ROMÂNIA BREAKING NEWS

„Omuleții verzi” se pregatesc pentru Republica Moldova(?)

Moscova intentioneaza sa destabilizeze situatia din Republica Moldova, a declarat luni, intr-o conferinta de presa la Kiev, purtatorul de cuvant al Consiliului pentru Securitate Nationala si Aparare al Ucrainei, Andrii Lasenko, citat de agentia de presa Unian. “Rusia incearca sa destabilizeze situatia nu numai in Ucraina, dar si in alte tari. Pe teritoriul Republicii Moldova sunt prezenti asa-numitii ‘omuleti verzi’ ce racoleaza tineri si ii initiaza in tehnici de dezinformare, cum sa actioneze in situatii exceptionale si sa utilizeze arme de calibru mic”, a afirmat Lasenko, facand referire la o declaratie facuta de fostul ministru adjunct de interne moldovean Ghenadie Cosovan.

Potrivit acestuia, mai mult de 500 de persoane au fost recrutate in sudul Republicii Moldova, fiind ulterior instruite la Rostov, Moscova, in Transnistria si Balti, a indicat Lasenko. La 21 august, autoritatile din Transnistria au declarat mobilizarea rezervistilor pentru exercitii pe o perioada de o luna de zile. “Omuletii verzi” au fost etichetati militarii rusi care au aparut in uniforme fara insemne in Crimeea, cu o luna inainte de anexarea oficiala a peninsulei ucrainene la Rusia. Moscova a negat prezenta trupelor sale in peninsula din sudul Ucrainei, indicand ca in teren a actionat doar asa-numita forta de autoaparare locala. Ulterior, insusi presedintele rus Vladimir Putin i-a decorat pe militarii care au participat la evenimentele ce au dus la anexarea Crimeei la Federatia Rusa in luna martie.

Sub influenta rusa

Revista Foreign Policy a publicat recent un articol in care se vorbeste despre faptul ca Republica Moldova ar putea fi urmatoarea victima a Moscovei. Intr-un amplu articol publicat de Foreign Policy,Vladimir Soloviev argumenteaza ca, desi la suprafata Moldova pare a avea cel mai accelerat ritm al reformelor pro-occidentale din tarile aflate la granita estica a Europei, realitatea din tara este departe de a fi aceasta. Desi la conducerea statului se afla o coalitie pro-europeana si multi cred ca pot atinge beneficiile calitatii de membru UE, realitatea este ca Moldova trebuie sa scape mai intai de sub influenta geopolitica a Rusiei.

Coruptia endemica franeaza dezvoltarea institutiilor publice, euroscepticismul este in crestere pe fondul certurilor din coalitia de guvernare, economia este distorsionata de monopoluri, justitia si presa sunt compromise. Mai mult, criza transnistreana risca sa rupa tara, mai ales in contextul in care sustinerea pentru Uniunea Vamala a Rusiei este in crestere. Moldova si-a pierdut calea pe drumul tranzitiei, argumenteaza autorul, si e nevoie de sprijin european solid pentru ca aceasta sa nu ajunga in bratele Rusiei. Anul acesta, doar 35% dintre moldoveni mai sunt de acord cu integrarea in UE, in vreme ce 38% ar vrea ca tara sa se indrepte spre uniunea vamala a Rusiei.

Este o reactie la guvernarea coalitiei pro-europene, marcata de promisiuni incalcate si lipsa rezultatelor mult asteptate pe plan economic, social si umanitar. De cand Rusia a anexat peninsula ucraineana Crimeea, s-a vorbit mult ca Moscova ar putea incerca sa aplice un scenariu similar in Moldova, prin conflictul transnistrean. Cu toate ca pozitiile oficiale ale moldovenilor si transnistrenilor par neclintite, in conversatii private diplomatii moldoveni admit ca vor fi nevoiti sa se gandeasca la a renunta la Transnistria, daca acest conflict pune piedici aderarii la UE. In acelasi timp, membrii coalitiei de guvernare de la Chisinau trebuie sa inceteze sa-si mai foloseasca pozitia politica pentru propriile interese si sa inceapa sa se concentreze pe reformarea tarii si intoarcerea pe calea dezvoltarii democratice. In cele din urma, incheie autorul, capacitatea coalitiei de a-si onora promisiunile privind deplina integrare europeana va depinde de angajamentul pe termen lung fata de standardele europene de guvernare.

‘Omuleții verzi’ au fost etichetați militarii ruși care au apărut în uniforme fără însemne în Crimeea, cu o lună înainte de anexarea oficială a peninsulei ucrainene la Rusia. Moscova a negat prezența trupelor sale în peninsula din sudul Ucrainei, indicând că în teren a acționat doar așa-numita forță de autoapărare locală. Ulterior, însuși președintele rus Vladimir Putin i-a decorat pe militarii care au participat la evenimentele ce au dus la anexarea Crimeii la Federația Rusă în luna martie.

Surse: Capital.ro, AGERPRES,  Karadeniz Press prin R.B.N. Press

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: