ROMÂNIA BREAKING NEWS

Operațiunea „Cer deschis” – Forțele Aeriene Române, vor participa la misiuni de observare pe teritoriul Ucrainei

Operațiunea „Cer deschis” – Forțele Aeriene Române, vor participa la misiuni de observare pe teritoriul Ucrainei

Un avion al Forțelor Aeriene Române, cu echipamente de cercetare la bord, va participa la misiuni de observare pe teritoriul Ucrainei. Avionul nu este dotat cu arme, iar zborurile au loc în baza Tratatului internațional „Cer Deschis”. Nu s-a anunțat oficial ce zone vor fi inspectate și nici dacă misiunea va acoperi și Peninsula Crimeea.

34 de țări sunt parte în programul internațional „Cer Deschis”, inclusiv Statele Unite și Federația Rusă. Programul prevede survolarea reciprocă a teritoriilor țărilor semnatare, în zone stabilite de comun acord.

Nu facem niciun secret din a vă spune că România efectuează, în cadrul programului „Cer deschis”, în perioada 17-21 martie, zboruri deasupra teritoriului Ucrainei”, a spus președintele Traian Băsescu, pe 13 martie.

Regimul „Cer deschis” permite culegerea de informații privind forțele militare și evenimentele care îngrijorează, în baza unui permis de survol acordat de țara al cărui teritoriu urmează să fie monitorizat. Avioanele selectate pentru astfel de misiuni nu au armament la bord, ci doar echipamente de observație sofisticate. Ministerul român al Apărării nu a făcut precizări cu privire la misiunea de săptămâna viitoare, din Ucraina. Un fost șef al Forțelor Aeriene ne-a explicat cum se derulează o astfel de operațiune.

„Se aterizează în statul respectiv, se desigilează senzorii, se stabilesc traiectele de zbor, după care tot ceea ce e înregistrat se verifică”, a precizat gen.(r)Fănică Cârnu, fost șef al Statului Major al Forțelor Aeriene.

Se urmărește cercetarea din aer a unor zone de interes militar: dispunerea anumitor tipuri de tehnică, a echipamentelor sensibile sau amplasarea unor unități. Generalul în rezervă Fănică Cârnu spune că astfel de misiuni sunt pregătite din timp, în baza unui plan de verificări și a negocierilor purtate.

România este printre puținele țări din Europa care au o platformă certificată pentru asemenea misiuni, un bătrân AN30, dar care e o aeronavă foarte sigură, fiabilă, are o platformă digitală care inregistrează cu foarte mare acuratețe datele fotografiate”, a explicat generalul Fănică Cârnu.

Anul trecut, inspectori militari ruși au efectuat zboruri de supraveghere deasupra teritoriilor României și Ungariei. Scopul: creșterea transparenței și încrederii în domeniul militar și al controlului armamentului. În contextul actual, în care Federația Rusă a masat trupe și tehnică în Crimeea, misiunea care începe luni se anunță cel puțin interesantă.

Publicat de romaniabreakingnews.ro / sursa: stiri.tvr.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

One Comment

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: