Oligarhii vor distrugerea PLDM?
Ultimele evenimente probează fără drept de apel că electorala deja a demarat.
Lucrurile în PLDM sunt destul de complicate. Chiar dacă Filat e președintele partidului, nu prea este clar, cine va fi capul listei. Cum nu este încă clară formula de participare la alegeri: bloc sau separat. Lista partidului rămîne o enigmă. Nu prea este clar, dacă se va regăsi în ea Ioniță, conectat la V.Platon, sau S.Furdui, conectat la Plahotniuc, Butmalai și Cimbriciuc, care tulburau „liniștea” în alianță, P.Vlah, condamnat prin anii 90 pentru delapidări.
Leancă și blocul
Iu.Leancă promovează activ ideea lui Plahotniuc de creare a unui bloc comun PD-PLDM-PLR. Or, la acest capitol Leancă nu are suport intern. Se pare că lui Iu. Leancă i s-a promis funcția de premier, lui Corman cea de spicher. Dar totodată, există informații, că păpușarul îl vrea pe Candu premier. Și aici Leancă poate fi dus de nas. Or, e limpede, că blocul va acumula mai puțin decît fiecare partid în parte, fiindcă va dezola alegătorul de centru stînga al PD, dar și de extrema dreaptă al PL/PLR. Blocul va avea mai puține mandate decît opoziția, fiindcă nu va beneficia de redistribuirea voturilor pierdute. Totodată, PLDM va avea mai puține mandate în bloc decît ar avea de unul singur, fiindcă le va ceda PLR și PD. Dar cel mai important e faptul, că blocul este un mecanism subtil de a-l elimina definitiv pe Filat din cîmpul politic și a-i oferi întreaga putere în stat lui Plahotniuc. Altfel spus, blocul va conduce la oligarhizarea totală și la capturarea definitivă a statului. În asemenea formulă, riscăm ca în următorul parlament să avem 4 partide, și toate să fie loiale sau controlate de păpușar (PL, PCRM, PD și parțial PLDM). Asta în cazul în care nu trece PSRM (I.Dodon) sau Parus ( R.Usatîi). Să nu înțeleagă Leancă acest lucru? Nu prea cred.
Problema locomotivei
Problema locomotivei tot este una importantă. Scriam încă în 2013, că PD îl promova activ pe Leancă la funcția de premier, fiindcă acesta nu se va opune privatizărilor, atacurilor dubioase, schemelor criminale. Și din păcate, am avut dreptate. Filat, cedînd funcția lui Leancă și refuzînd de alegeri, și-a săpat groapa. Leancă foarte rapid a refuzat de funcția de premier tehnic, pretinzînd la roluri de lider politic. Acum el se vede lider de listă, bloc (lider național?) și chiar președinte de stat. PD activ stimulează conflictul dintre Leancă-Filat. Dar și ambițiile lui Leancă, caruia se pare că i-au căzut pe plac aceste jocuri. S-a ajuns la ridicol, cînd chiar comentatorii apropiați lui Filat îi cer cu mînie acestuia să refuze de I loc în listă, ca de obicei apelînd la sintagma de „interes național”. Unii miniștri din guvern, adică Candu, îl numesc pe Leancă, chipurile accidental, „domnule președinte”, făcînd aluzii la o următoare funcție a premierului. Analiști apropiați oligarhului îl poziționează pe Leancă în ipostaza de „pacificator”, deci președinte. Media păpușarului îi protejează cu grija imaginea premierului, demonizîndu-l pe Filat prin asocierea cu Plahotniuc.
În consecință, Leancă apare cu o imagine imaculată, iar Filat cu o imagine puternic șifonată, fiind declarat de analiștii afiliați PD „capul mafiei”, „hoț în lege”. Leancă este considerat un garant al „liniștii”, el însuși promovînd ideea că a reușit prin „comunicare cu partenerii” să atingă rezultate palpabile, gen asocierea la UE, credite și granturi. Dar grație acestei „comunicări eficiente”, sau mai bine spus, lipsei de atitudine a premierului, am pierdut astăzi BEM, Aeroportul, cafeneaua Guguță, etc. Am avut atacuri raider la MAIB, Registru, regizate tot de „parteneri”. La rînd stau Moldtelecomul, Franzeluta, care se pare vor fi privatizate la un preț de nimic. În 2013-2014 am aflat că Rusia a pompat cîteva zeci de milioane $ în sistemul bancar moldovenesc, care în proporție de 80% a devenit dependent de Kremlin. Tot în 2013 Găgăuzia și-a organizat referendumul, fapt ce-i oferă dreptul la suveranitate. Altfel spus, sub cîrma lui Leancă-Corman (fațada europeană a actualei guvernări) s-au produs cele mai mari delapidări din istoria ȚĂRII! Asistăm la subjugarea definitivă a PG, CNA, SIS pe fundalul unor raporturi tot mai optimiste a guvernului despre reforma în justiție. Toți liderii opoziției au încasat în 2013-2014 dosare penale. Și asta imediat după parafarea acordurilor cu UE! În 2014 dosarul 7 aprilie a fost clasat, depășindu-se prescripția. La fel se va produce și cu atacurile raider, omorul din Pădurea Domnească și multe altele. În schimb dosarele membrilor PLDM, sunt cu grijă păstrate de PG și CNA. În acest caz, despre ce comunicare și parteneriat poate fi vorba? Personal, consider asemenea atitudini echivalente trădării propriilor colegi de partid, dar și a cetățenilor. Faptul că prin băncile moldovenești în 2010-2014 s-au spălat 18 mlrd dolari ai mafiei rusești, iar ancheta stagnează, nu trezește nici o reacție din partea lui Leancă. El are lucruri mai importante: coptul plăcintei unității naționale, alături de Corman, comunicare cu partenerii, adică cu Candu, promovarea ideii de bloc, etc. În toate cazurile, Leancă a tăcut, vorbind de fiecare dată despre reforme, integrarea europeană și mai nu știu ce. În interviul de la BBC Leancă a ajuns la faza de a-l menaja deschis pe păpușar, derutînd cetățenii de bună credință.
Filat și lista
Personal, sunt indiferent față de problemele din PLDM. Partidul oricum are 20-24% rating. Cu Leancă nr. 1 pe listă sau cu Filat, partidul nu prea are mari șanse de a repeta rezultatul din 2010. Probabil, cu Leancă locomotivă, PLDM ar lua ceva mai mult, cu Filat, ceva mai puțin. Diferența oricum va fi de 1-2%, nu mai mult. Sondajele atestă o creștere a ratingului lui Leancă, nu și a PLDM. Ceea ce înseamnă că ratingul înalt al lui Leancă derivă din funcția de premier, dar nu se pliază pe ratingul partidului. Pe de altă parte, PLDM s-a transformat într-un partid clasic al puterii care a devenit o mașină de vot, pentru care nu contează atît de mult cine este capul listei. Avantajul verzilor constă în echipă. Totuși, Filat are o capacitate enormă de mobilizare a partidului, aptitudini manageriale evidente, fapt probat prin avansarea spectaculoasă a PLDM care de la 12% în 2009, ajunge la 29% în 2010. A fost un rezultat unic în istoria țării, cînd un partid în 2 ani devine cel mai mare partid din țară (cu vreo 16 președinți de raioane, 350 primari, vreo 3000 consilieri). Este capabil Leancă să producă asemenea rezultate? Nu-s sigur. O soluție ar fi să promoveze activ trei persoane (triumviratul) care se asociază clar cu mesajul european: Filat, Leancă, Gherman. Dacă toți trei vor merge împreună în campanie zicînd – noi am adus RM în Europa și noi garantăm continuitatea parcursului European, atunci rezultatul final ar putea fi unul optimist.
O altă variantă ar putea fi crearea unui bloc PLDM-PLR și altor partide proeuropene (fără PD și PL care se pliază pe alte segmente electorale). În acest caz rezultatul ar putea urca pînă la 30%. Dar șansa este mică. În Moldova de obicei se realizează cele mai proaste scenarii, vorba unui publicist. Mă îndoiesc totuși că Filat va reuși să cîștige partida și PLDM va acționa rațional. Prea mari sunt mizele pentru a-l exclude din joc. Filat, totuși, cu toate minusurile sale multiple, rămîne una din puținele garanții și contrabalanțe a atotputerniciei păpușarului. Deci, una din puținele șanse de păstrare a unor oaze ale democrației. În caz contrar, de ce păpușarul îl atacă non-stop? De ce sculele sale pretind că acesta nu poate deține nicio funcție publică? Dacă Filat nu va fi primul, atunci lista o va forma Leancă, din oameni loiali lui Stati, Șor și Plahotniuc. Cel puțin, foarte mulți indivizi bine informați vorbesc despre creșterea vizibilă a dependenței lui Leancă față de acești oligarhi. Tot Leancă va fi premier sau președinte, fiindcă va pretinde că el a fost locomotiva. PLDM foarte rapid se va scinda, fiindcă Filat asigură unitatea grupelor eterogene venite din AMN, PCRM, PSD, PPCD, etc. Atunci întreaga putere în stat va fi deținută de păpușar, care va instaura un adevărat “khaganat” mongol.
Acesta este interesul național al RM?
Totodată, se zvonește că Păpușarul pregătește mai multe materiale compromițătoare contra lui Filat. Mesajul este clar: dacă nu cedezi benevol puterea lui Leancă, o vei face forțat!
Mitingul PLDM
PLDM a organizat la 7 septembrie un miting de anvergură, la care, după afirmațiile organizatorilor, s-ar fi adunat cca 100.000 cetățeni. Indiferent de numărul real al participanților, organizatorii au dorit să inducă subtil ideea că PLDM, în ciuda scindărilor interne, scandalurilor, dosarelor deschise la comanda „partenerilor de coaliție” rămîne cel mai mare partid din țară, cu cel mai mare suport electoral. Remarc aici faptul, că Publika TV, post afiliat păpușarului, încerca să minimalizeze dramatic numărul participanților, prezentînd imagini de la finalul mitingului. De ce oare? Mobilizînd de unul singur cam tot atîțea alegători cît toate cele 3 partide ale CPE la mitingul din 3 noiembrie, PLDM a transmis mesajul că nu este predispus să formeze bloc electoral cu PD. Ordinea vorbitorilor la fel, sugerează ideea că V. Filat menține pozițiile de lider și are suport pentru a fi cap de listă. Sau cel puțin, acesta a fost mesajul transmis participanților la miting. Dar va reuși Filat sau nu să cîștige lupta și pe interior, este o mare întrebare. Anume acest moment a trezit criticile dure din partea lacheilor lui Plahotniuc de pe voxpublika. E limpede că Filat pe post de locomotivă trezește mari bătăi de cap lui Plahotniuc, care încearcă să-l elimine din sistemul politic prin toate căile posibile. Aderarea miniștrilor Maia Sandu și Natalia Gherman la echipa PLDM ne sugera ideea de unitate a echipei. Deci, prin acest miting PLDM a dorit să arate că este locomotiva integrării europene a RM. Doar că jocul abia începe. Și mă tem ca va fi unul foarte dur și cu un final incert…
Semnalat pentru R.B.N. Press, G-ral. (r) Ion Costaș