Actualizare / 05.04.2016/ 17.05 PM/
ANAF reacționează în scandalul mondial al momentului, după ce mai mulți miliardari români au apărut pe listele off-shore din dosarul „Panama Papers”.
Fiscul românesc a deschis dosare pe toate cazurile semnalate, au declarat pentru economica.net surse din ANAF, întrebate cum a reacționat instituția la scurgerea masivă de documente de la avocații panamezi Mossack Fonseca, cu ramificații și în România.
Dosarul Panama cuprinde documente referitoare și la România și poate face lumină în furturile ultimilor 25 de ani. Din informațiile publicate de RISEProject.ro și RISE.md, în documentele casei de avocatură din Panama apar nume precum Beny Steinmetz, Frank Timiș, Corneliu Iacobov sau Dinu Patriciu. Vedeți mai jos în detaliu.
–
Milioane de documente au fost făcute publice, dezvăluind cum unii dintre cei mai bogați oameni de pe plantetă, printre care și români, se folosesc de diverse scheme pentru a-și ascunde averile, informează BBC.
Cele aproximativ 11 milioanele de documente au fost trimise către ziarul german Suddeutsche Zeitung cu ajutorul Consorțiului Internațional de Investigații Jurnalistice, iar BBC Panorama este printre cele 107 organizații media din 78 de țări ce au analizat documentele, identitatea sursei inițiale rămânând însă un mister.
Șefi de stat și alți politicieni de rang înalt, miliardari, celebrități, sportivi, dar și rețele criminale se numără printre beneficiarii reali a peste 214.000 de societăți offshore înregistrate în 21 de paradisuri fiscale, se arată într-o anchetă jurnalistică efectuată în comun de 107 instituții media care au reușit să intre în posesia unor documente din arhivele secrete ale unei societăți panameze de consultanță, documente denumite acum generic ‘Panama Papers’, relatează duminică publicațiile Le Monde și Le Soir, informează romaniabreakingnews.ro citând Agerpres.
Lideri politici, celebritati de prim plan si zeci de miliardari figureaza printre personalitatile mentionate in ceea ce pare a fi cea mai mare scurgere de documente fiscale din istorie, scrie AFP.
Le Soir o caracterizează drept cea mai mare scurgere de informații financiare înregistrată până în prezent, în timp ce Le Monde o descrie drept cea mai spectaculoasă intruziune în lumea obscură a finanțelor offshore.
Documentele arată un cerc condus de o bancă din Rusia, responsabilă de spălarea a peste un miliard de dolari, în care sunt implicați asociați apropiați lui Putin. Operațiunea era condusă de Bank Rossiya, ce intră sub incidența sancțiunilor impuse anexării Crimeei de căre Rusia.
Iata mai jos principalele dezvaluiri facute duminica pe baza documentelor provenite de la cabinetul panamez de avocatura Mossack Fonseca așa cum au fost detaliate pe HotNews:
Oameni politici
Vladimiri Putin – Rusia, în Panama Papers
Apropiati ai presedintelui rus Vladimir Putin, ajutati de banci si de alte companii, ar fi implicati in deturnarea a circa 2 miliarde de dolari folosind societati-paravan, obtinand astfel influenta in randul presei si in industria auto. Kremlinul a acuzat Consortiul international al ziaristilor de investigatie (ICIJ) ca au lansat o „campanie de informare” mincinoasa.
Operațiunea era condusă de Banca Rossiya, care e în prezent țintă a sancțiunilor UE și SUA, și considerată de americani drept banca marilot corupți din elia de la Moscova.
Potrivit documentelor citat de BBC, banii au fost circulați prin companii offshore deținute de diverși apropiați ai lui Putin, unul dintre aceștia fiind muzicianul Serghei Roldugin.
Roldugin, îl cunoaște pe Putin din adolescență și este nașul fiicei președintelui.
Pe hârtie, Roldugin a făcut un profit de sute de milioane de dolari din afaceri suspecte. Documentele arată însă că firma acestuia ar fi un paravan instituit pentru a proteja confidențialitatea beneficiarului final.
Premierul islandez Sigmundur David Gunnlaugsson, în Panama Papers
Premierul islandez Sigmundur David Gunnlaugsson si sotia sa au folosit o firma offshore, Wintris Inc, pentru a manipula milioane de dolari aflati in principalele trei banci ale tarii in timpul crizei financiare din insula. Acesta a negat orice ilegalitate dar se va confrunta cu o motiune de cenzura in aceasta saptamana.
Lideri politici, care si-au construit reputatia pledand pentru o mai mare transparenta – presedintele chinez Xi Jinping si premierul britanic David Cameron – au membri ai familiilor lor legati de societati offshore.
Regele Salman al Arabiei Saudite, ca si copiii presedintelui azer Ilham Aliev ai premierului pakistanez Nawaz Sharif, controleaza societati offshore.
Presedintele argentinian Mauricio Macri a fost membru in comitetul de conducere al unei societati offshore inregistrata in Bahamas, dar nu a „participat niciodata la capitalul acestei societati”, sustine guvernul de la Buenos Aires.
Petro Poroshenko – Ucraina, în Panama Papers
Persoane mandatate de presedintele ucrainean Petro Poroshenko au recurs la serviciile Mossack Fonseca pentru a crea o societate in Insulele Virgine britanice
În timpul sângeroasei invazii a Rusiei din 2014 în regiunea ucraineană Donbas, documentele arată că reprezentanții președintelui Petro Poroșenko se străduiau să găsească o copie a unei facturi la utilități necesare pentru înregistrarea unei companii offshore în Insulele Virgine Britanice (IVB), notează Rise Project, partenerul pentru România al proiectului de investigație global #PanamaPapers.
Un purtător de cuvânt a lui Poroșenko a declarat că înființarea acestei companii nu a avut nimic de a face cu “niciun eveniment de natură politică și militară din Ucraina.”
Consultanții fiscali ai lui Poroșenko au declarat că președintele nu a inclus compania din IVB în declarația sa de avere pentru că nici holdingul, nici companiile afiliate nu dețin bunuri.
România în Panama Papers
Potrivit Rise Project, Baza de date a firmei Mossack Fonseca arată, printre altele, cine a fost miliardarul necunoscut din structura de proprietate a rafinăriei Rafo Onești și ce legături a avut el cu zăcămintele aurifere de la Roșia Montană.
Vasile Frank Timiș, inițiatorul afacerii Roșia Montană, a apelat și el la aceiași avocați din Panama City pentru a începe afacerile din România la mijlocul anilor ‘90. Tot în documentele panameze regăsim și filiera offshore prin care este controlată o altă mină importantă de aur din Munții Apuseni dar și alte firme active în extracția petrolului și gazelor naturale.
În sediul firmei de avocatură au fost păstrate secretele celor care au căpușat un alt combinat petrochimic din România. Documentele îi mai listează pe oamenii-cheie din privatizarea Alro, afacere anchetată de procurori pentru corupție, și arată cum s-au reprofilat apoi în alte afaceri cu minerale și gaze naturale.
Din mediul fianciar-economic
Peste 500 de banci, filiale si sucursale au lucrat cu Mossack Fonseca din 1970 pentru a-si ajuta clientii sa gestioneze societati offshore. Peste 1.100 de societati au fost astfel create prin intermediul UBS si peste 2.300 prin intermediul HSBC si al filialelor sale.
29 de miliardari care figureaza in clasamentul Forbes al celor mai bogati oameni din lume sunt mentionati.
Crima organizata
Cabinetul panamez de avocatura a lucrat cu cel putin 33 de persoane si societati aflate pe lista neagra a SUA din cauza legaturilor lor cu baroni mexicani ai drogurilor, organizatii teroriste sau state precum Coreea de Nord.
Printre clientii cabinetului figureaza de asemenea responsabili ai unor scheme tip Ponzi, persoane care fraudeaza fiscul sau un om de afaceri american condamnat pentru faptul ca a vizitat Rusia pentru a intretine raporturi sexuale cu orfani minori, si care a semnat documente pentru societati offshore in perioada in care era inchis.
Documentele identifica o persoana care afirma ca a organizat o campanie de acordare ilegala de bani in valoare de 50.000 destinati pentru plata hotilor de la Watergate, in Statele Unite.
Sportivi
Un membru al comitetului de etica al Federatiei Internationale de Fotbal (Fifa), Juan Pedro Damiani, a avut legaturi de afaceri cu trei barbati inculpati in scandalul de coruptie care afecteaza institutia ce conduce fotbalul mondial: fostul vicepresedinte al Fifa, Eugenio Figueredo, precum si Hugo Jinkis si fiul sau, acuzati ca au dat mita pentru drepturile de difuzare in America Latina.
Cel mai bun jucator de fotbal din lume, Lionel Messi, si tatal sau sunt acuzati ca detin o societate offshore, Mega Star Enterprises, un nume care aparea in iunie 2013 dupa deschiderea unei anchete de catre autoritatile spaniole.
Presedintele suspendat al UEFA Michel Platini, caruia i s-a interzis timp de sase ani orice activitate in fotbal, dupa ce a fost acuzat ca a primit 2 milioane de dolari de la presedintele Fifa Sepp Blatter, ar fi recurs la Mossack Fonseca pentru a administra o societate offshore creata in Panama in 2007.