ROMÂNIA BREAKING NEWS

Oligarhul moldovean Plahotniuc primit cu aprecieri în vizita din SUA! Și totuși, de ce România nu poate miza pe Plahotniuc?

Oligarhul moldovean Plahotniuc primit cu aprecieri în vizita din SUA! Și totuși, de ce România nu poate miza pe Plahotniuc?

Prim-vicepreședintele PDM – Vlad Plahotniuc a avut o întrevedere la Departamentul de Stat al SUA (ministerul de externe american), cu Victoria Nuland, asistentul pentru Afaceri Europene și Eurasiatice al Secretarului de stat american. La întrevedere a participat Bridget Brink, asistent adjunct al Secretarului de stat american, care s-a aflat recent la Chișinău.

Victoria Nuland si Vlad Plahotniuc

Victoria Nuland si Vlad Plahotniuc

Vizita este este efectuată la invitația Consiliului Atlantic. Anterior, au avut loc întrevederi cu mai mulți specialiști din cadrul acestei organizații, cu care a discutat măsurile economice și reformele asumate de către guvernarea de la Chișinău, se arată într-un comunicat al Partidului Democrat din Republica Moldova.

Vizita va continua cu întâlniri la alte instituții importante din SUA, întrevederi cu reprezentanți ai societății civile, cu potențiali investitori americani, dar și cu participarea, în calitate de invitat, la cel mai important eveniment anual al Consiliului Atlantic, Distinguished Leadership Awards (Premiile pentru Lideri Internaționali Distinși), unde sunt onorați lideri în domeniile politicii, afacerilor, artei și activităților umanitare care s-au remarcat în promovarea relațiilor dintre Europa și Statele Unite ale Americii.

Vlad_Plahotniuc_in_SUA (3)

Victoria Nuland a remarcat rezultatele obținute de către coaliția de guvernare din Republica Moldova, în primele luni de activitate. “Continuați în ritmul acesta și noi vă vom susține”, a fost mesajul dat de reprezentantul Departamentului de Stat al SUA, care a accentuat necesitatea ca Guvernul Republicii Moldova să acționeze consecvent pe calea reformelor. În susținerea acestui mesaj, Victoria Nuland a anunțat că Departamentul de Stat al SUA este gata să trimită la Chișinău un grup de experți în domeniile cheie, pentru a asista Guvernul în implementarea măsurilor de reformă la care s-a angajat.

Vlad Plahotniuc a transmis mesajul coaliției de guvernare, legat de determinarea politică de a face reformele necesare în Republica Moldova și de a asigura stabilitatea țării.

Vlad_Plahotniuc_in_SUA (2)

“Vă transmit angajamentul meu total și al majoritatii parlamentare de la Chișinău de a reforma instituțiile de stat. Suntem determinați să modernizăm statul, astfel încât acesta să fie potrivit scopului pe care ni l-am propus, potrivit nevoilor cetățenilor și potrivit pentru un viitor prosper. Avem determinarea de a face tot ceea ce este nevoie pentru ca Republica Moldova să progreseze în mod real și consistent din punct de vedere economic și social”, a spus Vlad Plahotniuc.

La Washington, Vlad Plahotniuc a discutat cu experții Consiliului Atlantic despre agendele economice și de reforme la care s-a angajat guvernarea din Republica Moldova.

“Coaliția de guvernare este consolidată și determinată să își asume reformele complicate pe care le avem de făcut”, a spus Vlad Plahotniuc. El a dat ca exemplu rezultatele obținute de către guvernarea de la Chișinău în domeniul economic, în ultimele două luni: “Înregistrăm performanțe foarte bune, încasările acumulate de autoritățile fiscale și de Vamă arată că, imediat ce au fost schimbate conducerile acestor instituții și s-au făcut anumite optimizări, veniturile chiar s-au triplat în unele cazuri. Și sunt sigur că resurse încă mai putem găsi. Atenție, noi am adus aceste suplimente la buget fără să mărim taxe și să-i împovărăm pe cetățeni, lucru foarte important”.

Întrebat care este viziunea sa de dezvoltare a Republicii Moldova, pentru următorii doi ani, Vlad Plahotniuc a menționat: “Vrem să asigurăm stabilitatea economică și financiară a țării, prin stabilirea unui nou program cu Fondul Monetar Internațional, și să excludem fenomenul corupției, prin asigurarea unei justiții eficiente și independente”.

Sesiunea de lucru a durat mai multe ore, dintre experții Consiliului Atlantic participând Anders Aslund, cercetător științific superior în cadrul Centrului Eurasia Dinu Patriciu, expert în politica economică a Europei de Est, David Koranyi, director al Inițiativei Eurasian Energy Futures (Viitorul Energiei în Eurasia), expert în securitate energetică europeană, transatlantică și eurasiatică, și Andrea Montanino, director al programului Global Business and Economics (Afaceri și Economie la Nivel Global).

De asemenea, Vlad Plahotniuc a mai discutat cu formatori de opinie și analiști, reprezentanți ai unor centre și institute implicate în politica externă americană.

„Nu în fiecare zi vedem guvernări atât de determinate să facă schimbările necesare în țara lor. Aici, în SUA, sunt fonduri, companii care urmăresc progresele pe care le face Republica Moldova și vor să investească. Veți primi și mai mult sprijin, prin implementarea Acordului de asociere cu UE, așa cum s-a întâmplat și în Bulgaria și în România”, au spus reprezentanții Consiliului Atlantic.

De ce România nu poate miza pe Plahotniuc? Oligarhul este văzut ca un simbol al corupției, responsabil în mare parte de blocarea reformelor din Moldova se arată într-o analiză a Fundației Jamestown  – Romania Bidding for Influence in Moldova semnată de expertul Vladimir Socor

Analistul arată că resursele de dezvoltare ale României și atractivitatea acestei țări au crescut potențialul pentru un rol mai activ și ambițios în Republica Moldva, dar cu toate cele pozitive, în acest stadiu,  România nu a reușit să pună încă bazele de construcție necesare pentru influența politică și economică în Republica Moldova. Acest lucru va lua ceva timp.

Vladimir Socor mai subliniază că forța principală a politicii de la București reprezintă o înțelegere riscantă cu liderul de facto al Moldovei, Vladimir Plahotniuc. Punctele de sprijin ale viziunii unei astefl de politici și orientări ar fi că Plahotniuc „garantează stabilitatea Moldovei” și „orientarea europeană”, în special, dar și pentru că ține partidele prorusești în afara puterii, doar ca să se mențină la guvernare. Fără a deține vreo funcție de stat, în ianuarie 2016 Plahotniuc a finalizat practic o preluare neconstituțională a puterii, iar acum face ultimele retușuri.

O potențială miza a Bucureștiului pe Plahotniuc este dezaprobată de partidele proeuropene din Republica Moldova, precum și de lideri ai societății civile.  Cu scepticism este privită și de către oficialii de la Bruxelles și criticată de către membrii români ai Parlamentului European.

În aceste cercuri (partidele proeuropene din Republica Moldova, lideri ai societății civile. oficialii de la Bruxelles, membrii români ai Parlamentului European), Plahotniuc este văzut ca un simbol al corupției, responsabil în mare parte de blocarea reformelor din Moldova; în timp ce conducerea sa informală este calificată drept o capturare a statului.

Și sondajele de opinie arată clar atitudinea populației din Republica Moldova.  90 la sută din populație are o atitudine negativă față de Plahotniuc și doar 6 sau 7 la sută sprijină PD, formațiunea sa politică. Astfel, orice miză externă pe Plahotniuc pare să conteze nu pe sprijinul popular al legilor sale de facto, ci pe aparatele puterii lui Plahotniuc, pentru a instaura controlul asupra țării.

Să te bazezi pe Plahotniuc că va „menține stabilitatea” este o propunere care ar putea fi, probabil, susținută, ținând cont de fragilitatea Moldovei ca stat și societate. Însă acum apare justificarea că guvernul lui Plahotniuc este „proeuropean”. Deși contrazisă pe larg în Moldova și în străinătate, această etichetă produce un efect politic specific în Republica Moldova. Ea combină europenismul cu fenomenul corupției și capturarea statului în ochii populației de rând.

Utilizarea acestei etichete de către Alianța pentru Integrare Europeană și Coaliția Pro-Europeană, începând cu 2014 (dacă nu mai devreme), a pătat brandul „Europa” în Moldova. Prezentarea partidului condus de Plahotniuc drept unul european va agrava și mai mult situația.

În urma anihilării cu succes de către Plahotniuc a PLDM-ului condus de Filat, a fost lăsat liber eșichierul politic prooccidental în Moldova. Două partide embrionare, Platforma Demnitate și Adevăr, condus de Andrei Năstase, și Partidul Acțiune și Solidaritate, al Maiei Sandu, încearcă să umple acest spațiu înaintea alegerilor prezidențiale care vor avea loc în octombrie.

Aceste partide se opun cu înverșunare lui Plahotniuc, la fel ca și Forumul Civic, format din cei mai respectați lideri ai societății civile. Aceste grupuri participă permanent la manifestări publice de protest față de capturarea statului și intenționează să conteste alegerile prezidențiale împotriva candidaților-dublură ai lui Plahotniuc. Experiența și resursele politice ale acestor grupuri sunt slabe, dar ei sunt aliați naturali ai Occidentului și ai României în Republica Moldova. Ei afirmă că le este greu să înțeleagă cum pot politicieni de la București să-l susțină pe Plahotniuc.

Toate aceste aspecte negative arată clar că nu este posibilă o politică de consens la București. Pe de o parte, se ia în considerare faptul incontestabil că, „în ciuda protestelor publice și internaționale, clanul lui Plahotniuc a înăsprit controlul asupra instituțiilor”, așa cum a remarcat și expertul Centrului de Cercetări Estice din Varșovia, Kamil Całus.

Pe de altă parte, miza riscantă pe Plahotniuc este o consecință a incapacității Bucureștiului pe parcursul a mai mult de 20 de ani de a stabili alianțe politice serioase în Moldova, dincolo de cercul restrâns al partidelor „unioniste” ineficiente. Cel mai mare dintre ele, Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu, în mod tradițional limitat la doar 10 la sută din electorat, și-a transferat în 2013 loialitatea de la București la Plahotniuc. Acum este cotat cu doar 2 la sută în ultimele sondaje de opinie.

Plahotniuc nu este Unionist ! Deține cetățenia română sub un alt nume

Plahotniuc, desigur, nu este „unionist” (el nu are nici o ideologie aparentă sau o viziune). Se cunoaște faptul că el deține cetățenia română sub un alt nume. Printre aliații români ai lui Plahotniuc se numără unii lideri ai Partidului Social-Democrat (PSD), în special liderul PSD, Victor Ponta, (prim-ministrul României în perioada 2012-2015, inculpat în baza acuzațiilor multiple de corupție).

PSD, fiind unul dintre cele mai importante partide din România, este și cel mai corupt și a încercat din greu să reziste măsurilor anticorupție ai președinților Traian Băsescu și Klaus Iohannis. Comunitatea diplomatică de la București l-au sprijinit pe Băsescu, iar acum îl sprijină pe Iohannis în această luptă. Cu toate acestea, Plahotniuc s-a aliniat demonstrativ cu Ponta și grupul său.

Ținînd cont de aceste date, de sitația politică din românească, dar și de faptul că lupta este în curs de desfășurare în România, decizia de a miza pe Plahotniuc nu va fi a Statului Român, având în vedere în special aspectele negative reliefate.

Analiza în limba engleză:  Romania Bidding For Influence In Moldova (Part One) / Romania Bidding for Influence in Moldova (Part Two) / Romania Bidding for Influence in Moldova (Part Three)

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: