ROMÂNIA BREAKING NEWS

Pavel Filip, către mediul academic: AȘM este consultantul strategic al Guvernului în domeniile cercetării și inovării

Pavel Filip, către mediul academic: AȘM este consultantul strategic al Guvernului în domeniile cercetării și inovării

Implementarea reformei în domeniile cercetării și inovării și următorii pași în această direcție au fost principalele teme de discuție la întrevederea de astăzi dintre premierul Pavel Filip, conducerea Academiei de Științe a Moldovei (AȘM) și un grup de savanți.

Pavel Filip a menționat că reforma cercetării și inovării era necesară pentru a pune accent pe performanță și calitate. „Până la reformă, conducerea Academiei muncea nu atât pentru știință, cât pentru gestionarea patrimoniului. Acum, AȘM nu mai trebuie să se ocupe de întreținerea clădirilor instituțiilor și de distribuirea banilor destinați cercetării, dar se poate concentra nemijlocit pe știință. Urmare a reformei, AȘM devine consultantul strategic al Guvernului în domeniile cercetării și inovării”, a spus prim-ministrul.

Premierul a precizat că nu lipsa banilor a fost și este cea mai mare problemă, ci faptul cum sunt gestionați acești bani. „Dacă facem ordine în domeniile cercetării și inovării, putem nu doar să supraviețuim, dar și să ne dezvoltăm. Prin reformele promovate dorim salvarea și renașterea Academiei, astfel încât să ne mândrim cu știința națională”, a subliniat Pavel Filip.

În cadrul discuțiilor, a fost accentuată importanța asigurării dezvoltării armonioase atât a științei fundamentale, cât și a celei aplicative. Totodată, a fost evidențiată necesitatea intensificării colaborării dintre AȘM, universități și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării(MECC).

În timpul apropiat, AȘM va prezenta un raport privind starea sistemului național de cercetare și inovare și va consulta MECC în definitivarea Programului Național în domeniile cercetării și novării în următorii 4 ani, în conformitate cu dezvoltarea strategică a țării. În acest document vor fi stabilite prioritățile, în baza cărora vor fi finanțate proiectele propuse de echipele de cercetători.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: