ROMÂNIA BREAKING NEWS

O nouă lovitură dură pentru Rusia ! Până în 2020, SUA va putea începe furnizarea de gaze naturale către Europa

O nouă lovitură dură pentru Rusia ! Până în 2020, SUA va putea începe furnizarea de gaze naturale către Europa

2020? „Cred că putem devansa acest termen”, a afirmat McCain, întrebat de corespondentul agenției ruse de presă dacă Statele Unite ar putea să devină un exportator-cheie de gaze până în 2020 pentru Europa.

McCain și-a exprimat satisfacția în legătură cu decizia Bulgariei de a nu permite construcția gazoductului rusesc South Stream pe teritoriul său. „Sunt bucuros că prietenii noștri în Europa au anulat construcția conductei” ce urma să traverseze țări europene, a mai spus McCain.

Într-un comunicat emis cu o zi în urmă, biroul de presă al senatorului republican sublinia faptul că demersurile personale ale acestuia — care ceruse guvernului bulgar să se abțină de la cooperarea cu Rusia — „au avut succes.”

La 1 decembrie, președintele Vladimir Putin — în cadrul vizitei de stat în Turcia — a declarat că Rusia, în condițiile actuale, nu poate continua realizarea proiectului „South Stream”, inclusiv din cauza poziției neconstructive a Uniunii Europene. În același timp, pentru a satisface nevoile Turciei, Rusia va construi un nou sistem de conducte de gaze. Ulterior, directorul executiv al „Gazprom”, Aleksei Miller, a declarat că proiectul „South Stream” este închis.

SUA sunt interesate direct în construcția în Europa a unei infrastructuri de gaze naturale lichefiate (GNL). Potrivit Centrului pentru politici energetice globale de la Universitatea Columbia, extinderea pe piața mondială a distribuției gazelor naturale lichefiate ar putea reduce în mod semnificativ veniturile „Gazprom” — cu 30-40%.

Datorită diversificării pieței de resurse energetice, a creșterii ofertei și, prin urmare, a prețurilor mai mici, consumatorii europeni vor putea reduce cheltuielile la gaze până la 20%, potrivit acelorași experți americani.

Reprezentantul permanent al Rusiei la UE, Vladimir Cijov, declarase anterior că perspectiva dependenței UE de resursele energetice din Statele Unite ale Americii sunt deocamdată rupte de realitate. „Numai pentru a menține nivelul actual al producției de gaze de șist, americanii au nevoie să pună în funcțiune câteva mii de sonde pe an”, a spus oficialul rus. Potrivit acestuia, „sondele pentru gazele de șist sunt de câteva ori mai scumpe decât sondele verticale convenționale pentru extracția de gaze naturale”.

Surse: Realitatea.net, Agerpress.ro prin R.B.N. Press

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: