ROMÂNIA BREAKING NEWS

O victorie importantă pentru comunitatea românească din regiunea Cernăuți. Ion Muntean – ales președinte al Consiliului Regional Cernăuți

O victorie importantă pentru comunitatea românească din regiunea Cernăuți. Ion Muntean – ales președinte al Consiliului Regional Cernăuți
Ion Muntean

Ion Muntean

Ion Muntean a fost ales președinte al Consiliului Regional. Pentru unii a fost o adevărată surpriză, o formă a jocurilor politice subterane, pentru alții – un lucru prognozat, chiar și dorit. Opinii sunt multe… În orice caz, pentru comunitatea românească din regiunea Cernăuți este important că lider al Consiliului Regional a fost ales un etnic român, care – să se sperăm – va fi mai aproape de interesele și doleanțele românilor, informează Bucpress.ro citat de romaniabreakingnews.ro

În același timp, o demonstrare a păstrării în formă vie a toleranței bucovinene este faptul că Ion Muntean și concurentul său principal pentru acest post, Oleksandr Fișciuk, și-au strâns mâna vupă votare, conștientizând că fără o colaborare dinte ei, orice progrese în regiunea Cernăuți sunt imposibile.

Potrivit publicației amintite, prima sesiune a Consiliului Regional a început cu un scandal politic. Cei 61 de deputați ai Consiliului Regional nou-aleși s-au adunat în prima zi de iarnă la prima lor sesiune. Prin majoritatea de voturi, președinte al Consiliului Regional Cernăuți a fost ales liderul Organizației regionale a Partidului „Batkivșcyna”, Ion Muntean. Deja în funcție de conducător al „parlamentului bucovinean”, Ion Muntean, a propus-o pe Inga Makovețka, deputat din partea Partidului Radical, în postul de primul vicepreședinte al Consiliului. Și de aici a pornit scandalul politic: două fracțiuni – „Solidaritatea” și Partidul Agrar – au părăsit sala de ședințe în semn de protest. Ion Muntean i-a anunțat pe cei 33 de deputați care au rămas în sală că sesiunea își va relua lucrările joi.

Președintele Organizației regionale a Partidului „Solidaritatea”, Volodymyr Kuliș, a explicat astfel decizia luată: „Partidul nostru a ieșit învingător la alegerile din Bucovina și am fi avut cu mult mai mulți deputați în Consiliul Regional, dacă ar fi acționat particularitățile noii legi electorale. În 11 circumscripții au întrunit cel mai mare număr de voturi candidații noștri, însă deputați au devenit cei care s-au situat pe locurile 5-6. Deputații noștri au o susținere din partea electoratului de 40-50 la sută, pe când cei din alte partide – numai 10-15 la sută. La alegerile președintelui Consiliului Regional candidatul nostru a pierdut, însă noi nu punem la îndoială rezultatele alegerilor”.

„Considerăm că este incorect că la postul de primul vicepreședinte pretinde candidatul din partea partidului care are numai 5 locuri în Consiliu. De aceea am și părăsit sala de ședințe. Ne vom întoarce, dacă vom primii garanții nu pentru postul de vicepreședinte, dar măcar pentru comisiile permanente pentru buget și patrimoniu”, a spus Kuliș.

Publicat de romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: