ROMÂNIA BREAKING NEWS

Participarea ministrului interimar Ștefan-Radu Oprea la lansarea Școlii românești și a Școlii de vară din Monterotondo (Italia)

Participarea ministrului interimar Ștefan-Radu Oprea la lansarea Școlii românești și a Școlii de vară din Monterotondo (Italia)

Proiectele de succes ale românilor din afara granițelor sunt cele care nu doar promovează identitatea românească, ci și aduc oamenii împreună și încheagă comunitatea. Două astfel de proiecte se derulează în Italia, la inițiativa Parohiei ortodoxe române „Botezul Domnului” și cu finanțare din partea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

Ministrul interimar Ștefan-Radu Oprea a participat duminică, 12 mai 2019, la debutul implementării inițiativelor Școala Românească și Școala de vară desfășurate de parohie în Monterotondo și Fonte Nuova, cu sprijinul Centrului Român pentru Integrare și Tradiții Italia. Astfel, copiii din numeroasa comunitate românească din cele două localități din apropierea Romei învață scrierea și vorbirea corectă în limba română, sunt familiarizați cu principalele evenimente și personalități din istoria românilor, a formelor de relief, a resurselor economice și a principalelor obiective și atracții turistice din România. Cursurile pun accent și pe promovarea literaturii, a teatrului, muzicii, dansului și a tradițiilor românești și pe facilitarea integrării în sistemul de învățământ românesc a copiilor care se întorc în România.

“Comunitatea românească din Monterotondo și Fonte Nuova este una extrem de închegată și de solidară și mă bucur că am avut ocazia, odată cu lansarea acestor două proiecte finanțate de MRP, să cunosc niște oameni extraordinari. Astfel de inițiative trebuie promovate și sprijinite, la fel și oamenii care le fac posibile. Îl felicit pe preotul paroh Bogdan Petre, care este sufletul acestor idei și chiar al întregii comunități, pentru implicarea și dăruirea cu care vine în ajutorul tuturor celor aflați în nevoie și care știe să îi aducă pe români aproape de biserică, aproape unii de ceilalți și aproape de România. Face acest lucru pentru că așa înțelege harul pe care îl are: să fie alături de oameni, pentru oameni. Le-am transmis, de altfel, tuturor celor implicați în aceste proiecte că vom sprijini mereu comunitățile românești prin programe concrete și i-am rugat să vadă în Guvernul României un partener, un prieten”, a spus ministrul interimar Ștefan-Radu Oprea.

La lansarea proiectelor, copiii de la Școala Românească la Monterotondo au susținut un recital artistic, invitați speciali fiind solista de muzică populară Anamaria Pârjolea și Grupul de Traditii al FORI ,,Colț de țară”.

 

FOTO: ARHIVA MRP

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.