“Arcașii lui Ștefan” sau Organizația Națională din Basarabia (O.N.B.) a fost o organizație antisovietică din Basarabia, județul Soroca, înființată în 1945 de către pedagogii Vasile Bătrânac, Victor Solovei, Nicolae Prăjină, Teodosie Guzun, Anton Romașcan și studentul Școlii Pedagogice din Soroca Nichita Brumă.
Se știe că, inițial, membrii organizației se adunau pentru a pune la cale evadarea peste Prut.
Abia mai târziu organizația s-a transformat într-o grupare de propagandiști antisovietici, care avea o structură bine definită, un statut, un fond bănesc, un Imn (al cărui autor se presupune că ar fi Vasile Bătrânac și care a fost găsit de istorici în arhivele A.N.M.S.N.R.M., imn ce se incheia cu următoarele versuri:
Pătrunși de mareția vremii/Din Bucovina pân-la mare/Jurăm că vom lupta cu toții,/Arcași de-ai lui Ștefan cel mare!) si un Crez (un fel de jurământ pe care îl recita fiecare membru al O.N.B. “Arcașii lui Ștefan” la admiterea în organizație, în semn de credință Patriei (României) si poporului român).
Textul jurământului Crezul Arcașului:
* Cred în Dumnezeu și în veșnicia neamului românesc.
* Cred în comandantul ONB “Arcașii lui Ștefan”.
* Cred în biruința ONB “Arcașii lui Ștefan” și voi lupta pânã la moarte,cãci mai bine mort pe pãmântul ce-l apãr, decât viu în mâinile dușmanului.
* Urãsc de moarte dictatura stalinistã, pericolul civilizației omenești și al neamului omenesc.
* Urãsc de moarte minciuna și trãdarea.
* Așa sã-mi ajute Dumnezeu!
În procesul-verbal de constituire a organizației, semnat de Vasile Plopeanu (numele conspirativ al lui Vasile Bătrânac) și Pimen Oțeleanu (Damașcan), la data de 1 august 1946, sunt formulate obiectivele formațiunii, sunt invocate acțiunile de distrugere în masă ale stalinișitlor și se spune că, dat fiind că “moralul populației este foarte scăzut și bolșevicii din toate părțile caută să distrugă sâmburele românesc din Basarabia”, se întemeiază o organizație “cu scop național”, care să “ridice moralul populației prin diferite atacuri împotriva bolșevicilor”.
Printre membrii cei mai activi se numărau, pe lângă fondatori, Ion și Maxim Brumă și Pricopie Trofim, Vasile Cvasniuc, Vasile Băleanu, Mihail Ursachi, Teodor Colesnic, Vasile Cibotaru ș.a. Se consideră că O.N.B. “Arcașii lui Ștefan” a fost prima de acest tip din Basarabia, iar la data depistării ei de către autorități, în 1947, formațiunea număra 140 de membri.
Organizația folosea simbolurile României regale, semnficând nedorința membrilor ei de a accepta regimul sovietic, iar la proces, fiind acuzați de “trădare de patrie”, aceștia au mărturisit că nu le place sau că urăsc (Vasile Bătrânac) puterea sovietică și că “în România era mai bine de trăit”.
Pregatirile au durat mai mult de un an, iar din octombrie 1946 ei se organizeaza sub numele Organizatia Nationala din Basarabia “Arcasii lui Stefan”.
La acel moment, gruparea avandu-i ca membri pe Victor Solovei, Anton Romascan, Ion Bruma, Pricopie Trofim, Nicolae Prajina, Maxim Bruma, Teodosie Guzun, Nichita Bruma si cu Vasile Batranac la conducerea gruparii, iar Pimen Damascan, ca adjunct.
Pana in martie 1947, Arcasii lui Stefan numarau peste 140 de oameni.
O miscare disidenta inchegata
Organizatia era bine structurata, fiind impartita la nivelele inferioare in celule care apartineau fiecare de o anumita comuna. La randul lor, aceste celule erau subordonate unei singure sectii teritoriale.
In varful acestei piramide se afla Vasile Batranac. El le ofera luptatorilor un crez, a trasat principalele directii si teluri ale luptei anticomuniste, a stabilit regulile de conducere si organizarea miscarii, dar a intocmit si un indrumar destinat “arcasilor”.
Pe masura ce randurile lor se ingrosau au inceput sa se foloseasca de carnete de membru pentru recunosterea intre ei.
In afara de inscriptia si sigiliul organizatiei, mai apareau pe acesta insemnele regale romanesti, o aducere aminte a vechii tari de care au fost dezlipiti.
Represaliile impotriva oamenilor sovieticilor au trecut pe un plan secundar, Vasile Batranac dorind mai intai sa puna o temelie solida organizatiei, inainte de a se rafui cu fortele de represiune.
El a dorit mai intai instigarea populatiei impotriva ocupantilor, pregatirea unor magazii de arme si munitii si strangerea legaturilor cu alte miscari de rezistenta din zona.
Infiintarea unui fond comun a fost o alta masura luata de el, toti membrii avand obligatia sa cotizeze o suma lunara, ca organizatia sa se poata sustina finaciar.
Sub obladuirea lui, miscarea s-a extins in peste treizeci de sate si comune, strangand sub ea simpatizanti ai luptei anticomuniste dispusi sa-i sprijine si sa-i ajute.
Intre obiectivele organizației figurau: instruirea membrilor noi și a populației în spirit antisovietic, stocarea de armament, planificarea unor acte de terorism contra lucrătorilor de partid și sovietici, stablirea legăturii cu organizații similare din restul Basarabiei, din Ucraina Apuseană și din România.
Arestarea lui Vasile Bătrânac și a lui Vasile Cvasniuc, la 23 martie 1947, și confiscarea documentelor în care figurau numele mai multor membri ai organizației au pus capăt acestor planuri ale “Arcașilor”.
Pe parcusrul următorului an peste 100 de persoane au fost arestate și judecate pentru că participaseră, direct sau indirect, la acțiunile O.N.B. “Arcașii lui Ștefan”.
Totuși, acei membri care au scăpat de arestări au continuat acțiunile antisovietice și în 1948 și 1949. În 1953 sunt judecați membrii altei organizații antisovietice, unii dintre care anterior făcuseră parte din O.N.B. “Arcașii lui Ștefan”.
Sursa: Cersipamantromanesc.wordpress.com prin România Breaking News