Patriarhul Kirill – agent KGB, racolat pentru a participa la puciul din august 1992 ?

Patriarhul rus Kiril este bănuit că ar fi fost agent KGB, racolat pentru a participa la puciul din august 1992. Potrivit deciziei Comisiei Prezidiului Sovietului Suprem al Rusiei pentru investigarea cauzelor și circumstanțelor puciului din 1992 s-a constatat „o utilizare neconstituțională de către Comitetul Central al Partidului Comunist și KGB din URSS a unui număr de organizații bisericești  prin recrutarea și infiltrarea în rândul preoților a agenților KGB”, scrie wikipedia.

Ulterior, jurnaliștii ruși, suprapunând mai multe deplasări cunoscute ale unui agent secret cunoscut cu numele de „Mihailov” cu cele ale actualului patriarh rus, au ajuns la concluzia că anume el este agentul „Mihailov”.

În 2003, un membru al Grupului Helsinki Moscova, preotul Iuri Edelstein, i-a trimis o scrisoare președintelui rus Vladimir Putin, în care, de asemenea, îl acuza de Mitropolitul Kiril că ar avea legături cu KGB-ul.

Despre Patriarhul Kiril circulă zvonuri și că s-ar fi îmbogățit făcând contrabandă cu țigări și alcool. Fiind șef al Departamentului pentru Afaceri Externe al Bisericii Ruse, actualul patriarh și-ar fi folosit în anii ’90 funcția pentru a organiza o schemă de import a tutunului și alcoolului, beneficiind de scutiri de impozit considerabile. Acesta importa mărfurile în calitate de „ajutor umanitar”. Numai în anul 1996 în Federația Rusă au ajuns pe această cale opt miliarde de țigări. Produsele erau vândute pe piața rusă la prețuri mult mai mici decât cele stabilite de alți concurenți. În așa fel, Kiril a reușit în scurt timp să îi elimine pe importatorii de tutun și alcool care respectau normele legale.

Patriarhul rus este pasionat de curse auto, schi alpin și de reproducerea  raselor exclusive de câini. De asemenea, acesta a făcut mai multe pregătiri pentru a zbura în cosmos, lucru despre care spune că este un vis de-al său mai vechi. Capul Bisericii ruse deține vile în Elveția și un penthouse, cu vedere la Catedrala „Hristos Mântuitorul” din Moscova.

Sursa – ziarulnational.md