ROMÂNIA BREAKING NEWS

„Ostașul LIMBII ROMÂNE în Transnistria”, Ion Iovcev: „…așteptăm ajutor din partea românilor și ar fi bine să îl și primim pentru tot ce am făcut pentru statul român!”

„Ostașul LIMBII ROMÂNE în Transnistria”, Ion Iovcev: „…așteptăm ajutor din partea românilor și ar fi bine să îl și primim pentru tot ce am făcut pentru statul român!”

Românii din Transnistria sunt triști și îngrijorați pentru soarta lor, spune Ion Iovcev, directorul Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol pentru Gândul. Făcuți „fasciști” de propaganda rusească și supuși presiunilor de tot felul, aceștia se tem de scenariul alipirii Transnistriei la Rusia, adus miercuri în atenția publică de Mihail Burla, președintele Sovietului Suprem de la Tiraspol. Acesta a înaintat președintelui Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Narîșkin, o scrisoare în care solicită includerea în legislația Rusiei a acestei posibilități.

Directorul liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol - Ion Iovcev

Directorul liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol – Ion Iovcev

După anexarea Crimeii la Rusia, românii din Transnistria se tem că același lucru s-ar putea întâmpla și cu republica separatistă. Acest scenariu ar putea avea asupra lor consecințe dramatice, spune pentru gândul Ion Iovcev, care de 40 de ani îi învață pe copiii români din Transnistria limba română și îi educă, în ciuda tuturor dificultăților, în spiritul național. „Noi stăm la paza limbii române, suntem ostașii limbii române”, explică el unul dintre motivele pentru care nu a plecat până acum, în ciuda tuturor greutăților. Există însă și un altul, care cântărește chiar mai greu:

„Pe de altă parte, unde să plecăm? Știm că românii sunt primitori.   Dar ca să trăiești în România îți trebuie bani. Ce să facem, să ne oprim la Gara de Nord?”

– se întreabă directorul.

Cu toate acestea, este convins, că în cazul alipirii Transnistriei la Rusia, mulți români vor renunța la tot ce au strâns într-o viață și vor lua calea pribegiei, ca în 1940.

Cum sunt oamenii? Ce spun românii despre această situație?

Știți că acum, primăvara, ar trebui să vedem mai multe zâmbete pe fața oamenilor. Dar oamenii sunt foarte triști, sunt îngrijorați. Zilele acestea o profesoară de la liceu s-a dus să-și facă buletin moldovenesc și era o coadă mult mai mare ca altădată formată inclusiv din populație rusofonă care vrea să-și ia pașapoarte biometrice. Toată lumea se gândește la luna mai când va fi semnat tratatul cu Uniunea Europeană. Cred că trebuie semnat cât mai repede acordul cu Uniunea Europeană.

Dacă prin absurd s-ar repeta scenariul din Crimeea în cazul Tiraspolului ce ați face?

În primul rând că chiar și prin absurd e foarte greu să-mi închipui așa ceva. Nici nu-mi închipui ce putem face și ar fi o mare dramă pentru populația românească din Tiraspol. Cred că se va repeta situația 1940, oamenii își vor părăsi agonisirea de o viață și vor pleca în pribegie.

Cum simte populația românească presiunea din partea populației rusești și din partea autorităților?

Știți că se  spune că ce scrie mass-media se reflectă și asupra populației. Mass-media e în majoritate în limba rusă și oamenii sunt îmbibați cu idei fixe în interesul Federației Ruse. Românii sunt ponegriți în toate felurile, sunt făcuți inclusiv fasciști.

lansare_transnistria_temnita_limbii_romane_Ion_IovcevCe se vor face românii din Transnistria în cazul alipirii la Rusia?

În cazul alipirii Transnistriei la Rusia, cred că o să emigreze în masă. Puțini vor rămâne aici. Sunt unii care vor rămâne pentru că ei cred tot ce li se spune la televizor, sunt spălați pe creier. Vor rămâne bătrânii și cei care chiar nu au bani deloc și nu au unde să meargă. Este foarte greu aici cu salariile care sunt foarte mici, cu pensii mici, cu propaganda rusească.

Dumneavoastră de ce ați rămas acolo?

Chiar mă întreb și eu. M-a prins timpul aici. Am venit pentru studii și am rămas. Apoi când am devenit director nici n-am simțit când a trecut timpul, nu puteam să-i lăsăm pe copiii pe care i-am educat în spiritul românesc. Am rămas pentru asta, să-i educăm pe acești copii, generație după generație. Pe de altă parte, unde să plecăm? Știm că românii sunt primitori.  Dar ca să trăiești în România îți trebuie bani. Ce să facem să ne oprim la Gara de Nord?

Așteaptă românii din Tiraspol ajutor din partea românilor în cazul alipirii Tiraspolului de Rusia?

Sigur că așteptăm ajutor din partea românilor și ar fi bine să îl și primim pentru tot ce am făcut pentru statul român. Clar că statul român trebuie să ne ajute. Singura recunoaștere a ceea ce am făcut și, în același timp, singurul președinte care ne-a decorat a fost, în 2000, președintele Constantinescu și de atunci noi stăm la paza limbii române, suntem ostașii limbii române.

Andreea Ofiteru / gandul.info

Tiraspol

Tiraspol

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.