ROMÂNIA BREAKING NEWS

LIMBA ROMÂNĂ DIN BASARABIA A FOST DECORATĂ ! Ordinul „Steaua României” pentru cei ce au luptat pentru LIMBA ROMÂNĂ în Parlamentul Republicii Moldova.

Pe 23 ianuarie 2014, la Palatul Cotroceni, București, Deputații Liberali au fost decorați cu Ordinul „Steaua României” pentru remarcabila contribuție la recunoașterea limbii române ca limbă oficială a Republicii Moldova, de către Președintele României, Traian Băsescu.

Steaua Romaniei pentru PL Moldova (19)Valeriu Munteanu, Vicepreședinte PL, Președintele Fracțiunii Liberale în Parlament, a primit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce, iar deputații PL – Corina Fusu, Vicepreședinte PL,  Boris Vieru, Vicepreședinte PL, secretarul Fracțiunii Liberale și Gheorghe Brega au fost decorați cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Ofițer.

„Impart acest Inalt Ordin al Romaniei cu toți cei care luptă cu dăruire pentru unitatea neamului românesc ! ” Valeriu Muntean 

La eveniment au participat și Prim-vicepreședinții PL – Anatol Șalaru și Dorin Chirtoacă, Primar General al mun. Chișinău.

Steaua Romaniei pentru PL Moldova (23)

La ceremonia de decorare, Șeful statului român, Traian Băsescu, a subliniat: „Este o onoare pentru mine să-i decorez cu cel mai înalt Ordin al statului român pe Deputații care au făcut posibilă, prin sesizarea la Curtea Constituțională,  recunoașterea oficială a Limbii Române în stânga Prutului, acolo unde sunt frații noștri. Ceea ce ați realizat Dvs, D-lor Deputați, este foarte important nu doar pentru România, dar și pentru Republica Moldova, statul care a luat drumul european unde identitatea este definitorie”.

Steaua Romaniei pentru PL Moldova (24)

Steaua Romaniei pentru PL Moldova (6)Președintele României a mai precizat că Deputatul Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal, nu a fost decorat astăzi întrucât Dumnealui deține Ordinul Național „Steaua României” în grad de Colan – „Subliniez, printre cei care au contribuit la această mare realizare este și Mihai Ghimpu, dar nu poate fi decorat întrucât Domnia Sa, în perioada în care a executat funcția de Președinte Interimar al Republicii Moldova, a fost decorat cu acest ordin în cel mai înalt grad. Domnia Sa este unul din cei foarte puțini care dețin Ordinul „Steaua României” în Grad de Colan”.
Traian Băsescu și-a încheiat discursul mulțumind Deputaților pentru respectul pe care-l poartă originii poporului din Republica Moldova și României.

În continuare, Președintele Partidului Liberal, Deputatul Mihai Ghimpu, a ținut un discurs, mulțumind statului român și Președintelui Traian Băsescu pentru înalta apreciere exprimată Deputaților Liberali.

„Stimate domnule  Președinte,
Doamnelor și domnilor!

Am deosebita plăcere să exprim cele mai calde mulțumiri Domniei Voastre și României pentru înalta apreciere a colegilor mei din Partidul Liberal pentru readucerea Limbii Române în calitate de limbă oficială în Republica Moldova.  Decorarea colegilor mei cu Ordinul Național „Steaua României” încurajează și va încuraja și mai mult de azi înainte toți românii moldoveni în lupta  sfântă pentru Libertatea, Dreptatea și Unitatea noastră. Această zi este foarte importantă nu doar pentru noi, cei din Partidul Liberal, dar și pentru toată suflarea românească din Republica Moldova.

În cei 200 de ani de când Basarabia a fost ocupată de imperiul rus în 1812, și apoi de Uniunea Sovietică în 1940, iar în 1991 și teritoriul din stânga Nistrului, Transnistria, tot de către Federația Rusă, lupta pentru libertate, dreptate și adevăr, lupta pentru limba română, pentru românism și unitatea națională nu a încetat niciodată.

Steaua Romaniei pentru PL Moldova (5)

Generații și generații s-au jertfit și se jertfesc pentru ca toți românii sa fie împreună  într-o singură Țară, precum sunt și celelalte națiuni. Iată de ce astăzi avem datoria morală să amintim de cei care au contribuit esențial la păstrarea și afirmarea valorilor naționale în teritoriile ocupate, dar care, din păcate, nu mai sunt printre noi: Alexandru Usatiuc-Bulgăr, Gheorghe Ghimpu, Valeriu Graur, Gheorghe Muruziuc, Doina și Ion Aldea-Teodorovici, Grigore Vieru, Leonida Lari, Lidia Istrati, Dumitru Matcovschi, Ion Vatamanu, Valentin Mândâcanu și mulți alții.
Lupta este continuată și astăzi de personalități notorii precum:  Mihai Cimpoi, Nicolae Dabija, Anatol Șalaru, Alexandru Moșanu, Alexandru Șoltoianu, Constantin și Alexandru Tănase, Ion Ungureanu, Vladimir Beșleagă, Vasile Bahnaru,  dar  și de toți dascălii, în special cei de istorie și limbă română, care au apărat și apără cu multă dăruire tot ceea ce este românesc.

În ciuda deportărilor, deznaționalizării, colonizării, foametei organizate, represiunilor politice în toți cei 200 de ani de ocupație, limba română a fost permanent în casele și în sufletele noastre.
Lupta pentru ruperea de Imperiul Sovietic, revenirea la aflabetul latin, limba romană,     istoria românilor și tricolor s-a dat in cele mai grele conditii.  KGB-ul sovietic a fabricat multiple dosare penale și a condamnat oameni nevinovați doar pentru faptul că se considerau români și luptau împotriva ocupației! (printre ei fiind fratele meu, Gheorghe Ghimpu și Valeriu Graur, cetățean al României, ambii judecați în același dosar în 1972, pentru 6 și respectiv 4 ani);

Dragi români,
Sângele-apă nu se face, de aceea lupta continuă și nu va fi o luptă ușoară, dar oare înaintașilor noștri le-a fost mai ușor? Amintim aici de: Mihai Viteazul, generația pașoptistă, Alexandru Ioan Cuza, Mihai Eminescu, Brătienii, Pan Halipa, Constantin Stere, Președintele Ion Inculeț, membrii Sfatului Țării, Iuliu Maniu, Corneliu Coposu și mulți, mulți alți români. Cu siguranță le-a fost mult mai greu! Nu a fost ușor și nu este ușor nici pentru generația anilor ’88-89, care a contribuit la distrugerea celui mai sângeros imperiu – Uniunea Sovietică, dar nici pentru cei ce au pledat pentru schimbare la 7 aprilie 2009.

Steaua Romaniei pentru PL Moldova (15)Domnule Președinte,
Dragi români,
Astăzi putem spune lucruri care nu s-au spus anterior.  Națiunea română și toată lumea trebuie să știe că în 1991, când a fost adoptată Declarația de Independență la Chișinău, gândul nostru, al celor care am format Mișcarea de Eliberare Naționala, a fost, la prima etapă, Independența, pentru a ne rupe de imperiul sovietic, și la a doua: ceea ce a lăsat românilor D-zeu –  o singură Țară.

Dovadă este Declarația de Independență a Republicii Moldova, pe care dacă o citim mai atent, o să observăm că, de fapt, conținutul ei este mai mult al unei declarații de Unire, și nu de independență!

Domnule Președinte,
Dragi români!
Începând cu anii ’88-’89 și până în prezent,  în ciuda tuturor greutăților, au fost câștigate mai multe bătălii:
–  revenirea la grafia latină;
–  tricolorul a redevenit drapel de stat;
–  am avut același imn: “Deșteaptă-te române”,  fie și pentru câțiva ani;
–  instituțiile de învățământ, teatrele, străzile și multe localități nu mai poartă numele  străinilor ocupanți;
–  în școli este studiată Istoria românilor;
– în 2005 și 2007  am reușit să redăm cetațenilor încrederea în democrație prin victoria Partidului Liberal la Primăria Chișinău;
– sărbătorirea Limbii Române, incepand cu anul  2007, de cand primar general al municipiului  Chisinau este Dorin Chirtoaca;
-înlăturarea regimului comunist de la guvernare;
– declararea zilei de 28 iunie – Ziua ocupației sovietice;
– desecretizarea arhivelor KaGheBe-ului;
– condamnarea crimelor regimului comunist;
– ridicarea monumentului în memoria victimelor deportărilor regimului comunist la Chișinău de către Primăria Chișinău;
– astăzi republica merge pe calea integrării europene, și ca dovadă, anul acesta va fi semnat Acordul de Asociere și vom obține  dreptul la  libera circulație în țările UE, incusiv în Țara-Mamă!

Astăzi putem spune că am mai caștigat încă o bătălie: bătălia pentru oficializarea limbii române. Limba română este limbă oficială la ea acasă, în Republica Moldova. De fapt, limba română a revenit acasă încă în anii ’90, dar timp de 20 de ani este respinsă de unii doar din interes politic sau în interesul celor care ne-au ocupat.

În sfârșit, prin sesizarea deputaților Partidului Liberal, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a pus punct minciunii. S-a făcut dreptate și mă bucur că împreună cu colegii mei deputați, cu tot Partidul Liberal, am reușit să aducem dreptatea pe mult-pătimitul pământ din partea stângă a Prutului.

Domnule Președinte,
Prin decorarea colegilor mei din Partidul Liberal, dar anterior și a mea, cu Ordinul “Steaua României”, consider că România a apreciat munca și lupta mai multor generații care s-au jertfit pentru cauza românescă. Și de acum încolo, sunt sigur, Domnule Președinde, steaua românismului va străluci, și mai puternic peste Prut!

Dragi români,
Lupta pentru cauza națională trebuie dusă până la capăt, fiindcă ne-au ramas încă două probleme importante de rezolvat: identitatea și unitatea românească.

Ar fi o nedreptate ca cel de-al doilea stat românesc să meargă în marea familie Europeană cu o identitate falsă impusă de către cei care ne-au ocupat, identitate inventată doar pentru a justifica ocupația (cică eliberând moldovenii de sub români). Noi, cei din Partidul Liberal, suntem siguri că și acest adevăr cu privire la identitatea românească va învinge, așa precum a învins limba română. Noi toți, cei din dreapta și din stânga Prutului, suntem unii și aceeași, facem parte din același popor și suntem o singură națiune – Natiunea Română, urmașii daco-romanilor!

Dragi români moldoveni, sunt convins că mai devreme sau mai târziu idealul nostru se va împlini, unitatea noastră națională va deveni realitate.

Ar fi o mare victorie, poate chiar victoria secolului XXI, ca în anul 2018, la aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 decembrie 1918, să reușim să împlinim idealul unității noastre naționale sau cel puțin să fim mult, mult mai aproape de realizarea acestuia!

După cum este scris și în cartea fratelui meu Gheorghe Ghimpu, “Conștiința națională a românilor moldoveni” – „Ne vom salva doar revenind la românism și realizând reîntregirea neamului românesc!”

Aceasta este calea prosperității pentru noi și pentru viitorul copiilor noștri!

Traiască Limba Română!
Traiască Națiunea Română!
La mulți ani, moldoveni, bucovineni, munteni, ardeleni, maramureșeni,  bănățeni, olteni, dobrogeni!!
La mulți ani, români!!
Felicitări cu ocazia Zilei Unirii, la 155 de ani de la Unirea Principatelor Române –  Moldova și Muntenia.

Vă mulțumesc,  Domnule Președinte!
Vă mulțumesc,  dragi români de pretutindeni!”

Mihai Ghimpu

Precizăm, Ordinul „Steaua României” este cea mai înaltă distincție oferită de statul român și cel mai vechi ordin național, instituit în 1864 de Cuza Vodă.

Sursa:pl.md

Steaua Romaniei pentru PL Moldova (23)

Steaua Romaniei pentru PL Moldova (2)

Steaua Romaniei pentru PL Moldova (26)

Steaua Romaniei pentru PL Moldova (12)

Steaua Romaniei pentru PL Moldova (10)

Steaua Romaniei pentru PL Moldova (21)

Steaua Romaniei pentru PL Moldova (9)

Steaua Romaniei pentru PL Moldova (7)

Steaua Romaniei pentru PL Moldova (16)

Sursa Foto: pl.md

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.