ROMÂNIA BREAKING NEWS

O altă școală românească a fost închisă în regiunea Cernăuți! Cine poartă vina?

O altă școală românească a fost închisă  în regiunea Cernăuți! Cine poartă vina?

Locuitorii satului Ciudei, raionul Storojineț, regiunea Cernăuți au tras deja un semnal de alarmă în legătură cu ucrainizarea școlii românești nr. 3 din această localitate românească de la poalele munților Carpați, scrie pe blogul satului Ciudei, unul din feciorii comunei, domnul Gheorghe Cuciureanu, informează bucpress.eu citat de romaniabreakingnews.ro

Sursa citată, corespondent și pentru radio Cernăuți, a stat de vorbă cu doamna Nicoleta Cepega, directoarea școlii, pentru a afla care este situația actuală la această instituție de învățământ și de ce anume conducerea școlii a decis să ia acestă hotărâre de a deschide clase ucrainene într-o școală pur românească, 

„Acum câțiva ani  autoritățile ucrainene au închis școala primară  cu limba ucraineană de predare din satul Crăsnișoara Nouă, raionul Storojineț, localitate situată nu departe de școala noastră. Atunci părinții au fost nevoiți să se adreseze conducerii școlii noastre și direcției raionale de învățământ Storojineț, solicitând deschiderea claselor ucrainene în cadrul școlii medii incomplete nr. 3 din satul Ciudei. Nu am avut nici un drept juridic să le refuz părinților”, a mai declarat doamna Nicoleta Cepega, menționând faptul că locutorii din acel sat nu cunosc limba română.

Din cei 117 copii care învață în această școală, 24 dintre ei sunt înscriși în clase ucrainene, în clasele I-B și a III-B.

De ce autoritățile locale au recurs la o asemenea soluționare a problemei, n-am reușit să aflăm, în schimb, am înțeles că o dată cu deschiderea claselor mixte în această școală cu limba română de predare, comunitatea românească din Ucraina a mai pierdut o școală românească, școala nr. 3 din satul Ciudei.

Pentru a limpezi lucrurile și a înțelege de ce anume s-a ales această cale de rezolvare a problemei, trebuie să spunem că la numai trei kilometri de școala nr. 3 din Ciudei (Cornișor) în centrul acestei localități românești funcționează deja o școală ucraineană, iar pe teritoriul satului instituțiile de învățământ  au la dispoziție un autobus școlar.

Oare nu era mai simplu ca cei 24 de copii, pentru care s-au deschis două clase ucrainene într-o școală românească să fie duși cu autobusul școlar trei kilometri mai departe și să învețe în școala ucraineană, decât să șteargă din inima satului românesc Ciudei și de pe harta Ucrainei această școală românească, așa cum ușor, ușor au dispărut zeci de școli naționale?

Cine poartă vina, până la urmă? Probabil noi, românii, care ne lăsăm atât de ușor călcați în picioare și ne mulțumim cu ceea ce ni se smulge din inimile noastre, puțin câte puțin, în fiecare zi. Dacă lucrurile vor merge așa și mai departe, nu cred că ni se vor deschide cândva acele porți mult dorite și așteptate de întreaga țară, porțile Uniunii Europene…

*Foto: copii români la Școala de Cultură și Artă Populară Românească din regiunea Cernăuți.

Publicat de romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: