ROMÂNIA BREAKING NEWS

Actualizare Conferință de presă SRI – DIICOT / Obiectiv militar românesc țintă pentru atac terorist JIHADIST. Suspectul „Ibrahim” arestat de DIICOT Pitești

Actualizare Conferință de presă SRI – DIICOT / Obiectiv militar românesc țintă pentru atac terorist JIHADIST. Suspectul „Ibrahim” arestat de DIICOT Pitești

Actualizare / Conferință de presă SRI – DIICOT 29 iunie 2017

DIICOT Piteşti face trei percheziţii în Argeş într-un dosar de terorism, suspectul „Ibrahim”, cetăţean român fiind acuzat că a fost în zona unui obiectiv militar românesc pentru a culege informaţii cu scopul de a fi puse la dispoziţia unei „entităţi salafiste şi projihadiste” din alt stat UE.

„Ibrahim”:

– Românul de 39 de ani s-a radicalizat după ce a stat mai mulţi ani în altă ţară UE, unde a dezvoltat legături cu o grupare jihadistă
– A intrat în vizorul SRI în 2015, an în care s-a dus să studieze informativ un obiectiv militar românesc

– Aceste informaţii au fost culese pentru a fi transmise, în vederea unui atac terorist, unei entităţi implicate în atacurile de la Bataclan din noiembrie 2015

– A făcut propagandă pro Statul Islamic (Daesh) online, dar şi în persoană încercând să-i convingă pe alţii să lupte în Siria pentru ŞI

– A postat atacuri şi execuţii (inclusiv decapitări) ale Desh, declarându-şi adeziunea la organizaţia teroristă

DIICOT:

„Suspectul zis ‘Ibrahim’ începând cu luna noiembrie 2016 a utilizat şi/sau utilizează şi în prezent, pe o reţea de socializare, mai multe conturi personale, prin intermediul cărora a postat şi distribuit fotografii cu sigla grupării teroriste DAESH, precum şi înregistrări cu atacuri ale DAESH şi execuţii, prin decapitare şi împuşcare, cu intenţia de a le face cunoscute şi de a determina câştigarea de noi adepţi capabili să recurgă la săvârşirea aceluiaşi gen de fapte ca cele a căror promovare prin propagandă a realizat-o. (…)

În primăvara anului 2015, suspectul s-a deplasat în zona unui obiectiv militar de pe teritoriul României, observând cu atenţie căile şi punctele de acces precum şi modalitatea în care acesta este îngrădit.

Datele şi informaţiile respective au fost culese de către suspect în scopul transmiterii ori punerii la dispoziţia unei entităţi teroriste salafiste şi pro-jihadiste dintr-un stat al Uniunii Europene, grupare ai cărei adepţi au plecat în zona siriano-irkiana pentru a participa la jihad şi care a avut legătura cu persoanele care au revendicat atentatele teroriste de la Paris din 13.11.2015”.

DIICOT precizează a beneficiat de sprijin Informativ şi tehnic din partea Serviciului Român de Informaţii.

SRI:

„Serviciul Român de Informaţii, în calitate de autoritate naţională în prevenirea şi combaterea terorismului, a întreprins măsuri specifice de documentare informativă, în baza unui mandat de siguranţa naţională, a unui cetăţean român, în vârstă de 39 de ani, suspect de terorism.

În fapt, cetăţeanul a intrat în atenţia SRI în anul 2015, prezentând indicatori specifici unei persoane aflate într-o etapă avansată a procesului de autoradicalizare.

Cel în cauză s-a manifestat prin activităţi de propagandă teroristă, derulate în mediul relaţional şi on-line, în favoarea organizaţiei teroriste DAESH, la care şi-a declarat adeziunea.

Concret, cetăţeanul şi-a exprimat în repetate rânduri intenţia, şi a încercat să convingă şi alte persoane, de a se deplasa în Siria pentru a se alătura organizaţiei teroriste DAESH.

Cetăţeanul a adoptat o formă radicală a islamului în timpul şederii sale, timp de mai mulţi ani, pe teritoriul unui stat din Uniunea Europeană, unde a dezvoltat legături cu membrii unui grup jihadist din ţara respectivă.

Întors în România, cetăţeanul a desfăşurat, în mod conspirat, acţiuni de documentare detaliată asupra unui obiectiv militar de pe teritoriul României cu scopul declarat de a contribui la organizarea unui atentat terorist la acea bază. SRI a sesizat DIICOT cu privire la acţiunile ilegale ale cetăţeanului în cauză”.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: