„Orice mișcare de trupe înarmate va fi considerată o agresiune militară!” Alexandr Turcinov, președintele interimar al Ucrainei către comandanții militari ai flotei ruse

Joi, în plenul ședinței Radei Suprme de la Kiev, președintele interimar Oleksandr Turcinov a avertizat Moscova împotriva tentației de a interveni cu flota care are baza în orașul Sevastopol, anunță AFP, citată de Mediafax.ro.

Președintele Parlamentului ucrainean Oleksandr Turcinov - Presedintele interimar al Ucrainei foto:dcnews.ro

Președintele Parlamentului ucrainean Oleksandr Turcinov – Presedintele interimar al Ucrainei foto:dcnews.ro

„Mă adresez comandanților militari ai Flotei (ruse) la Marea Neagră: toți militarii trebuie să rămână pe teritoriul prevăzut prin acorduri. Orice mișcare de trupe înarmate va fi considerată o agresiune militară”, a declarat el într-o ședință în Parlament care era consacrată, inițial, confirmării în funcție a unui nou Guvern.

Aminitm că fostul președinte, care nu a dat vreun semn de viață de sâmbătă, de când a fost destituit, de Parlament, și care este dat în urmărire în Ucraina pentru „crime în masă”, a reapărut astăzi în Rusia, de la care a cerut și a obținut protecție față de „extremiști”.

„Din nefericire, tot ce se întâmplă în prezent în Parlamentul Ucrainei este nelegitim”, a adăugat Ianukovici, subliniind absența din Parlament a numeroși deputați ai formațiunii sale, Partidul Regiunilor.

Ianukovici si Putin„Mă văd constrâns să le cer autorităților Federației Ruse să îmi asigure protecția personală în fața acțiunilor desfășurate de extremiști”, a adăugat el. „Asistăm pe străzile a numeroase orașe din țara noastră la o dezlănțuire de extremism. Mi-au fost adresate amenințări fizice mie personal și susținătorilor mei”.

Procurorul general adjunct Mikola Golomșa a declarat miercuri că Ianukovici, împotriva căruia Kievul a cerut un „mandat de arestare internațional”, se află în continuare în Ucraina.

„Devine evident că poporul din sud-est și din Crimeea nu acceptă vidul de putere și arbitrariul care domnește în țară, când miniștrii sunt desemnați de mulțime în piața publică”, a denunțat Viktor Ianukovici.

El a subliniat că nu a „permis niciodată” recursul la armată în fața crizei și a adăugat că dacă o astfel de decizie ar fi luată astăzi, ea ar fi „ilegală și criminală”.

„Mă consider în continuare șeful legitim al statului ucrainean”, a spus el într-o declarație adresată „poporului ucrainean”, ITAR-TASS.

Surse: deschide.md, realitatea.ro