O ALTA DECIZIE PRO EURO…PA la KIEV? Între 3 și 10 ani închisoare pentru CETĂȚENIA ROMÂNĂ!

pasaport-ua-roÎn Rada Supremă a Ucrainei a fost introdus un proiect de lege sub numărul 4116 – „Cu privire la modificările aduse Codului Penal al Ucrainei în legătură cu răspunderea pentru neinformarea în legătură cu deținerea a cetățeniei a altui stat”, care prevede privațiunea de libertate pe un termen de la 3 până la 10 ani pentru deținerea cetățeniei duble. Proiectul de lege a fost introdus în parlamentul ucrainean înca la 7 februarie. Sub incidența legii urmează să cadă și etnicii români din regiunile Cernăuți, Odesa, care au obținut sau urmează să obțină cetățenia României.

Аutori ai proiectului sunt deputații din fracțiunea parlamentară a Partidului “Batkivșcina” Oleksandr BRYHYNEȚI, Leonid EMALI și Andrii PAVLOVSKII.

– Scandalul recent pe marginea posibilei duble cetățenii ale unor funcționari publici (Mykola AZAROV, Andrii KLIUEV etc) și informațiile cică mulți locuitori ai regiunilor limitrofe, pe lângă pașapoarte ucrainene dețin, de asemenea, și pașapoarte românești, ruseși, face această problemă extrem de acută”, a menționat deputatul Oleksandr BRYHYNEȚI.

“Imaginați-vă, funcționarii care au acces la secrete de stat, care conduc țara nu sunt cetățeni ai Ucrainei, ci cetățeni ai altui stat. Ei nu sunt cetățeni ai Ucrainei, deoarece Constituția nu permite unui cetățean ucrainean să fie, totodată, și  cetățean al altui stat. Problema constră în faptul că interdicția dublei cetățenii este prevăzută de Constituție, dar legea nu prevede tragerea la răspunedre pentru deținerea cetățeniei duble. Am decis să corectăm situația “, – a mai spus deputatul.

Potrivit acestuia, în funcție de gradul de abuz de dublă cetățenie, poate fi aplicată o amendă sau privațiune de libertate pe un termen de la 3 până la 10 ani.

– Cetățenii obișnuiți, care au dublă cetățenie vor fi lispiți de drepturi politice, de dreptul de a vota – aceasta este сea mai mică sancțiune, iar cea mai mare va fi pentru funcționari publici, care au acces la secrete de stat – închisoare pe un termen de la 3 până la 10 ani”, a subliniat Oleksandr BRYHYNEȚI.

El a mai menționat că adoptarea acestui proiect de lege va permite diminuarea numărului de persoane care dețin cetățenie dublă. Un șir de funcționari de rang înalt a Ucrainei, precum ex-premierul Mykola AZAROV, ar putea cădea sub incidența acestei legi, fiind suspectați că ar deține cetățenia Austriei.

Așadar, etnicii români din Ucraina, care dețin cetățenia României, ar putea fi pedepsiți, iar,cel mai probabil, nu cu prevațiunea de libertate, ci vor fi lipșiți de drepturi politice pe teritoriul Ucrainei.

Sursa:ChernivtsiNews.com