Parlamentul Britanic autorizează guvernul să declanșeze Brexitul iar premierului scoțian cere un nou referendum privind independența

Deputații din Parlamentul Britanic au votat luni proiectul de lege ce autorizează guvernul să declanșeze Brexitul, la câteva ore după anunțul premierului scoțian privind intenția de a cere un nou referendum privind independența, informează AFP citat de romaniabreakingnews.ro

Aprobarea s-a dat în a doua lectură și trimite textul în fața Camerei Lorzilor care se va pronunța luni seara, deschizând calea declanșării divorțului de Uniunea Europeană de către prim-ministra Theresa May.

Conform votului din Cameră, deputații britanici au respins cu cu 335 de voturi la 287 primul amendament al Camerei Lorzilor ce viza protejarea celor trei milioane de cetățeni europeni care trăiesc în Regatul Unit. Ei au procedat la fel și cu cel de-al doilea amendament, care acorda parlamentului ultimul cuvânt în privința acordului final cu Bruxelles-ul, 331 votând contra față de 286 în favoarea acestuia.

Nicola Sturgeon – premierul scoțian,  a anunțat tot  luni că va cere Parlamentului din Edinburgh să autorizeze organizarea unui nou referendum privind independența față de Marea Britanie, transmit Reuters, DPA și BBC.

Premierul scoțian a afirmat că votul ar urma să aibă loc cel mai devreme în toamna anului 2018 și cel târziu în primăvara anului 2019 și că săptămâna viitoare se va prezenta în fața Parlamentului scoțian pentru a solicita aprobarea legiuitorilor pentru acest demers.

„Apreciez că este important ca Scoția să fie în măsură să-și decidă viitorul (…) înainte să fie prea târziu”, a precizat Sturgeon, citată de AFP, amintind că scoțienii au votat majoritar împotriva Brexitului.

Referitor la o nouă consultare, premierul britanic Theresa May  a reacționat tranșant declarând că ar fi un „factor de diviziune” și ar crea „o enormă incertitudine economică în cel mai rău moment posibil”.

Gabriel Negru – romaniabreakingnews.ro