ROMÂNIA BREAKING NEWS

Pași mici dar siguri spre destrămărea României. Cu o zi înainte de ziua Ziua Marii Uniri de la 1918, la Cluj se pregătește un marș pentru „autonomia Transilvaniei”

Pași mici dar siguri spre destrămărea României. Cu o zi înainte de ziua Ziua Marii Uniri de la 1918, la Cluj se pregătește un marș pentru „autonomia Transilvaniei”

Un marș pentru autonomia Transilvaniei va fi organizat, la sfârșitul lunii noiembrie, în Cluj-Napoca. Organizatorii marșului dau asigurări că scopul lor nu contravine Constituției României și că vor să informeze oamenii despre importanța descentralizării arată Vocea transilvaniei citată de romaniabreakingnews.ro

Evenimentul, care are și o pagină de Facebook intitulată „Marș pentru autonomia Transilvaniei/Erdély/Siebenbürgen”, urmează să aibă loc pe 30 noiembrie, iar pe rețeaua de socializare s-au anunțat, în doar două zile, câteva zeci de participanți.

Evenimentul se dorește a fi un marș scurt cu un punct terminus unde 3-4 persoane au să țină cuvântări scurte despre importanța descentralizării masive a puterii și distribuirea ei către comunitățile din regiunile istorice autonome, la fel cum este și cum funcționează in Europa civilizată de Vest”, a declarat pentru Vocea Transilvaniei Mircea Dăian, fondatorul Liga Transilvania Democrată.

Marșul este o premieră pentru Cluj, unde nu au mai fost organizate astfel de manifestări cu acest scop, însă ideea nu e una nouă pentru orașul de pe Someș.

Un clujean a inițiat o petiție online pentru autonomia Transilvaniei, care a strâns peste 15.000 de semnături. Petiția a fost depusă la Prefectura Cluj, dar a primit și un răspuns din partea Administrației Prezidențiale.

În cadrul petiției amintite, intulată „Autonomie pentru Transilvania: Banat, Crisana, Maramures, Ardeal” inițiatorul, Fancsali Ernő, solicită guvern regional la Cluj, cu control politic si economic pe teritoriul Transilvaniei Autonome.

Cum sună chemarea la „marș” ?

Vrem autonomia economică a Transilvaniei, să ne administrăm singuri bugetele școlilor, spitalelor și infrastructurii. Această manifestare nu atinge în niciun fel integritatea statului România.

Akarjuk Erdély gazdasági autonómiáját annak érdekében, hogy mi dönthessünk az iskolák, a kórházak és az infrastruktúra költségvetéséről. Ez a megmozdulás semmilyen szinten nem kívánja megkérdőjelezni Románia területi integritását!

Wir wollen, dass die wirtschaftliche Unabhängigkeit von Siebenbürgen , zu unserem eigenen Haushaltspläne der Schulen, Krankenhäuser und Infrastruktur. Dieses Ereignis hat keine Auswirkung auf die Integrität des Staates Rumänien. 

În loc de închiere

ARTICOLUL 1 din Constituția României

Statul român

(1) România este stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil.

(2) Forma de guvernământ a statului român este republica.

(3) România este stat de drept, democratic și social, în care demnitatea omului, drepturile și libertățile cetățenilor, libera dezvoltare a personalității umane, dreptatea și pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradițiilor democratice ale poporului român și idealurilor Revoluției din decembrie 1989, și sunt garantate.

(4) Statul se organizează potrivit principiului separației și echilibrului puterilor – legislativă, executivă și judecătorească – în cadrul democrației constituționale.

(5) În România, respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor este obligatorie.

ARTICOLUL 3

Teritoriul

(1) Teritoriul României este inalienabil.

(2) Frontierele țării sunt consfințite prin lege organică, cu respectarea principiilor și a celorlalte norme general admise ale dreptului internațional.

(3) Teritoriul este organizat, sub aspect administrativ, în comune, orașe și județe. În condițiile legii, unele orașe sunt declarate municipii.

(4) Pe teritoriul statului român nu pot fi strămutate sau colonizate populații străine.

ARTICOLUL 4

Unitatea poporului și egalitatea între cetățeni

(1) Statul are ca fundament unitatea poporului român și solidaritatea cetățenilor săi.

(2) România este patria comună și indivizibilă a tuturor cetățenilor săi, fără deosebire de rasă, de naționalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenență politică, de avere sau de origine socială.

ARTICOLUL 6

Dreptul la identitate

(1) Statul recunoaște și garantează persoanelor aparținând minorităților naționale dreptul la păstrarea, la dezvoltarea și la exprimarea identității lor etnice, culturale, lingvistice și religioase.

(2) Măsurile de protecție luate de stat pentru păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității persoanelor aparținând minorităților naționale trebuie să fie conforme cu principiile de egalitate și de nediscriminare în raport cu ceilalți cetățeni români.

Publicat de romaniabreakingnews.ro / Surse: Vocea TransilvanieiMarș pentru autonomia Transilvaniei/Erdély /Siebenbürgen

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: