ROMÂNIA BREAKING NEWS

Ologarh rus, exploata cetățeni moldveni în Elveția: Ne trata mai prost decât pe câini

Ologarh rus, exploata cetățeni moldveni în Elveția: Ne trata mai prost decât pe câini

Mai mulți foști angajați la muncă în casa din Geneva, Elveția, a unuia dintre cei mai bogați ruși au denunțat luni, 14 martie, condițiile de „sclavie”, în care au muncit timp îndelungat, anunță Mold-Street.

Rishat-Safin-640x360 „Unii au venit în mod special din Grecia și Republica Moldova ca să depună mărturie în fața autorităților elvețiene”, relata cotidianul Le Courierr. Acolo a ajuns și o echipă de reporteri de la o televiziune moldovenească, care a încercat să ia legătura și cu milionarul.

Caz fără precedent cu implicarea moldovenilor peste hotare. 15 oameni dintre care 10 moldoveni care muncesc în Geneva acuză un magnat petrolier rus de exploatare și înjosire. Oamenii spun că au muncit câțiva ani în familia milionarului, Rishat Safin, dar nu au fost remunerați așa cum s-au înțeles cu magnatul. Acesta le-ar fi datorat aproape 500 de mii de franci elvețieni pentru munca pe care au îndeplinit-o în casa lui. Cazul este unul de rezonanță în presa elvețiană. Potrivit sindicatelor din Geneva acesta este primul litigiu de muncă în care sunt implicați un număr atât de mare de oameni păgubiți, se arată într-un reportaj realizat de TV7.

Foștii angajați cer aproape o jumătate de milion de franci drept compensație.

„E trafic de ființe umane, după un scenariu bine testat, pentru că persoanele au fost recrutate pe internet, izolat, ca să nu își cunoască drepturile și limba, și au fost exploatate în detrimentul sănătății lor”, a declarat Valerie Bagnoud, care le apără drepturtile în numele sindicatului „Syndicat interprofessionnel de travailleuses et travailleurs (SIT)”.

Singurii foști angajați care au vorbit deschis, Ghenadie și Aurelia Oprea au cetățenie moldovenească și portugheză. El angajat ca șofer, iar ea era ca menajera, au fost cei mai longevivi angajați ai milionarului rus, având grijă de copiii și buneii acestuia. „Ne tratau mai prost decât pe câinii lor”, spune Ghenadie Oprea.

Oamenii spun că au muncit câțiva ani în familia milionarului, Richat Safin. Revista Bilan estimează averea acestuia la 200-300 de milioane de franci, iar vila din Geneva la circa 20 de milioane de franci.

După intervievarea martorilor, Oficiul cantonal de inspecție a relațiilor de muncă (OCIRT) a trimis către familia Safin o cerere de conformare. Dar, „acești multimilionari au refuzat să se conformeze cerințelor legislației elvețiene”, scrie Le Courierr, citând reprezentanții sindicatelor.

Foștii angajați vor merge la Tribunalul muncii în cazul în care nu sunt îndeplinite cerințele lor. Legislația elvețiană privind lucrătorii detașați prevede o amendă administrativă maximă ridicolă, de 5.000 de franci, spune Valerie Bagnoud.

Familia Safin, prin avocatul său a negat toate acuzațiile și a anunțat că împotriva lor nu a fost depusă nici o acțiune legală. Cu toate acestea, angajatorul le-a propus foștilor lucrători plata unei compensații unice.

De notat că Rishat Safin deține afaceri în Elveția, Rusia și România. În România bunăoară este partener de afaceri cu milionarii moldoveni Vladimir și Vladlen Dobrea, dar și cu ex-premierul Vasile Tarlev.

Publicat de romaniabreakingnews.ro/ InfoMoldova: Ologarh rus, exploata moldveni în Elveția: Ne trata mai prost decât pe câini

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: