale uninominale cei mai mulți deputați îi va avea Partidul Democrat.

PDM a acumulat 18 mandate, fiind urmat de PSRM cu 16, de blocul ACUM cu 11 deputați și Partidul Șor cu 2 mandate de deputat. În viitorul legislativ vom avea și 3 candidați independenți.

Soarta unui mandat rămâne neclară la această oră. Este vorba despre cel din circumscripția numărul 51, SUA, Canada unde sunt procesate abia 23% din buletinele de vot potrivit deschide.md

Potrivit sursei citate mai sus, liderii Blocului Electoral ACUM PAS cu DA au declarat în presa din România că urmează să iasă la proteste în stradă și consideră că alegerile au fost fraudate.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Jocurile de Putere” cu Rareș Bogdan la Realitatea TV.

Întrebată dacă va recunoaște rezultatele scrutinului electoral, lidera PAS, Maia Sandu, într-o intervenție telefonică, a declarat următoarele:

„Noi am cerut deja ca rezultatele alegerilor să nu fie recunoscute pe cele două circumscripții în care au votat cetățenii Republicii Moldova din stânga Nistrului, inclusiv pentru că noi nu am avut nicio posibilitate să facem campanie electorală acolo, să-i informăm despre noi și programul nostru. Ținând cont de aceste încălcări, sperăm să fim sprijiniți de observatorii internaționali În rest, am declarat, am constatat fraude majore…Comunicăm acum cu colegii noștri din diferite localități ca să documentăm toate fraudele și am anunțat deja că vom ieși la proteste, pentru că considerăm aceste alegeri fraudate”, a spus Maia Sandu.

Liderul PAS a mai zis că așteaptă să fie procesate toate procesele verbale și să documenteze toate fraudele comise.

„Noi am zis mai devreme: comunicăm cu colegii noștri și documentăm toate fraudele, o să comunicăm și cu observatorii internaționali. Le-am cerut și lor să nu se grăbească să vină cu constatări înainte să examineze toate fraudele, inclusiv cele prezentate de noi. În același timp, ne pregătim să ieșim cu toți cetățenii Republicii Moldova care nu vor să le fie furate voturile, o să ieșim să ne apărăm votul în stradă”, susține Sandu.

La rândul său, Andrei Năstase, liderul Pladformei DA, în cadrul aceleiași emisiuni, a declarat că din punctul său de vedere aceste alegeri nu pot fi validate.

„Aceste alegeri nu pot fi nici libere și nici corecte, deci aceste alegeri nu pot fi validate din punctul meu de vedere”, susține Năstase.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: