ROMÂNIA BREAKING NEWS

Ofițerii structurilor de informații militare morți în Afganistan, sunt eroii neștiuți ai succeselor militare românești din teatrul de operații

Ofițerii structurilor de informații militare morți în Afganistan, sunt eroii neștiuți ai succeselor militare românești din teatrul de operații

Numărul lor nu este divulgat oficial. Neoficial, sunt puțin peste 100 de ofițeri. Au fost în prima linie, alături de infanteriști, dar misiunea lor adevărată este informația culeasă din teritoriile cucerite.

Ofițerii români ai brigăzii de informații militare sunt la baza succeselor soldaților români din teatrele de război internaționale. În ultimii 13 ani, au adunat date pe baza cărora s-au desfășurat misiunile de patrulare sau cele de capturare a unor lideri insurgenți în Afghanistan.

În cei 13 ani, România a pierdut în Afganistan trei militari ai unității de informații.

„Vedeti dumneavoastră, informațiile sunt acolo, ele există. Treaba noastră este ca noi să le culegem și să le punem în slujba comandanților”, spune, sub acoperirea anonimatului, un ofițer de informații.

Sunt informații interceptate telefonic sau culese de la localnici. Apoi, urmează verificarea lor. Detaliile teritoriului, pericolele, posibilele atacuri sunt doar câteva dintre informațiile colectate de ofițeri înainte ca patrulele soldaților noștri să iasă în teren. Greșeaala îi poate trimite pe militari la moarte.

Iulian Done este unul dintre ofițerii români care în ultimii nouă ani a avut patru misiuni în Afganistan. Printre ele și cea de asigurare a securității alegerilor parlamentare din Afganistan. Informațiile culese de el au stat la baza patrulărilor în suburbiile afgane.

„Este foarte sensibil modul de abordare al localnicilor. În momenntul în care observă că nu le respecti tradițiile, religia, se închid în ei și nu mai poți face nimic”, explică Iulian Done.

Informația verificată este transmisă infanteriștilor.

În singura unitate de informații militare din România de la Buzău nu se pătrunde. Misiunea din Afghanistan rămâne aceeași, chiar dacă infanteriștii s-au retras, după 13 ani de misiuni. (Surse: DiGi24,YahooNews prin R.B.N. Press)

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.