ROMÂNIA BREAKING NEWS

Palatul Parlamentului găzduiește, începând de vineri, cea de-a 63-a reuniune a Adunării Parlamentare a NATO

Palatul Parlamentului găzduiește, începând de vineri, cea de-a 63-a reuniune a Adunării Parlamentare a NATO

Adunarea Parlamentară NATO  este un eveniment major de politică externă, la care participa apriximativ 2.000 de persoane, din 50 de state, cele 29 de state membre ale NATO, dar și state partenere regionale, state invitate și asociate. Potrivit organizatorilor, Jens Stoltenberg, secretarul General NATO va fi prezent la sesiunea plenară de luni, alături de preşedintele Klaus Iohannis şi de preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului – Călin Popescu-Tăriceanu şi Liviu Dragnea.

Discuţiile se vor axa pe teme de actualitate privind securitatea internaţională, comisiile de specialitate urmând să adopte mai multe rapoarte care au fost dezbătute cu ocazia sesiunii de primăvară care a avut loc, în acest an, la Tbilisi, în Georgia.

Cele cinci comisii de specialitate – Comisia politică, Comisia pentru apărare şi securitate, Comisia pentru ştiinţă şi tehnologie, Comisia pentru dimensiunea civilă a securităţii şi Comisia pentru economie şi securitate – vor dezbate o serie de rapoarte pe teme de securitate şi apărare, subiectele specifice urmând să fie discutate împreună cu reprezentanţi ai guvernelor din ţările membre, din lumea academică, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai NATO.

Costul total al acestei acțiuni: 10.898.000 de lei, plătiți din bugetul Parlamentului. Evenimentul va avea parte și de o atenție sporită din partea SPP, care va asigura paza delegaților și a liderilor NATO care vor ajunge la București, arată Libertatea.ro

Potrivit paginii DELEGAŢIEI PERMANENTE A ROMÂNIEI  la NATO din cadrul site-ului MAE român, Adunarea a fost cunoscută iniţial sub numele de „Conferinţa Membrilor de Parlament din Ţările NATO”, organizaţia a fost denumită succesiv „Conferinţa Parlamentarilor NATO” şi „Adunarea Nord Atlantică”. În prezent denumirea sa oficială este „Adunarea Parlamentară NATO”.

AP NATO are un rol important în sensibilizarea parlamentarilor faţă de problemele de apărare şi securitate, fiind un forum unde legislatorii se pot întâlni regulat pentru a discuta teme de actualitate, a schimba opinii, a înţelege punctele de vedere ale celorlalţi. Pe de altă parte, prezenţa oficialilor NATO la principalele reuniuni ale AP NATO îi ajută pe parlamentari să înţeleagă acţiunile Alianţei. De asemenea, AP este un indicator ale opiniilor colective ale parlamentarilor, ceea ce este necesar pentru Alianţă şi guvernele membre deoarece sprijinul opiniei publice a fost întotdeauna esenţial pentru NATO, mai ales ţinând seama de tipul de operaţiuni în care este angajată Alianţa astăzi.

În afară de aceasta, prin activităţile ei, AP contribuie la transparenţa politicilor NATO : rapoartele prezentate, dezbaterile, în general toate activităţile AP, ajută la înţelegerea politicilor Alianţei de către opinia publică.

AP NATO are 257 membri (titulari, cu drept de vot), din parlamentele celor 28 de ţări membre NATO şi 66 delegaţi,(fără drept de vot) din parlamentele a 14 state asociate (Federaţia Rusă, Ucraina, Austria, Azerbaidjan, Suedia, Elveţia, Georgia, Armenia, R. Moldova, Macedonia, Bosnia şi Herţegovina, Finlanda, Serbia si Muntenegru). La reuniuni participă si parlamentari din ţări cu statut de observator precum Japonia şi Kazakstan, reprezentanţi ai Parlamentului European, ai Adunării Parlamentare a OSCE şi ai Adunării Uniunii Europei Occidentale, ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei si ai delegaţiilor mediteraneene asociate (Algeria, Israel, Iordania, Mauritania şi Maroc).

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: