ROMÂNIA BREAKING NEWS

Actualizare – Situatia locativa a Patriotului si Eroului Roman, Ilie Ilașcu, sub semnul incertitudinii…

Fostului deținut politic al regimului de la Tiraspol i s-a cerut să elibereze apartamentul oferit în folosință de executivul de la București.

Fostul senator român Ilie Ilașcu este revoltat de decizia prin care este forțat să predea cheile de la apartament. „Nu mai înțeleg ce se întâmplă în țara asta. Această locuință mi-a fost oferită cu chirie de către Guvernul României. Decizia a fost semnată încă de premierul Adrian Năstase. A venit acum alt guvern și decide că eu trebuie să eliberez apartamentul, deși nu am nicio datorie pentru chirie și întreținere“, a comentat pentru „Adevărul“ Ilie Ilașcu.

„Mă mut la Tiraspol!“

„Nu a fost vrerea mea ca să mă mut în România. A fost o înțelegere între serviciile secrete ruse, române și cele de la Chișinău. Acum nu îmi rămâne decât să revin la Tiraspol, unde am avut o casă“, s-a declarat revoltat de acțiunile autorităților de la București fostul deținut politic, patriot român, decorat cu cu cele mai înalte distincții în dreapta și în stânga Prutului – „Steaua României“ și „Ordinul Republicii“.

Ilie Ilașcu figurează cu un apartament de 132,8 metri pătrați, pentru care achită chirie de 429,73 de euro, într-o listă cu sute de chiriași ai Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), făcută publică miercuri după-amiază de Guvernul României. Lista conține numele celor care stau în casele statului, îndreptățiți și neîndreptățiți, suprafața utilă deținută și sumele pe care le achită.

Basarabeni în lista chiriașilor

La poziția locuințe pentru persoane fizice repatriate, alături de fostul deținut din temnițele de la Tiraspol se regăsesc și alți basarabeni: ex-deputatul moldovean Valeriu Matei (chirie de 193,7 euro pentru 68,33 metri pătrați); Iuliana Gorea-Costin, fost ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova la Consiliul Europei (chirie de 216,02 euro pentru 78,8 metri pătrați); Ion Ungureanu, fost ministru al Culturii (111,9 euro pentru 48,6 metri pătrați) și Nicolae Mătcaș, ex-ministru al Educației (546,5 lei românești pentru 66 metri pătrați).

Și fostul consilier prezidențial Eugen Tomac, deputat în Parlamentul de la București, deține o locuință de serviciu de 72 de metri pătrați, pentru care achită o chirie 578 de lei românești.

Iuliana Gorea-Costin ne-a răspuns că locuiește în bază de contract într-un apartament de stat și că nu are nicio restanță la plata chiriei,
Ion Ungureanu este bolnav și nu a putut comenta apariția acestei informații, iar telefonul lui Valeriu Matei era închis.

Guvernul român vrea să vândă averea de sute de milioane

Premierul român Victor Ponta a anunțat că numărul locuințelor de serviciu ale RA-APPS ar trebui redus la 20-50 de apartamente pentru demnitari, zece vile de protocol pentru șeful statului, președinții Parlamentului și prim-ministru, iar restul activelor să fie vândute. RA-APPS deține circa 650 de locuințe de protocol și de serviciu, peste 75 de vile și mai mult de 250 de hectare de teren, moștenite de la fosta gospodărie de stat a PCR și ocupate de actuali sau foști demnitari, ori chiar de rudele acestora. La toate acestea se adaugă zeci de spații comerciale, ferme și unități turistice. Toate bunurile, folosite de instituții publice, ambasade și partide, sunt evaluate de stat la doar 226 de milioane de euro, cifră stabilită pe baza bilanțului contabil din 2004, cu mult sub valoarea de piață reală a proprietăților.

Condamnat la moarte

Ilie Ilașcu, alături de Petru Godiac, Andrei Ivanțoc, Alexandru Leșco și Tudor Petrov-Popa s-au numărat, în perioada 1990-1992, printre membrii filialei din Tiraspol a Frontului Popular din Moldova. Aceștia se opuneau separării Transnistriei de Republica Moldova, declarându-se români. La 2 iunie 1992, Ilie Ilașcu împreaună cu alți membrii ai grupului de rezistență au fost arestați și judecați pentru acte de terorism de un tribunal transnistrean. Ilie Ilașcu a fost condamnat la moarte, Alexandru Leșco la 12 ani de închisoare, iar Andrei Ivanțoc și Tudor Petrov-Popa au primit câte 15 ani de închisoare. În urma presiunilor internaționale și a unor înțelegeri între serviciile secrete, Ilie Ilașcu a fost grațiat și eliberat la 5 mai 2001, după nouă ani de detenție. În 2004, a fost pus în libertate și Alexandru Leșco, la expirarea termenului de detenție. În același an, după ce fusese sesizată de Ilie Ilașcu, CEDO a condamnat R. Moldova și Rusia și a cerut punerea în libertate a ultimilor doi membri ai grupului. Tudor Petrov-Popa și Andrei Ivanțoc au fost eliberați în iunie 2007.

sursa: adevarul.ro

 

Oprescu la ZIUA: Eroii din Transnistria vor primi apartamente in Bucuresti /roncea.ro

Noroc cu Oprescu! Trebuie sa-mi fac Mea Culpa pentru tot ce-am zis despre el (legat de Primarie). Pana la urma un fiu de ofiter de contrainformatii se dovedeste mult mai de cuvant decat puii de naparci bolsevice sadea care i s-au bagat lui Basescu in san. In sfarsit, dupa mai bine de un an de cand au fost eliberati (dupa 15 si 12 ani de temnita ruseasca) si de cand au primit la Bucuresti Ordinul National Steaua Romaniei, eroii de la Tiraspol pot sa vina sa locuiasca in tara lor. Acasa, in Romania. Sa dea Dumnezeu!

Sorin Oprescu la ZIUA:

Rep: Fostul primar, Adriean Videanu, a promis ca detinutii politici din Grupul Ilascu vor primi locuinte. Acest lucru insa nu s-a intamplat. Veti rezolva si aceasta problema?

Situatia locativa a lui Andrei Ivantoc, Tudor Popa si Alexandru Lesco, eliberati din inchisorile transnistrene anul trecut, va fi rezolvata. Lor li s-a conferit deja, titlul de “Cetatean de Onoare” al Bucurestiului si au dreptul la o locuinta. Voi avea grija sa o si primeasca.

sursa:http://roncea.ro/2008/09/21/oprescu-la-ziua-eroii-din-transnistria-vor-primi-apartamente-in-bucuresti/

 Va repara Victor Ponta nedreptatile comise cu Grupul Ilascu si abandonarea rusinoasa a eroilor Alexandru Lesco, Tudor Popa si Andrei Ivantoc? Civic Media atentioneaza ca cei trei eroi romani nu au primit niciodata locuinta de la RA-APPS sau Primaria Capitalei.

O afirmatie incompleta si, prin urmare, inexacta, facuta ieri seara la Antena 3 de catre premierul Victor Ponta, a starnit mirarea Asociatiei Civic Media, care se va adresa azi Guvernului pentru lamuriri. Concret, in emisiunea lui Mihai Gadea, primul ministru Victor Ponta a afirmat ca locuintele administrate de Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) și locuite în prezent de patrioți din Moldova, precum Ilie Ilașcu, vor fi transferate în gestiunea Primăriei Capitalei, care are dreptul să repartizeze imobilele actualilor chiriași, transmite Antena 3.

Citez: ”Am văzut de la presă, evident că nu știam, cazul lui Ilie Ilașcu. Am chemat astăzi pe secretarul general, am înțelesc că e vorba nu doar de Ilie Ilașcu, ci de câțiva patrioți din Moldova care au stat în pușcării la Tiraspol (…) L-am sunat pe primarul general și – ne dă voie legea – transferăm locuințele acestor oameni, e vorba de patru sau cinci cu totul, le transferăm la primărie și primăria are dreptul să le repartizeze locuința. Conform legii, le transfer la PMB, care le poate repartiza celor care au situații cu totul și cu totul speciale“, a spus Ponta, luni seară, la Sinteza Zilei cu Mihai Gâdea.

Premierul a intarit astfel ca Ilie Ilașcu va rămâne în locuința sa și nu va sta tot timpul sub această amenințare a ceea ce se întâmplă cu locuințele de la RA-APPS. O veste foarte buna! Partea ciudata din afirmatia premierului este ca se vorbeste de faptul ca s-ar afla in aceasta situatie “câțiva patrioți din Moldova care au stat în pușcării la Tiraspol”, “patru sau cinci cu totul”. Este adevarat ca in temnitele de la Tiraspol au stat, pe langa Ilie Ilascu, pentru care s-a reusit eliberarea sa dupa 9 ani de detentie, si inca trei eroi, respectiv Alexandru Lesco, 12 ani, si Tudor Popa si Andrei Ivantoc, cu 15 ani de inchisoare, ultimii fiind eliberati pe 2 si respectiv 4 iunie 2007. Insa toti acesti trei eroi, din 2007 si pana azi, nu au primit nici o locuinta in Capitala Romaniei, tara pentru care au fost condamnati ilegal si lipsiti de drepturi si libertate de autoritatile transnistrene aflate sub comanda Rusiei, conform Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Ca sa fie mai clar: nu au primit niciodata vreo casa sau vreun apartament nici de la RA-APPS nici de la Primaria Capitalei, in ciuda faptului ca cei trei fosti detinuti politic au devenit Cetateni de Onoare ai Capitalei la o luna dupa eliberarea ultimilor dintre ei.

Daca insa premierul Romaniei se gandeste sa repare – in sfarsit! – aceasta nedreptate strigatoare la cer, jos palaria! In vederea lamuririi si informarii corecte a opiniei publice Civic Media – organizatia care a incercat sa le obtina celor trei eroi o locuinta in Romania, prin toate mijloacele legale -, se va adresa azi Guvernului.

Iata istoria aproape incredibila a rusinii nationale in cazul celor trei eroi romani abandonati de “organele statului roman”, asa cum este prezentata in Istoricul Asociatiei Civic Media:

continua articolul pe roncea.ro

 

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

One Comment

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: