ROMÂNIA BREAKING NEWS

Parlamentul de la Madrid a aprobat guvernarea directă a Cataloniei după ce parlamentul de la Barcelona a declarat unilateral independența regiunii de Spania

Parlamentul de la Madrid a aprobat guvernarea directă a Cataloniei după ce parlamentul de la Barcelona a declarat unilateral independența regiunii de Spania

Senatul Spaniei l-a autorizat vineri, 27 octombrie a.c. pe premierul Mariano Rajoy să conducă direct Catalonia. Această decizie a fost luată la câteva minute după ce parlamentul de la Barcelona a declarat unilateral independența regiunii de Spania, transmit Reuters și AFP.

În mod sigur Guvernul Spaniol va a adopta printre primele măsuri de administrare directă a Cataloniei, destituirea executivului catalan și asumarea supravegherii directe a forțelor de poliție catalane.

Parlamentul Cataloniei a adoptat azi, vineri 27 octombrie, o rezoluție care declară că regiunea din nord-estul Spaniei devine stat independent care ia forma unei republici.

Documentul a fost adoptat cu 70 de voturi pentru, 10 voturi împotrivă și două abțineri, a declarat Carme Forcadell, președinta legislativului regional de la Barcelona ce are 135 de locuri. ”Stabilim o Republică Catalană ca stat independent, suveran, democratic și social”, se menționează în preambulul rezoluției.

Liderul catalan Carles Puigdemont și ceilalți membri ai guvernului regional au luat parte la vot, în timp ce parlamentarii din Partidul Socialist, Partidul Popular și Ciudadanos au părăsit sala de ședințe înaintea votului în semn de protest, lăsând să se pronunțe doar parlamentarii din formațiunile Junts pel Si (Uniți pentru Da), CUP — partidul de extremă stânga aliat al lui liderului catalan Carles Puigdemont — și Catalunya Si Que Es Pot (asociat cu Podemos).

Oamenii politici din Spania susțin că în urma acestor decizii țara este în pragul unui război civil. Liderul executivului de la Madrid i-a cerut în acelaşi mesaj populaţiei spaniole ‘să-şi păstreze calmul’. Ca urmare a acestei decizii, Carles Puigdemont și Guvernul său vor fi destituiți.

romaniabreakingnews.ro

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: