ROMÂNIA BREAKING NEWS

ONU – Prim-ministrul Republicii Moldova Iurie Leancă a reiterat apelul Republicii Moldova privind retragerea definitivă a forțelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova în conformitate cu angajamentele internaționale corespunzătoare

Corespondentul AGERPRES, Cornel Ciobanu, transmite: Prim-ministrul Republicii Moldova Iurie Leancă a reiterat joi, la Adunarea Generală a ONU apelul Republicii Moldova privind retragerea definitivă a forțelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova în conformitate cu angajamentele internaționale corespunzătoare.

În discursul său la Adunarea Generală a ONU, Leancă a menționat că există multe obstacole în calea reintegrării Republicii Moldova, referindu-se la arsenalul militar străin care este încă pe teritoriul țării sale, potrivit unui comunicat difuzat de servicul de presă al guvernului de la Chișinău.

Leancă a declarat că reintegrarea Republicii Moldova este prioritatea strategică a Guvernului. Acesta prevede consolidarea populației de pe ambele maluri ale Nistrului în jurul obiectivelor comune, oferindu-le oamenilor un viitor mai bun. Aceasta înseamnă, de asemenea, eliminarea provocărilor, asigurarea drepturilor fundamentale ale omului și a securității în regiune. Premierul a accentuat că Republica Moldova pledează pentru continuarea măsurilor de consolidare a încrederii cu participarea plenară a partenerilor implicați în acest proces.

‘Viziunea Guvernului Republicii Moldova pentru o soluție finală a conflictului este lipsită de ambiguitate. În primul rând, o soluție cuprinzătoare și viabilă trebuie să se bazeze pe respectarea suveranității și integrității teritoriale a țării. Suntem deschiși pentru un compromis rezonabil pe un statut special al regiunii în cadrul Republicii Moldova, care ar oferi populației din stânga Nistrului un nivel confortabil și garantat de autoguvernare în diferite domenii ale vieții publice. Totodată, trebuie să existe un spațiu constituțional, economic și de apărare unic în interiorul frontierelor recunoscute la nivel internațional ale Republicii Moldova. În același timp, Republica Moldova trebuie să fie un stat funcțional care continuă să avanseze pe calea sa europeană și oferă populației de pe ambele maluri dreptul de a beneficia în mod egal de parteneriatul nostru extins cu Uniunea Europeană’, a specificat premierul de la Chișinău.

În încheierea discursului său, Leancă și-a exprimat convingerea că viitorul Republicii Moldova este unul luminos, iar Guvernul, sprijinit de partenerii de dezvoltare, va reuși să construiască o țară puternică și unită, în marea familie europeană, și să asigure bunăstarea poporului și consolidarea societății, potrivit guvernului.

La Adunarea Generală a ONU din 2012 și președintele țării Nicolae Timofti a cerut retragerea trupelor militare rusești de pe teritoriul Republicii Moldova. ‘Trupele ruse, staționate pe teritoriul Republicii Moldova fără consimțământul statului gazdă și contrar prevederilor constituționale și angajamentelor internaționale, ar trebui să fie în cele din urmă retrase’, a declarat el atunci.

În regiunea transnistreană a Republicii Moldova, controlată de un regim separatist prorus, sunt depozitate, potrivit unor surse, între 20.000 și 40.000 de tone de arme și muniții, care sunt păzite de un contingent militar rusesc format din aproximativ 1.500 de persoane.

Rusia și-a asumat încă din 1999 obligația de a-și retrage munițiile de pe teritoriul Republicii Moldova, angajament pe care nu l-a dus însă la bun sfârșit. În opinia experților și politicienilor, prezența trupelor și munițiilor rusești în regiune constituie unul din motivele principale care împiedică reglementarea conflictului transnistrean.

Sursa: AGERPRES

Foto: AGERPRES

Editor: Mariana Ionescu

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: