ROMÂNIA BREAKING NEWS

„Operatiunea Barbarossa”, după numele împaratului german care a condus a treia Cruciadă, cea mai mare bătălie din istoria umanității

Hayreddin Barbarossa
Hayreddin Barbarossa

Planul de invadare a Uniunii Sovietice a fost denumit „Operatiunea Barbarossa”, după numele împaratului german care a condus a treia Cruciadă. A fost cea mai mare bătălie din istoria umanității din punct de vedere al forțelor impli

cate și al victimelor. Eșecul său a fost începutul înfrângerii Reich-ului nazist.

După capitularea Franței și eșecul Bătăliei pentru Anglia, Hitler și-a îndreptat atenția spre estul Europei, cea mai importantă țintă a sa. Semnarea pactului Ribbentrop – Molotov, care părea să evite un război între Germania nazistă și Uniunea Sovietică, nu a făcut decât să amâne declanșarea conflictului între cele două mari forțe.

Statul Major german a început planificarea atacului încă din vara lui 1940, pe fondul neînțelegerilor privind influența în Balcani.

Varianta finală a planului de atac i-a fost prezentata Fuhrerului în decembrie 1940 și, deși ofensiva trebuia să înceapă la 15 mai 1941, germanii nu au finalizat pregătirile decât o lună mai târziu. Germania nazistă a concentrat la frontiera cu Uniunea Sovietică trei milioane și jumătate de soldați germani și 500.000 de militari din alte state membre ale Axei.

Barbarossa

În prima parte a operațiunii, România a participat cu 13 divizii și 8 brigăzi. Obiectivul principal al armatei române era eliberarea Basarabiei și a Bucovinei de Nord, rupte din trupul țării de Uniunea Sovietică.

La 22 iunie 1941 se declanșează operațiunea Barbarossa. Forțele Axei au fost împărțite în 3 grupuri de armate care acționau spre Leningrad, în nord, spre Smolensk și Moscova, în centru, și spre Kiev, bazinul Donbas și, mai departe, spre Caucaz, în sud.

Atacul a fost devastator, iar forțele Axei au obținut victorii importante pe un front care se întindea de la Marea Baltică la Marea Neagră. Doar în prima zi a operațiunii Barbarossa germanii au distrus 2000 de avioane sovietice.

BarbarossaOperation_war

În momentul declanșării operațiunii Barbarossa, Uniunea Sovietică avea aproape șase milioane de oameni sub arme. Dispunea de mijloace militare neegalate de nimeni: 25.000 de tancuri și peste 18.000 de avioane de luptă.

În decembrie, armata germană ajunge la porțile Moscovei, dar nu reușește să ocupe orașul.

Ofensiva își pierde suflul. Frigul năpraznic vine în sprijinul sovieticilor, iar armata germană are uriașe dificultăți de aprovizionare cu muniție și combustibili. Rezerva strategică a tancurilor se epuizează.

Publicat pe romaniabreakingnews.ro din seria 70 DE ANI DE PACE. POVEȘTILE RĂZBOIULUI – TVR.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: