O altă lovitură pentru Rusia! Exxon suspendă cooperarea cu Rosneft într-un moment cheie

Gigantul petrolier american Exxon Mobil suspendă cooperarea cu compania rusă de stat Rosneft, în cadrul forărilor din Arctica, chiar în momentul în care importante rezerve de petrol fuseseră descoperite în regiune, scrie Kommersant.

Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că atât Rosneft cât și șeful acesteia, Igor Secin, se află pe lista sancțiunilor occidentale impuse Rusiei, din cauza implicării acestui stat în criza din Ucraina, soldată până în prezent cu peste 3000 de morți.

Sâmbătă, directorul general Rosneft, Igor Secin, anunța că cele două companii au descoperit zăcăminte importante de petrol în Arctica, acestea putând fi cele mai importante din lume.

Exxon a fost nevoit să suspende cooperarea cu Rosneft după ce Departamentul Trezoreriei americane îi dăduse un răgaz de 14 zile să o facă, suficient că să se efectueze forările din Marea Kara, scrie Reuters.

„Teoretic, este posibil ca operațiunile să fie continuate, dar în acest sens Exxon trebuie să primească o nouă permisiune”, scrie Kommersant, care citează surse anonime. „Dar s-a eșuat în această tentativă. ExxonMobil trebuie să stopeze operațiunile și să-și evacueze personalul până la jumătatea lui octombrie”. (Surse: Reuters, Independent)